
 

 
 

 
 
 
 
 
 
 

 

CONFIDENTIAL 

 

July 12, 2021 

 

[Elected Official] 

City of Chicago 

    

Chicago, IL 606__ 

 

Re: Case No. 21012.A / City-owned Property, Duties of Personnel Staff of Elected Officials 

 

Dear [Elected Official], 

 

On April __, 2021, you contacted our Executive Director and inquired whether the City’s 

Governmental Ethics Ordinance (the “Ethics Ordinance”) would allow you to ask a member of 

your staff, a City employee, while that individual is on City-compensated time, to schedule 

appointments for you that are arguably related to, but are not themselves purely City or political 

activities, such as ____ appointments. 

 

As explained in this advisory opinion, the Board has determined that using City resources and 

property in this manner constitutes an unauthorized use of City-owned property, and is prohibited 

by §2-156-060 of the Governmental Ethics Ordinance (“Ethics Ordinance”). This opinion 

summarizes the relevant facts and explains our determination. 

I. Facts 

While the example of a personal appointment you gave was the scheduling of a ____ appointment, 

the Board, in this opinion, will also consider the broader question of the extent to which an elected 

or appointed City official or supervisory City employee may ask a subordinate employee to 

schedule personal appointments or undertake personal tasks for the official or supervisory 

employee that may be arguably related to, but are not themselves part of, the City Official’s City 

or political1 activities. 

 
1 We note here that asking a subordinate employee to make appointments that are related to your political activities is 

addressed by different Ethics Ordinance provisions. Specifically, §§2-156-135(a) – (f) prohibit you from, among other 

things, intentionally misappropriating City resources, such as your staff’s compensated time, in connection with 

prohibited political activity; or from requiring any employee to perform prohibited political activity as part of their 

City duties or as a condition of employment or during any compensated time off; and they prohibit employees from 

engaging in prohibited political activity while on compensated time; however, these subsections do not prohibit such 
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II. Relevant Governmental Ethics Ordinance Provision 

 

In this opinion, we will discuss and interpret the following Ordinance section:   

 

§2-156-060. City-owned property. No official or employee shall engage in or permit the 

unauthorized use of any real or personal property owned or leased by the City for City 

business.  

 

 

III. Legal Analysis 

 

In applying the law to the facts before it, the Board concludes that a City employee’s compensated 

time and efforts made during that time constitute City property, both tangible and intangible, for 

purposes of the Ethics Ordinance. As such, any use of a City employee’s time and/or efforts that 

is not strictly for City purposes is unauthorized. Accordingly, a City elected or appointed official 

or supervisory employee may not ask a City employee they supervise, or who is a subordinate 

member of their staff or agency, to perform a task that is a personal matter for the official or 

supervisor and not related to the employee’s job duties. Such requests are prohibited. This is a 

bright-line rule.2 

While the rule is clear and certain, the Board recognizes that unforeseen and urgent situations 

occur in all of our lives. Those situations may compel, on rare occasions, a City elected or 

appointed official or supervisory employee to reach out to a subordinate employee for assistance. 

Each situation must be anlayzed and evaluated on its own merits. That said, the rule remains as set 

forth above. Any violation of this prohibition will result in an appropriate sanction. 

To accommodate true unforeseen and urgent situations, the Board advises that if presented with a 

complaint alleging a violation of this rule, the Board will consider the presence, or absence, of all 

of the following factors in imposing any appropriate penalties: 

1) whether there was, in fact, a true unforeseen and urgent situation; 

2) whether the personal task given to the employee was demeaning or disrespectful to the 

employee; 

3) whether the employee’s assent to perform the task was truly voluntary; and 

4) whether the time commitment required of the employee to perform the personal task 

meaningfully detracted from the employee’s normal job duties. 

 
activities undertaken on a voluntary basis while the employee is not on compensated time.  “Compensated time” is 

defined in §2-156-010(e-3) as “any time worked by or credited to an employee that counts toward any minimum work 

time requirement imposed as a condition of employment with the City, but does not include any designated City 

holidays or any period when the employee is on an approved vacation or leave of absence.”   

 
2 Cf.  Advisory Opinion 97-08, Arizona Supreme Court Judicial Ethics Committee, “Using Court Staff for Personal 

Errands” (June 17,1997):  https://www.azcourts.gov/portals/137/ethics_opinions/1997/97-08.pdf 

https://www.azcourts.gov/portals/137/ethics_opinions/1997/97-08.pdf
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IV. Penalties for Violating the Ordinance’s Use of City-owned property provision.  

We advise you that there are potentially severe penalties for violating this provision.  Any person 

found to have violated the Ordinance’s City-owned property provision shall be subject to a fine of 

not less than $1000 and not more than $5000 for each offense, pursuant to Ordinance §2-156-465 

(b)(8), or other appropriate sanction as the Board may determine in its sole discretion. Moreover, 

the Board shall make public any determination that there have been Ordinance violations, along 

with any penalties assessed.  

 

V. Reliance and Reconsideration. 

 

Our determinations and advice are based solely on the application of the Governmental Ethics 

Ordinance to the facts summarized in this opinion.  If these facts are incorrect or incomplete – or 

if they change in the future – please notify our office immediately, as any change may alter those 

determinations or advice. Please note, as well, that this opinion is addressed to the facts presented 

and may be relied upon only by any person involved in the specific transaction or activity with 

respect to which this opinion is rendered. 

 

If there are additional material facts and circumstances that were not available to the Board when 

it considered this case, you may request reconsideration of the opinion.  As provided in Section 3-

8 of the Board’s Rules and Regulations, a request for reconsideration must: 1) be in writing; 2) 

explain the material facts and circumstances that are the basis for the request; and 3) be received 

by the Board within fourteen (14) City business days of the date of this opinion, that is, before the 

close of business on Friday, July 30.  If there are additional facts you wish the Board to consider, 

as noted above, please contact Steve Berlin, our Executive Director, or Lisa Eilers, our Deputy 

Director. 

 

Thank you for your thoughtfulness in requesting this opinion, and in advance for your compliance 

with it.  If you have questions about this or any other matter, please contact us. 

 

 

 

Sincerely, 

 

 

______________________ 

William F. Conlon, Chair 

 

 


