July 18, 1988

Case No, 88107.Q

Dear (NN

The Board of Ethics has received your request for
assistance regarding the interpretation of the
post-employment restrictions of the Ethics

Ordinance (Chapter 26.2 of the Municipal Code of

Chicago). In a telephone conversation with our
staff on July 8, 1988, you stated that you planned
to leave your present position as a "“Contract
Administrator" with the Department ANNEEGNGN in
the near future. Since your reguest contained no
concrete employment options or hypotheticals, this
letter will be confined to providing you with a

general summary of the Ordinance restrictions
relevant to your situation.

The most important of the Ethics Ordinance's post-
employment restrictions are contained in Section
26.2-10(b). These restrictions apply to contacts
between any former employee and the City. Under
this section, 1) a City employee may not, for a
period of one year after the termination of his
employment, assist or represent any person in any
business transaction with the City or any of its
agencies, if he participated personally and
substantially in the subject matter of the
tr?nsaction during his term of employment; and 2)
this ban is permanent with respect to contracts

over which the employee exercised contract
management authority.

Therefore, Section 26.2-10(b) will permanently
prohibit you from assisting or representing any
person before the City in ‘any business transaction
involving a contract that was under your
management authority as a City employee.
Secondly, you will be prohibited, for a period of
one year from the date of your separation from the
City, from assisting or representing any person in
business transactions with the City, if those
transactions concern subject matters in which you

participated personally and substantially while
a City employee.
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legal representations before the City which you as an attorney

No former official or employee shall assist or
represent any person other than the City in any
judicial or administrative Proceeding involving the
City if the official Or employee participated
personally and substantially in the pProceeding during
his term of office or employment .

Finally, wunder Section 26.2-7 of the Ordinance, former City

information gained during the course of their City employment.
As a former City employee, you will be subject to this section
and should be careful to avoid using or disclosing any

information about the operations of the City which is not
available to the general publie,

We hope that these guidelines will prove useful to you in
pPlanning your future course of conduct. Should you have any
questions regarding their application to a specific employment

situation, please do not hesitate to contact the Board of Ethics
for a full analysis.

Sincerely,
/

¢

Harriet McCullough
Executive Director \M)
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