CONFIDENTIAL

2015

Re: Case No. 15042.Q, Reverse Revolving Door, Interest in City Business

| received a request for an opinion addressing the relevant restrictions in the City’'s Governmental Ethics
Ordinance (the “Ordinance”), and, to the extent | can address them, the City’s Personnel Rules, that
would apply to [XC] were [XC] to become [a City employee]

[XC] is currently [an officer] at [C, a public company]. [XC] owns
approximately shares of [C] common stock, all of which [XC] acquired as part of [XC's]
compensation package as an employee of the company, through bonuses and deferred compensation.
XC will also receive additional [C] shares in [a later year] , and a cash compensation bonus in
both of which [XC] earned as compensation for work performed in the course of employment with [C]. All
of [XC’s] shares and bonuses have been and will continue to be taxed as ordinary income when he
receives them, the stock being valued at the then-current market price of [C] stock on the acquisition
date. . [C] has contracts with
the City,* but [XC] will recuse from any and all City matters involving [C] or any of its affiliated entities for
as long as necessary in order to comply with the Ordinance’s requirements.

This letter will summarize how the Ordinance and the Personnel Rules apply. | will discuss the relevant
provisions in the order they appear in the Ordinance. As explained below, | conclude that [XC] need not
sell any [C] shares, and may accept the shares and any bonus [XC] will receive in early 2016, subject to
the restrictions detailed in this letter.

I. The Ordinance. Several provisions apply.?

1. Conflicts of Interest; Improper Influence, 882-156-030(a) and -080(a). These are two related
Ordinance sections. Read together, they will prohibit [XC] , as a City employee, from making,
participating in, or in any way attempting to use his position to influence any City governmental decisions
or actions in which he knows or has reason to know that he has a “financial interest distinguishable from
its effect on the public generally,” or from which he “has derived any income or compensation during the
preceding twelve monthsl[,] or from which he reasonably expects to derive any income or compensation
in the following twelve months.” [XC] , of course, will have earned income and compensation from [BEP]
in the 12 months preceding his City employment . These two provisions, narrowly read, would

1. See http://www.cityofchicago.org/content/dam/city/depts/doit/general/contractor_reports/2015/06 _June2015.pdf

2. The entire Ordinance is posted on our website: http://www.cityofchicago.org/city/en/depts/ethics.html
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prohibit [XC] from participating only in matters from which he has derived (or would expect to be paid)

income or compensation in the 12 months preceding [XC’s] start date , but not necessarily
from all matters involving [C].® However, as noted in Section 3 of this letter, [XC] is subject to the reverse
revolving door provision, and will need to recuse from participating in all such matters for his first

two years as a City employee anyway. Moreover, in previous cases, the Board has interpreted these
sections (and its predecessor sections) broadly, to apply to all City matters concerning a City employee’s
outside (non-City) employer, even if he or she has no monetary or financial interest in the specific matter.
See, e.g. Case Nos. 15027.Q; 98062.A.

Thus, given the [City] position, | advise that, for as long as [XC] owns [C] stock, [XC]
recuse from participation in all matters before any City department or agency that
directly involve [C] or its affiliated entities, and, further, advise that [XC] refrain from participating in any
matters that would benefit [BEP] or other affiliated entities that may be pending before any “sister
agencies,” such as the Chicago Transit Authority, Chicago Public Schools, Chicago Park District, or
Public Building Commission. In the event that personnel from [XC’s City department] would need
to get involved in these matters, [XC] should recuse fully from participating in such work, advising
[other City personnel] on it, or consulting on it with colleagues from the [department] or [others]
reporting to [XC] , and enable City colleagues to handle this work without his involvement. Best practice
here will be for [XC] to designate in advance and in writing specific [personnel] to handle
these matters if and when they arise.

