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' December 29, 1988 

r of Clllleaao PERSONAL AND CONFIDENTIAL 
aeaae Sawrer, Mayor 

oud of ldlla 

arriet McCuiJouP 
xecutive Director 

ol Brandzd 
hair Case Number 88167.0 
ary MilaDo 
ice Chair Dear 
arpret Carter 
ngeles Eames This letter responds to your December 23, ev. A. Patterson Jackson 
arlene 0. Rankin 1988 submitted on behalf of~

Referring to the defTiiiti.Oii"'C uite 530 
OS West Randolph Street ty contrac or" in Section 26.2-1 of the 
hica&o, Illinois 60606 Governmental Ethics Ordinance and to Section 26.3-
12) 744-9660 4 of the Campaign Financing Ordinance, you asked: 

"If a defined city contractor has donated 
$1,500 to~ampaign after July 1, 1988, 
is he per~donate another $1,500 to the 

tiiiii'Campaign prior to June 30, 1989?" 

Sect ion 26. 3-4 of the Campaign Financing 
Ordinance limits certain contributions to elected 
officials and candidates for City office. It 
provides in pertinent part: 

"No person who has had a financial 
interest in or has been awarded any City 
contract within the preceding four years 
shall make contributions in an aggregate 
amount exceeding $1,500 (i) to any candidate 
for City office during a single candidacy; or 
(ii) to an elected official of the government 
of the City during any reporting year of his 
term; •••• [C]andldacy in primary and general 
elections shall be considered separate and 
distinct candidacies •••• The combined effect 
of these provisions is intended to permit 
total contributions up to but .not exceeding 
$3,000 in a reporting year in which a 
candidacy occurs. A reporting year is from 
July 1 to June 30 •• ~." 

Under this section the total permissible 
contributions in a reporting · year from ·a City 
contractor to an elected official who is also a 
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candidate for City office in that reporting year may be as little 
as $1500 but must not exceed $3000. In no case may a City 
contractor contribute more than $3000 in a reporting year to an 
elected City official who is a candidate for City office. 

A. THE CAMPAIGN FINANCING ORDINANCE APPLIES TO ALL PERSONS WITH A 
FINANCIAL INTEREST IN CITY BUSINESS. 

The Campaign Financing Ordinance and the Governmental Ethics 
Ordinance are separate and distinct chapters of the Municipal 
Code. Although the Campaign Financing Ordinance has expressly 
adopted certain definitions in the Governmental Ethics Ordinance, 
it has not adopted the definition of "City contractor" from the 
Ethics Ordinance, nor does the phrase "City contractor" appear 
anywhere in the Campaign Financing Ordinance. · . 

As previously stated, Section 26.3-4 of the Campaign 
Financing Ordinance limits contributions from persons who "had a 
financial interest in or ••• [have) been awarded a City contract 
within the preceding four years •••• " This restriction applies to 
but is not limited to contributions from persons defined under 
the Governmental Ethics Ordinance section 26.2-l(d) as "City 
contractors." As interpreted by the Board this section also 
applies to contributions from any person who has an agreement 
with the City to receive funds administered by the City in 
exchange for services, goods, property or the leasing of 
property; and it applies to any person who has a financial 
interest in such an agreement. 

B. TIMING OF -CONTRIBUTIONS IN RELATION TO ELECTED OFFICIAL'S 
CANDIDACY AND THE EFFECT OF TIMING ON THE PERMISSIBILITY OF 
CONTRIBUTIONS. 

In your ques contractor made two contributions 
of $1500 each t between July 1, 1988 and 
June 30, 1989. The rs con , no matter when it was 
made in the reporting year, is permissible, since a City 
contractor may contribute $1500 to an elected City official at 
any time during the reporting year. In order to determine the 
permissibilit of the second contribution, we have to examine its 

on p o candidacy. 

Pursuant to Sectio.n 26.3-4, during the primary or general 
candidacy of thl ....... the contractor would be permitted to make 
a second contribU"t"'<rri ~ of up to $1500. But as provided in the 
Ordinance, under no circumstances may the total contribution 
exceed $3000. 

Thus, the SECOND $1500 CONTRIBUTION, if made: 

(1) Pre-candidacy would not be permissible, since the 
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City contractor would be prohibited from contributing more than 
$1500 to an elected City official in a reporting year; 

(2) During the candidacy would be permissible, since a 
City contractor may contribute to an elected City official who is 
also a candidate for City office (as long as his aggregate 
contribution does not exceed $3000)1 

(3) Post-candidacy would be impermissible, since there 
would no longer be any basis for the City contractor to 
contribute more than $1500 to an elected City official in a 
repc)rting year. 

In conclusion, the Board interprets a City contractor to include 
not only those persons as defined in Section 26.2-l(d) of the 
Governmental Ethics Ordinance but also any person who has a 
financial interest in any agreement with the City to receive 
funds administered by the City in exchange for services, goods, 
property or the leasing of property. 

As interpreted by the Board, a City contractor may 
contribute $1500 to an elected City official during a reporting 
year. If that City official is also a candidate for public 
election the contractor may CQntribute an additional $1500 during 
the primary campaign or $1500 during the general election. But 
under no circumstances may . his total contributions exceed $3000 
in a reporting year. · 

If a contractor donated $1500 to 
official after July 1, 1988, the contrac r 
to donate up to but no more than $1500 in support 
candidacy prior to June 30, 1989. 

We hope that this letter adequately answers your query. 
Please be advised that the opinion expressed in this letter is 
that of the Board's legal staff. At your request this matter can 
be submitted to the Board for a formal advisory opinion. If you 
have additional questions regarding this matter, please call the 
Board at 744-9660. 

Ertharin Cousin 
Deputy Director 

EC/ab: 88167.Q 


