
 

 

 

 

August 24, 2009 

CONFIDENTIAL 

RE: Case No. 09033.A 

Dear  

Y
ou are a member of     1 

You were appointed to the  in , and, since , have 
served as its . That  makes you, ex officio, a 

member of the         ). 
The  was formerly known as the  .2  On   

, you asked for an advisory opinion addressing whether a family 
partnership in which you own a 20% interest is prohibited by the 

opinion, the Board has determined that the  program is “wholly 
unrelated” to your official City duties on both the  and the , thus, 
you, as a City appointed official, would not have a prohibited financial 
interest in City business, and the Ordinance would not limit or restrict you 
or the partnership from applying for or receiving monetary assistance from 
the  program. Our analysis is explained below. 

FACTS: 

Chicago’s : The  has five members, each of whom is appointed by 

Governmental Ethics Ordinance from applying for assistance from the 
     program.  As explained in this 

the mayor and confirmed by the City Council.  It holds public hearings and 
meetings regarding   and   initiated, funded, 
and built by     .  The Board 
also accepts protest petitions in instances where residents oppose  
projects. You said meetings are called as necessary; the Board does not 
have a regular schedule of meetings.  As President of the    

, you sign  payment vouchers for projects which 
require 

special assessments (fees paid by area residents to help defray the City’s costs for  

1The     is established at 2-102-050 of the Municipal Code 
of Chicago and established under the authority of §9-2-7 of the Illinois Municipal Code (65 ILCS 
5/9-2-7). 

2The   is established at 2-120-370. It was initially appointed in  as 
one of the recommendations of the    . 
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projects) and  petitions. 

You said that the 
decide, or approve    )3

 has never had, and would never have, occasion to review, vote on, 
or  matters.   projects 

are not paid for with  or  funds. 

: The  is established by §2-120-370 of the Municipal Code of Chicago.  The 
Commission is staffed by employees of the        

  division, which provides technical review and recommendations. The  
  members are appointed by the Mayor and confirmed by the City Council 

and must approve, disapprove or defer any proposal by a public body or agency “to 
acquire, dispose, or change any real property within the territorial limits of the City” on the 
basis of whether the referral complies with the City’s long range planning goals and 
objectives.  According to  , Deputy Director of , with whom you 
gave us permission to speak, the  also reviews land use proposals in  

       matters. 

Board staff contacted  , Assistant Commissioner of the   
  4, on the recommendation of  , for a fuller 

explanation of the role of  funding in the projects you review on the . Ms.  
explained to Board staff that there are three types of  “products:” i) large projects and 
districts which need City Council approval, ii) those which are part of a streamlined  
procedure and are fairly routine in terms of administration and funding, and iii) the very 
smallest projects  , which are administrative in nature and handled solely by 

, an Illinois not-for-profit corporation authorized by City Council to administer the 
 program (discussed more fully below)5, and . Ms.  said, and you 

confirmed, that  members do not, nor would they ever, officially know about, review, 
act or decide upon s. You confirmed that the type of work which would be eligible for 

 funding would be of a smaller scale than the projects which come before the  
, and that type of work would occur after a project was already approved (see 

explanation of  in next section).  You also said that the scale/complexity of projects 
which come before the   is “enormous,” and that the fact that an applicant before 

 has applied for or received  funding has not, nor would it ever, come before 

3    is a special funding tool used by the City of Chicago to promote private investment 
in blighted sections of the city. Source: http://egov.cityofchicago.org, visited 8/18/09. 

4            ). Ms.  worked for 
the  before the name change/departmental reorganization. 

5The City Council, under the  Ordinance, authorized the  to enter into an agreement with  
4, Inc., an Illinois not-for-profit, corporation ( ), and  entered into such agreement on  , . 

Source : http://egov.cityofchicago.org, visited 8/18/09. 
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the , because  projects are completed after a property has been obtained.6 

You said that the  is informed if  funds are involved in a project, but that 
members do not decide how a project is funded. Ms.  and Ms.  confirmed 
this. 

 program: The  program encourages commercial and industrial business owners 
to invest in their property by making  funds available for building improvements.7  On 

including processing and approving or disallowing all applications based on program rules 
and eligibility requirements.8  Applicants can receive reimbursement grants of up to 
$150,000 to cover the cost of installing new windows, floors, roofs, heating and air 
conditioning systems, and tuckpointing. 

