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CONFIDENTIAL  

 

ADVISORY OPINION 

CASE NO. 22005.A, Limitation of Contributing to Candidates and Elected Officials 

________________________________________________________________________________ 
 

Executive Summary 

In September 2021, our Executive Director received a complaint alleging that an entity that was “seeking to 

do business” with the City contributed more than $1,500 in two (2) consecutive calendar years to a political 

action committee (“PAC”),1 and that this PAC constituted one of the “authorized political committees” and a 

“political fund-raising committee of a candidate for City office or City elected official.” Thus, the complaint 

alleged, both the contributing entity and the PAC had violated the City’s Governmental Ethics Ordinance (the 

“Ordinance”) with these two contributions. §2-156-445(a) of the Ordinance limits certain contributors, 

including those “seeking to do business with the City,”2 to $1,500 in political contributions per calendar year 

to a candidate or the “candidate’s authorized political committees,” and §2-156-445-445(c) of the Ordinance 

provides that, “for purposes of subsection (a) above, a contribution to (i) any political fund-raising committee 

of a candidate for City office or elected official … shall be considered a contribution to that candidate or 

elected official.”  

 

The Board opened these cases as 21033.CF.1 and -CF.2 and found probable cause to conclude that the 

contributor and the PAC had each violated the Ordinance. Attorneys for the PAC and the contributor then 

argued, before the Board, that the PAC was not one of the “authorized political committees” or a “political 

fund-raising committee of a candidate for City office or City elected official.” Before the Board could rule on 

this issue—that is, whether the PAC indeed was one of the “authorized political committees” or a “political 

fund-raising committee of a candidate for City office or City elected official”—the PAC refunded the excess 

amount contribute. The Board then dismissed Cases 21033.CF.1 and .2 at its January 2022 meeting. 

 

The Board, in the past, has not been called on to explain the circumstances under which a PAC or political 

committee other than a candidate’s “official candidate committee” for the particular elected office the 

candidate seeks can in fact constitute one of the “candidate’s authorized political committees” or a “political 

 
1 Under 10 ILCS 5/9-2 of the Illinois Election Code, a political committee may be either: (i) a candidate political committee; (ii) a 

political party committee; (iii) a political action committee; or (iv) an independent expenditure committee. Per ILCS 5/9-8.5(d), a 

PAC may not accept contributions with an aggregate value over the following: (i) $10,000 from any individual; (ii) $20,000 from 

any corporation, labor organization, political party committee, or association; or (iii) $50,000 from a political action committee or 

candidate political committee, and there are other prohibitions as well.  However, note that a home rule unit of government in 

Illinois, such as the City of Chicago, is not prohibited from having contribution limitations that are stricter than those in the Illinois 

Election Code, as the Code does not pre-empt home rule units of government in this area.  See Illinois Constitution, Article VII, 

Section 6(a); Berrios v. Cook County Board of Commissioners, 435 Ill. Dec. 81, 128 N.E.2d 695, at 714 (1st App. Dist. 2018). 

  
2 The term “seeking to do business” is defined in §§2-156-445(a) and -010(x) of the Ordinance. The Ordinance also limits other 

persons to $1,500 in contributions to a candidate’s “authorized political committees” or “any political fund-raising committee of a 

candidate for City office or elected,” namely registered lobbyists or persons or firms that have “done business with the City or with 

the Chicago Transit Authority, Board of Education, Chicago Park District, Chicago City Colleges, or Metropolitan Pier and 

Exposition authority within the preceding four ‘reporting’ [i.e. calendar] years.” It defines “doing business” in §2-156-010(h). 
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fund-raising committee of a candidate for City office or City elected official” such that its contributors are 

subject to the applicable monetary limitations in the Ordinance. That is the purpose of this advisory opinion. 

