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You requested an advisory opinion on whether the
post-employment provisions of the Governmental
Ethics Ordinance (§ 2- 156- 100) prohxblt you from

serving as a consulting | to the Cit
' of ‘the WENENNES

cago. You served as &= i
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would brlng knowledge and expertlse relating to
matters for which you had responsibility during
your long City tenure. The proposed consulting
contract between you and the City would obligate
you to "at all times act in the best interests of
the City of Chicago, consistent with the trust and
confidence" that the City would place in you.

In conjunction with your request, the Board also
received a letter and legal memorandum from the
City's Corporation Counsel. The legal memorandum
presented the City's view on the central question
of whether such consulting arrangements are
encompassed by the terms of section 2-156-100(b)
of the Ethics Ordinance, the provision relevant to
your situation.

After careful consideration of both the purpose
and the language of the post-employment
provisions, the Board of Ethics finds that the
Ordinance does not prohibit the City from
retaining you as a consultant under the conditions
that are described as present here. The Board
further finds that the Ordinance does not prohibit
consulting agreements between the City and former

employees when the same conditions are present, as
set forth below.

LAW: Section 2-156-100 of the Governmental Ethics
Ordinance, entitled "Post-employment
Restrictions," states in relevant part:

(b) No former official or employee
shall, for a period of one year after
the termination of the official's or
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employee's term of office or employment, assist or
represent any person in any business transaction
involving the City or any of its agencies, if the
official or employee participated personally and
substantially in the subject matter of the
transaction during his term of office or employment;
provided, that if the official or employee exercised
contract management authority with respect to a

contract this prohibition shall be permanent as to
that contract.

ISSUE: The issue presented for review is whether consulting
agreements between the City and its former employees for
services that such employees had responsibility for during
their City tenure are prohibited by the Ethics Ordinance.

DETERMINATION: The Ethics Ordinance does not prohibit
consulting agreements between the City and its former employees
when the following conditions are present: (1) the City seeks
the services of the former employee and stands to benefit by
hiring the former employee as a consultant, and (2) the former
employee does not represent the interests of any other entity
in connection with his or her consulting responsibilities to
the City. Because these conditions are present in your
situation, the Ordinance does not prohibit the proposed
consulting contract between you and the City.

ANALYSIS: The Board believes that the purpose of post-
employment provisions is not undermined by permitting this kind
of consulting arrangement. It also believes that the plain
language of the Ordinance serves the purpose of post-employment
provisions in general and permits this kind of consulting
contract between the City and a former employee.

Purpose. The primary purpose of post-employment provisions is
to prevent former employees from using "inside knowledge" to
benefit third parties, thus impairing the inteqrity of
government services and creating the appearance of impropriety.
This purpose is not served by foreclosing the City from
retaining former employees under the conditions cited above:
under these conditions, any "inside knowledge"” is used only to
benefit the City, and no other party would have the benefit of
the former employee's knowledge. Further, the former employee
is not exposed to dual loyalties; the former employee is
serving only the City and owes loyalty only to it. The City's
interests are foremost. The major harm contemplated by post-
employment provisions is thus avoided.
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The position of other jurisdictions supports this
interpretation of the purpose of post-employment provisions.
Research conducted by the Board indicates that most ethics
codes that address this issue directly in their post-employment
provisions would allow a consulting contract of the sort
contemplated between you and the City. Most of these codes

expressly allow former employees to be retained by their former
agency under certain conditions.

Language. The plain language of the City's post-employment
provision is consistent with and serves the primary purpose of
post—employment provisions, as discussed above. Therefore, it
permits the kind of consulting contract in question. The
telling terms are the words "assist or represent any person
«ess" Section 2-156-100, subsection (b), states that a former
employee or official, for one year after leaving the City, may
not "assist or represent any person in any business transaction
involving the City..." if the official or employee participated
"personally and substantially" as a City employee in the
"subject matter of the transaction;" with respect to a contract
over which the former employee exercised contract management
authority, the prohibition is permanent.

If the Ordinance is intended to prevent a former employee from
personally agreeing to work for the City, at the City's
request, the terms "assist or represent any person" are
superfluous. If the Ordinance is intended to prevent this
conduct, it would say simply that "no former official or
employee shall, for a period of one year... engage in a
transaction involving the City...." The words "assist or
represent any person" appear to anticipate the presence of a
third party in the transaction, before a former employee's
conduct would violate subsection (b) of the post-employment
provisions. Further, if the intent were to prevent the City
from directly using the knowledge of its former employees for
its own benefit, the adjective "business" before "transaction"

would serve no purpose; the word "transaction" alone would say
what is needed.

Case Law. Some earlier cases found that former employees
could not enter into contracts directly with the City to
perform work for which they had been responsible as City
employees. See case nos. 87107.A and 88056.A. These cases,
without presenting a rationale, interpreted the phrase "assist
or represent any person" to include the employees' contracting
on their own behalf. The opinions in those cases do not deal
directly with the questions whether the purpose of the
Ordinance is carried out by prohibiting post-employment work
for the City in this kind of situation, where the City is
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benefitted by the agreement and there is no third party to whom
the former employee owes loyalty; and whether the language of
the Ordinance reflects an intent to prohibit such post-
employment work.

Beginning with a case in 1989, the Board has carved out areas
in which a former employee could contract with her or his
former department for work the employee had done while an
employee. In that case the Board created an exception to the
rule of the earlier cases to find that the post-employment
provision did not prohibit a former employee from contracting
with her former department for a limited period to complete a
job, where the City's interests were clearly served by the
arrangement and the former employee directly assisted the City,
not another entity (case no. 89021.A). More recently, the
Board has found that the Ordinance did not prohibit the City
from hiring former employees to do work they had been
performing as employees, where the work relied on professional
or trade skills (case nos. 91098.A, 93006.0Q and 92036.A). The

interpretation adopted here follows the direction of recent
cases.

CONCLUSION: The Board concludes that the Governmental Ethics
Ordinance does not prohibit consulting agreements between the
City and its former employees for services that such employees
had responsibility for during their City tenure, when certain
conditions are met. Those conditions are that (1) the City
seeks the services of the former employee and stands to benefit
by hiring the former employee as a consultant, and (2) the
former employee does not represent the interests of any other
entity in connection with his or her consulting
responsibilities to the City.

All of these conditions apply to the proposed consulting
agreement between you and the City. Moreover, the proposed
contract itself obligates you to act at all times in the best
interests of the City, so the City's interests are further
protected. The Board finds that the post-employment provisions
in these circumstances do not prohibit the City from retaining
you as a consulting d to  Yyowr former deportment

Qur determination in this case is based on the application of
the City's Governmental Ethics Ordinance to the facts stated in
this opinion. If the facts presented are incorrect or
incomplete, please notify the Board immediately, as any change
in the facts may alter our opinion. Other laws or rules also
may apply to this situation. We note that a City department
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may adopt restrictions that are more stringent than those
imposed by the Ethics Ordinance.

RELIANCE: This opinion may be relied upon by (1) any person
involved in the specific transaction or activity with respect
to which this opinion is rendered and (2) any person involved
in any specific transaction or activity that is
indistinguishable in all its material aspects from the

transaction or activity with respect to which the opinion is
rendered.
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