According to Ms. , there is a “rollout,” which is a defined community meeting, 
almost always attended by the area alderman, which “starts the clock” on the  
application process. If there are more applicants applying for more money than is available 
in a particular   program, then a lottery is held. Ms.  said it is random as 
opposed to “first come, first served.” She also said that the $150,000 eligibility is per 
application year, per building. She explained that if a building has more than one tenant, 
then it is up to the tenants and landlord to divide the funds among themselves.  Ms.  
also said that it is conceivable that applicants could assemble more than $150,000 over the 
course of several years if they reapplied, they remained eligible, funds were available, they 
won the lottery in those instances where a lottery was necessary, and they were approved. 
Due to all of these contingencies, however, she said that it is unlikely that applicants would 
get funding in subsequent years, and, she confirmed, there has never been an applicant 
who has received funding after applying in a subsequent year. 

6An applicant has to apply for  funds after the work for which the applicant is seeking reimbursement 
funding has been completed, reviewed, their application accepted and their  funding approved. 

7The  fpogram was implemented by an ordinance adopted by the City Council on   , and 
published in the Journal of Proceedings of the City Council for said date at pages 8307 to 8344, inclusive. 

8Applicants must submit a statement of Net Worth, which entitles them to funding in the following manner, 
according to an Ordinance adopted by the City Council first on November 8, 2000 (and amended most recently on 
June 1, 2008), and published in the Journal of Proceedings of the City Council for said date at pages 43877 to 43930, 
inclusive, and  ,  Assistant Director at , to whom you gave staff permission to speak: up 
to 75% reimbursement of eligible costs if the applicant demonstrates a net worth of less than $500,000; up to 50% of 
eligible costs if the applicant demonstrates a net worth equal to or greater than $500,000 but less than $2,500,000; up 
to 25% of eligible costs if the applicant demonstrates a net worth equal to or greater than $2,500,000 but less than 
$4,000,000. 
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 grant funds are provided to property owners after remodeling work is completed and 
all expenses are paid by the applicant. 

Your family partnership’s  assistance application: You said that you own a 20% stake 
in a family partnership which owns a commercial property.  The partnership is considering 
some work on that property and then applying for funds from the  program. The 
partnership owns a single property on the  side of Chicago, which houses   

                
   . You explained that “the redevelopment of a property (of the sort 

you consider as a member of the ) is enormously higher than anything” your family 
partnership anticipates doing on the property it owns.  You also stated that “the figure is 
coming down” with respect to the cost of the work the family partnership intends to do on 
the property and that it will “be spread out over a couple of years, anyhow.” When asked 
to clarify, you said that some work would be done, then the partnership would apply for a 
reimbursement grant, and then more work would be completed (and another 
reimbursement sought). 

LAW AND ANALYSIS: 
As President of the  and a member of the , you are, for purposes of the 
Governmental Ethics Ordinance, an “appointed official” of the City.9 See Case No. 94001.A 
and Dorothy J. Eng Memorandum, dated April 10, 1991.  Thus, you are subject to the 
Governmental Ethics Ordinance as an appointed official.  The provision of the Ordinance 
that is relevant to your question is discussed below. 

1. Interest in City Business. To advise you, we will consider the facts you have presented 
in accordance with § 2-156-110 of the Ordinance,  “Interest in City Business” which states, 
in relevant part: 

No elected official or employee shall have a financial interest in his own name 
or in the name of any other person in any contract, work or business with the 
City, or in the sale of any article, whenever the expense, price or consideration 
of the contract, work, business or sale is paid with funds belonging to or 
administered by the City, or is authorized by ordinance....No appointed official 
shall engage in a transaction described in this section unless the matter is 
wholly unrelated to the official’s City duties and responsibilities. (emphasis 
added) 

The term “financial interest” is defined, in relevant part, in §2-156-010(l) of the Ordinance: 

9The term “official,” as defined in §2-156-010(q) of the Ordinance includes, “...any appointed, non-employee 
member of any City agency. 
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(i) any interest as a result of which the owner currently receives or is entitled 
to receive in the future more than $2,500 per year; (ii) any interest with a cost 
or present value of $5,000 or more.... 