 

Given that PACs and committees other than candidates’ “official candidate committees” are common, and 

that Chicago’s Consolidated Municipal Election are one year hence, the Board issues this advisory opinion to 

enable candidates, political fundraisers, and others to understand when the Board will deem a PAC or other 

political fundraising committee to constitute one of the “authorized political committees” or a “political fund-

raising committee of a candidate for City office,” such that contributors to it would be subject to the 

contribution limitations in §2-156-445 of the Ordinance.  

 

Legal Background and Analysis 

Several provisions of the Ordinance apply here. They are: 

 

§2-156-445. Limitation of contributing to candidates and elected officials.  

(a) No person who … is seeking to do business with the City … shall make contributions in an aggregate 

amount exceeding $1,500.00: (i) to any candidate for City office during a single candidacy; or (ii) to an 

elected official of the government of the City during any reporting year of his term … For purposes of this 

section all contributions to a candidate’s authorized political committees shall be considered contributions 

to the candidate. …” [emphasis added] 

 

(c) For purposes of subsection (a) above, a contribution to (i) any political fund-raising committee of a 

candidate for city office or elected official; or (ii) any political fundraising committee which, during the 

reporting year in which the contribution is to be made, has itself made contributions or given financial 

support in excess of 50 percent of that committee’s total receipts for the reporting year to a particular 

candidate for City office, elected official, or the authorized fundraising committee of that candidate or 

elected official, shall be considered a contribution to that candidate or elected official. [emphasis added] 

 

§2-156-010. Definitions. 

(c-2) “Candidate for City office” means any person who seeks nomination for election, election to or 

retention in any elected office of the government of the City, whether or not such person is elected. A 

person seeks nomination for election, election or retention if he or she (1) takes the action necessary under 

the laws of the State of Illinois to attempt to qualify for nomination for election, election to or retention in 

public office, or (2) receives contributions or makes expenditures, or gives consent for any other person 

to receive contributions or make expenditures with a view to bringing about his or her nomination for 

election or election to or retention in such office. For purposes of this definition, the term “expenditure” 

has the meaning ascribed to that term in Article 9 of the Illinois Election Code, codified at 10 ILCS 5/9-1 

et seq. 

 

(u) "Political fundraising committee" means any fund, organization, political action committee or other 

entity that, for purposes of influencing in any way the outcome of any election, receives or expends money 

or anything of value or transfers money or anything of value to any other fund, political party, candidate, 

organization, political action committee, or other entity.” 

 

The highlighted language refers to a candidate’s political “committees,” [plural] or to “any political 

fundraising committee of a candidate for elected City office or City elected official. In other words, the 

contribution limitations can apply not only to a candidate’s “official candidate” committee. The drafters of 

the Ordinance were concerned about imposing the same monetary restrictions on contributions to “non-

official” or “non-candidate” fundraising committees, which might be organized under the Illinois Election 
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Code as PACs, but which in practical terms function as another committee “of” a candidate or elected official.3 

The language in the Ordinance is consistent with the general doctrine that, if a PAC or committee other than 

a candidate’s “official” committee has sufficient contacts or connections with the candidate or the candidate’s 

campaign or “official” political fundraising committee, then it should be deemed a committee that is 

coordinated with the “official” committee, and thus subject to contribution limits under the law.4 The goal is 

that donors should not be allowed to contribute to both their preferred candidate’s official committee and to 

that candidate’s coordinated or connected committee(s), such as a PAC, while sidestepping contribution limits 

in the process.5 

 

The Board has addressed contributions to these “other committees” in two previous advisory opinions.  

 

First, in Case No. 09058.Q, we held that contributors subject to the Ordinance’s $1,500 limitation may 

contribute up to $1,500 in a calendar year to the official candidate committee of a City elected official, and, 

if that elected official happens to be running for another elected office in the State, e.g. Ward 

Committeeperson, may contribute up to another $1,500 to the official’s “official candidate committee” for 

that other office.6  

 

Second, in Case No. 141280.A, we briefly addressed how the Ordinance’s contribution limits would apply to 

“PACs reportedly set up by an elected official’s associates,” recognizing that these PACs are neither the 

official him- or herself, nor the official’s “official candidate committee,” because, per 10 ILCS 5/9-2(b) of the 

