FEBRUARY 28, 2017

CLARIFICATION NO. 1
FOR
TAXIWAY Z/) AND TANK FARM ROAD

SPECIFICATION NO. 311695

For which Proposals were due in the office of the Chief Procurement Officer, Department of Procurement Services, Bid &
Bond Room 103, City Hall, 121 N. LaSalle Street, Chicago, IL 60602 at 11:00 a.m., Central Time, on March 2, 2017.

The following clarifications/answers to the prospective bidder’s questions are being issued for the above referenced
Specification (the "Contract Documents") to all prospective respondents. The answers/clarifications to the prospective
bidder’s questions by the City are for informational purposes only and do not amend the Contract Documents.

BIDDER MUST ACKNOWLEDGE RECEIPT OF THIS CLARIFICATION IN THE SPACE PROVIDED ON THE PROPOSAL

EXECUTION PAGE.

CLARFICATIONS TO QUESTIONS

The City’s response (in bold italics) follows each question in the table below:

Question 1: There is a substantial amount of embankment needed to complete the volume 1 grading, from
which O’Hare airside piles will the dirt come from?

Response: Grading will come from onsite within the project limits of both Volume 1 and Volume 2. Please
refer to Sheet No. GC-004 and to Specification P-152, Part 5, 5.01.B. “Excavation from Stockpile
to Embankment”.

Question 2: There isn’t much concrete pavement demolition, is there going to be a pile of recyclable concrete
on O’Hare airside property available to meet the substantial aggregate needs of the project?

Response: Yes, there will be sufficient quantity. Please refer to plan sheet GC-005, Note 5.

Question 3: A note in the plans instructs the contractor to haul excess topsoil to pile 54. Where is pile 54?

Response: Please see response to Question 10 in Addendum No. 1. There will be no stockpiling of topsoil
material outside the project limits. The contractor must maintain temporary topsoil stockpiles
per Note 3 of plan sheet GC-005.

Question 4: Can we process topsoil within the construction limits or do we process at pile 54?

Response: Process topsoil within project limits. As stated in the response to Question 10 in Addendum No.
1, there will be no stockpiling of topsoil material outside the project limits. The contractor must
maintain temporary topsoil stockpiles per Note 3 of plan sheet GC-005.

Question 5: Since the 9C project bid opening was postponed, is the Tank Farm Rd bid opening to be postponed
also?

Response: Per Addendum No. 1, the bid proposal due date has been extended to March 2, 2017.
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Question 6:

Specification Section 02670 states that Steel Casing will be measured in linear feet of steel casing
in place. Where is the item for the 48” Steel Casing located on plan page CU-401 and CU 4027
Does the 36” Steel casing get paid for in the same item whether is open cut or required to be
installed trenchless?

Response:

As stated in Specification L-110, Installation of Airport Underground Electrical Duct, Part 4 —
Method of Measurement, item A: “No separate measurement will be made for steel casing,
ductbank warning and fiber optic tracer wires, innerduct and conduit mechanical seals, ....” and
Part 5 — Basis of Payment, item A. “This price includes full compensation for furnishing all
materials including steel casing where shown on Drawings;...”.

As stated in Specification L-111, Steel Casing for CED Electrical Ductbank Jacked in Place, Part 5 —
Basis of Payment, item 5.01.A: “Steel Casing at the size of the casing pipe and number of
conduits inside casing pipe, accepted and measured as specified above, will not be paid for
separately.” The 36” steel casing is paid for under the same item regardless of whether it is open
cut or installed trenchless.

Question 7:

Plan pages CU-403 and CU-404 have water main in 36” Steel Casing and reinforced ComEd and
CED ductbanks that are located under the future taxiway pavement. Will these trenches require
aggregate trench backfill in these locations?

Response:

As stated in Specification 02670, Steel Casing, Part 3 — Backfill, item 3.01.A: “Casing pipe laid in
trench must be backfilled with material conforming Section P-157-Trench Backfilling.” As stated
in Specification L-110, Installation of Airport Underground Electrical Duct, Part 3 — Construction
Methods, item 3.06.D: “Materials to be used in backfilling under and adjacent to the paved
areas must conform to the requirements of Trench Backfill, but the cost of furnishing and placing
such backfill must be included in the Contract unit price for the items listed under installation of
underground electrical duct.”

Question 8:

In Addendum No 1 Question 10 it was asked where the excess spoil/Topsoil stockpiles are located.
While it is understood that the intent is to balance all topsoil, where will any excess
suitable/unsuitable/restricted material be stockpiled? Where will the Contractor obtained
suitable/unsuitable/restricted material if the project is short?

Response:

The intent is that the plan quantities and the site balance, however, until the excavation has
begun and is complete, the exact quantities of each type of material
(suitable/restricted/unsuitable) is not known. Whether there is excess material or the material
is short, direction will be provided by the Commissioner during the administration of this
contract as indicated in Specification P-152, Part 5, item 5.01 — Payment. No additional direction
can be provided at this time.

Question 9:

Note 7 CP-103 Grindings May be used as Embankment (Contradicts P-152 Spec)

Response:

Note 7 on CP-103 clarifies that where “suitable fill material in the roadway embankment” is
called out on CP-103, processed grindings may be used in place of or to supplement material
classified as suitable material per Specification P-152. This note does not imply processed
grinding are or can be classified as “suitable material” as defined in Specification P-152. This
note only applies to the roadway embankment.

Question 10:

In regards to Item No. 73. Where is the Lime Modification intended to be performed?

Response:

Per Specification P-152,3.05.F.2 the use of lime will be at the direction of the Commissioner
based on field conditions.

Question 11:

What specific stockpile is to be used for Item No. 50, Excavation from Stockpile to Embankment?

Response:

See Response to Question 1.

CITY OF CHICAGO

END OF CLARIFICATION NO. 1

JAMIE L. RHEE

DEPARTMENT OF PROCUREMENT SERVICES CHIEF PROCUREMENT OFFICER
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