Under Ordinance §2-156-110, an appointed official, like you, may not have a financial 
interest in City work or business, such as monetary assistance under the  program, 
unless that the City contract, work or business is “wholly unrelated” to the official’s City 
duties and responsibilities. Your family partnership is contemplating completing some work 
on the commercial property it owns and then applying for assistance from the City’s  
program, which is and would be City work. The Board needs to determine if your work on 
each of your City Commissions is “wholly unrelated” to possible  assistance. 

There are few Board cases discussing whether one set of City responsibilities or Board’s 
work is “wholly unrelated” to another’s. However, Case No. 88124.A, is instructive. There, 
the Board determined that the subject matter of contracts  appearing before the 
commission on which an appointed official served were wholly unrelated to a City venture 
in which the appointed official wished to participate.  In that case, the Board stated that the 
subject property and land “are not the subject of any present or foreseeable future matters 
before the [appointed official’s Commission].”  The Board reasoned, “Therefore, [the 
appointed official’s] public position on the [Commission] presents no present opportunity 
for him to influence any decisions which may relate to his interest in the [City work in which 
the appointed official wished to participate].”  We now apply this rationale to your City 
responsibilities. 

i) . The facts provided indicate that, in your role as  of the , you sign  
payment vouchers for projects which require special assessments, and that the  holds 
public hearings and meetings regarding   and  projects initiated, 
funded, and built by , and accepts protest petitions in instances where residents 
oppose y projects. 
occasion to review, vote on, decide, or approve  or  matters, and that   
projects are not paid for with  or  funds. 

Applying the rationale in Case No. 88124.A, the Board concludes that  projects are 
wholly unrelated to the City work or business you do as  of the . 

ii) . As an ex officio member of the , your duties include attending regularly 
scheduled meetings, where members consider, review, and vote on matters regarding the 
sale and use of City-owned land which P staff prepared, reviewed, then presented 
to . You stated that you do not vote on, decide, review, have any knowledge or 
involvement with the  program or any small types of  financing, nor would the fact 
that an applicant is a recipient of  funds be relevant to any  deliberations or 
decisions. Both staff at the  and at  confirmed that  members do not 

You said that the  has never had, and would never have, 

see, influence, determine, or evaluate applicants for the  program. You also stated, 
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and it was confirmed by employees who work closely with , that the fact that an 
applicant before  has applied for or received  funding has not, nor would it ever, 
come before the , because SBIF projects are completed after a property has been 
obtained. The TIF-funded projects which come before the  are of a much larger 
scale, price, and scope, than the tiny projects which would be eligible for  
reimbursement grant monies, so,  program projects are never presented to you as a 

 member (or as a  member). 

Applying the rationale from Case No. 88124.A, explained above, the Board concludes that 
 projects are wholly unrelated to the work you do on the . 

ADDITIONAL ORDINANCE PROVISIONS: 

2 & 3. City Property; Confidential Information.  Last, §§ 2-156-060, “City-Owned Property,” 
and -070, “Use or Disclosure of Confidential Information,” also apply to your Board and 
Commission service. The former prohibits you from the unauthorized use of City property, 
including City time, or supplies, to carry out your duties on behalf of the family partnership; 
the latter prohibits you from using or revealing confidential information you have gained in 
the course of or by reason of your Commission or Board positions. 

DETERMINATIONS: Based on the facts presented, the Board determines that the  
program is “wholly unrelated” to your official City duties on both the  and the , 
thus, you would not have a prohibited financial interest in City business, and the Ordinance 
would not limit or restrict you or the partnership from applying for or receiving monetary 
assistance from the  program. 

The Board’s determination in this opinion is limited to your family partnership’s initial 
application for  reimbursement funds. If in the future your partnership becomes 
eligible and wishes to reapply, you are advised to contact our office for further guidance. 
We do not address in this opinion the issue regarding whether such a reapplication for 
additional funds would constitute the same or entirely different work or business of the City, 
and thus whether you would have a prohibited financial interest in City business. 

Our determination does not necessarily dispose of all the issues relevant to your situation, 
but are based solely on the application of the City’s Governmental Ethics Ordinance to the 
facts stated in this opinion. If the facts presented are incomplete or incorrect, please notify 
us immediately, as any change may alter our opinion.  Other rules or laws may also apply 
to your situation. We also note that any City department may adopt restrictions that are 
more stringent than those imposed by the Governmental Ethics Ordinance. 

RELIANCE: This opinion may only be relied upon by any person involved in the specific 
transaction or activity with respect to which this opinion is rendered. 
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Miguel A. Ruiz, Chair 