Illinois Election Code, candidates and elected officials may have only one official committee per elected 

office they hold or seek.  We determined that there are two ways a contributor, like a registered lobbyist or 

person doing or seeking to do business with the City, would be so subject. Either: 

 

(i) the PAC or other committee turns out to have transferred more than 50% of its intake in a calendar to 

the candidate’s official political fundraising committee; or  

 

(ii) “an investigation were to warrant a conclusion by the Board of Ethics that [the PAC or other 

committee] “is, de facto, ‘a political fundraising committee of” this elected official, perhaps because this 

official personally exercises substantial control over its expenditures, and/or personally solicits for it.”  

 

We then noted that, as of December 2014, the date of that opinion, “The Board has never had occasion to 

address this potential issue. The analogy in federal law, under the Bipartisan Campaign Reform Act of 2002, 

 
3 The highlighted language in §2-156-445(c)(i) was added to the Ordinance in May 1989. It followed a recommendation made in 

March 1987 to then-Mayor Washington by then-Special Assistant Corporation Counsel, the late Thomas P. Sullivan, in his Report 

entitled “Proposals for Reform” (the “Sullivan Report”).  In the words of Proposal 21: “The ethics ordinance provisions limited 

political contributions by persons doing business with the City should be expanded to … contributions to campaign funds other  

than a candidate’s authorized political committees… The City Council should carefully review the federal laws in this area and 

adopt monetary restrictions on contributions to fundraising committees, like PACs, which are not authorized by specific candidates.” 

The relevant portion of the Sullivan Report is attached to this opinion as Exhibit 1. 
  

4 See https://campaignlegal.org/; https://www.elections.ny.gov/NYSBOE/download/finance/hndbk2019.pdf, pp.62-3; 

https://www.sos.state.co.us/pubs/elections/CampaignFinance/files/CPFManual.pdf, pp.149-50; 

https://www.brennancenter.org/sites/default/files/stock/2018_10_MiPToolkit_CoordinationLaw.pdf 

 
5 See, e.g. https://campaignlegal.org/democracyu/accountability/coordination-laws 

 
6 See https://www.chicago.gov/content/dam/city/depts/ethics/general/AO_CampFinanacing/09058Q.pdf 

 

https://campaignlegal.org/
https://www.elections.ny.gov/NYSBOE/download/finance/hndbk2019.pdf
https://www.sos.state.co.us/pubs/elections/CampaignFinance/files/CPFManual.pdf
https://www.brennancenter.org/sites/default/files/stock/2018_10_MiPToolkit_CoordinationLaw.pdf
https://campaignlegal.org/democracyu/accountability/coordination-laws
https://www.chicago.gov/content/dam/city/depts/ethics/general/AO_CampFinanacing/09058Q.pdf
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is whether this committee has ‘acted in concert’ with the candidate, so that in effect these contributions to [the 

PAC] might be treated legally as direct political contributions to the candidate.”7 

   

Our opinion today expands on this language from Case No. 141280.A. We conclude that, in analyzing whether 

a PAC or other non-official candidate political committee is to be considered and properly and accurately 

treated as an additional political fundraising committee “of” a City elected official or candidate for City office, 

thereby subjecting its contributors to the same limitations the Ordinance imposes on contributors to the 

candidate’s official candidate committee, the Board will consider but is not limited to considering the 

following factors, all tending to show that the PAC or other non-official committee is closely identified with 

a candidate: 

 

(1) Does the candidate solicit contributions for the PAC, or appear as a featured guest at the PAC’s fundraising 

events? 

 

(2) Do the PAC’s solicitation materials include the candidate’s name, quotes, words, or photos? 

 

(3) Do the PAC and the candidate’s official committee share the same office space or officers, directors, 

employees or volunteers?  

 

(4) Are solicitations from each committee sent from the same email or mailing address or from the same 

telephone number(s) or website? 

 

(5) Does the PAC use the candidate’s name or any reasonably recognizable portion thereof? 

  

(6) Do the PAC and official committee have logos that are substantially similar? 

 

(7) Do the PAC’s solicitation materials explain that certain persons, such as persons doing or seeking to do 

business with the City or certain “sister agencies” like the Chicago Transit Authority, Chicago Park District, 

or Chicago Public Schools/Board of Education, or registered lobbyists, are limited to $1,500 in annual 

contributions to the PAC? 

 

(8) Do the PAC and candidate’s official political fundraising committee employ a common political or 

fundraising consultant during the election cycle? 

 

(9) Do the PAC’s expenditures go beyond the PAC’s stated purpose and, for example, support the elected 

official as a City elected official, such as going to pay for City governmental-related operations or expenses? 

 

(10) Does or did the candidate, a member of the candidate’s immediate family, or any official of the 

candidate’s official candidate committee have a role in establishing or managing the PAC, or appearing at 

PAC functions?  

 

(11) Do the PAC and official candidate committees use strategic information or data from a common vendor 

of each? 

 

(12) Have the PAC and candidate participated in strategic discussions together? 

 
7 For the full text of Case No. 141280.A, see 

https://www.chicago.gov/content/dam/city/depts/ethics/general/AO_CampFinanacing/141280.A.pdf 

 

https://www.chicago.gov/content/dam/city/depts/ethics/general/AO_CampFinanacing/141280.A.pdf
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(13) Does the candidate approve these materials? 

 

(14) Does the candidate receive information from the PAC on who has contributed to the PAC, aside from 

what is publicly reported by the Illinois State Board of Elections (“ISBE”)? 

 

(15) Does the candidate approve, participate in deciding, or receive notice regarding (other than what is 

reported publicly by the ISBE) expenditures or transfers made by the PAC, or have the authority to veto any 

of them? 

 

The Board has advised the PAC involved in Case Nos. 21033.CF.1 and 21033.CF.2 of these factors, and the 

Board’s determination. The Board will confidentially advise any other PACs or non-candidate committees on 

complying with this opinion. The Board expects compliance by all. 

 

Determination 

For the reasons explained above, the Board determines that a PAC or other political committee that is not a 

candidate’s or elected official’s “official candidate committee” for that particular elected office (organized 

under 10 ILCS 5/9-1.8(b) of the Illinois Election Code), will be considered one of the candidate’s or official’s 

“authorized political committees” or a “political fund-raising committee” of that candidate or official for 

purposes of the contribution limitations in Article VI of the Ordinance if the totality of the circumstances 

show that a critical mass of the factors listed above are satisfied. The Board will analyze each situation on a 

case by case basis. 

 

The Board hereby advises all candidates for City elected office, City elected officials, and others who may 

wish to work for them, that: (i) the penalties for accepting or receiving contributions that violate the Ordinance 

can be severe: pursuant to §2-156-465(5), persons who knowingly make, solicit or accept a political 

contribution in violation of §2-156-445 shall be subject to a fine of not less than $1,000 and up to the higher 

of $5,000 or three times the amount of the improper contribution that was accepted for each violation of these 

sections; and (ii) there is a “safe harbor provision” in §2-156-445(d), which provides that persons who solicit, 

accept, offer, or make contributions that violate these limits shall not be deemed in violation if they return or 

request in writing the return of any excess amounts contributed within 10 calendar days of their knowledge 

of the violation.  

 

Undoubtedly the Board’s implementation of this opinion will engender future questions. We urge that 

candidates, elected officials, or their agents contact us with questions about PACs before those PACs solicit 

or accept contributions from persons or entities who are subject to the contribution limitations in the 

Ordinance.  

 

Reliance 

Our determination is based on the application of the Governmental Ethics Ordinance to the facts summarized 

in this opinion. All persons involved in fund-raising for candidates or elected City officials running for City 

office are strongly advised to abide by the guidance provided here and to contact the Board with any specific 

questions. 

  

[signed] 

________________________________ 

William F. Conlon 

Board Chair 