2. Interest in City Business, §2-156-110(a) and (b). These subsections of the Ordinance do two things.
First, 82-156-110(a) prohibits a City employee like [XC] from having a “financial interest in his own
name or in the name of another person in any contract, work of business of the City.” In essence, this
means that a City employee may not have an ownership interest that is worth more than $1,000 in a City
contract, whether directly, as, say, an independent contractor to the City, or indirectly, as, say, an owner
of a firm or entity that has one or more City contracts. As discussed in the next few paragraphs below,
“financial interest” is defined in 82-156-010(l). However, regardless of that definition, [XC] does not
have a financial interest in either [C] or its City contracts under this subsection, §2-156-110 (a)(i),
because it provides an exception for ownership of less than 1% of the outstanding common stock in any
entity or its parent, subsidiary or affiliate, as long as the shares are registered on a securities exchange.
[XC’s] [BEP] common stock is so registered, and obviously represents less than 1% of [C’s] outstanding
common shares. Thus [XC] will not violate this provision by continuing to own [C] stock, even if [C] or its
affiliated entities continue to have City contracts or business.

Second, 82-156-110(b) would prohibit [XC] , as a City employee, from exercising “contract
management authority”® over any City contract, work or business if he has a financial interest in any
entity that is a contractor, subcontractor, or otherwise a party to the transaction. For §2-156-110(b), the
general definition of the term “financial interest” in the Ordinance is indeed relevant. As defined in §2-
156-010(]), it means, in relevant part:

an interest held by an official or employee that is valued or capable of valuation in monetary terms
with a current value of more than $1,000.00, provided that such interest shall not include (1) the

3. For reasons discussed below, [XC] does not and will not have a financial interest in [C] or in any of its matters before the
City.

4. As defined in §2-156-010(g) of the Ordinance, "contract management authority” means personal involvement in or direct
supervisory responsibility for the formulation or execution of a City contract, including without limitation the preparation of
specifications, evaluation of bids or proposals, negotiation of contract terms or supervision of performance. There are no cases
in which the Board has concluded that [someone in XC’s position] actually exercised contract management authority, but we
include this advice for the sake of completeness.
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authorized compensation paid to an official or employee for any office or employment ... or (5) any
ownership through purchase at fair market value or inheritance of not more than $15,000.00 worth of
the shares of a corporation, or any corporate subsidiary, parent or affiliate thereof, regardless of the
dividends on such shares, if such shares are registered on a securities exchange pursuant to the
Securities Exchange Act of 1934, as amended. Such interest also shall not include any ownership by
a current official or employee through purchase at fair market value or inheritance of less than one
percent of the shares of a corporation, or any corporate subsidiary, parent or affiliate thereof,
regardless of the value or dividends on such shares, if such shares are registered on a securities
exchange pursuant to the Securities Exchange Act of 1934, as amended, and if such ownership
existed before November 1, 2012. [emphasis supplied]

The Board of Ethics has for years recognized that “financial interest” is limited to and can arise only from
an ownership interest in a business entity, in other words, that City employees and officials have neither
an ownership interest nor therefore a financial interest in an entity that merely employs them. See, e.g.,
Case Nos. 04049.A; 98009.Q. That is true regardless of whether the entity is the City itself, or, more
importantly, for this conflicts of interest law, in their non-City employer (that is, their secondary or even
pre-City employer).® Thus, the question here is whether [XC’s] ownership of [C] stock —which is clearly
worth more than $15,000, but which [XC] did not purchase at fair market value or inherit—gives [XC] a
financial interest in [C] for purposes of §2-156-110(b), and thus would require [XC] to refrain from
exercising contract management authority with respect to [C] City contracts.® We conclude that it does
not. The reason is that [XC’s] common stock in [C] was part of [XC’s] authorized compensation package
from [BEP]. This is witnessed by the fact that [XC] was taxed at ordinary income rates for these shares
when they were received, and [XC] received them as part of a compensation package, and the shares
were valued at the market value at the time [XC] received them. Thus, [XC’s] ownership of [C] stock falls
under the exception in §2-156-010(1)(1). [XC] does not have a financial interest in [C] by virtue of owning
these shares.

Nonetheless, and consistent with the guidance given throughout this letter, | advise that, given [XC's]
position [XC] refrain from exercising contract management authority with respect to City
contracts with [C] or any of its affiliates.

However, what this does mean is that [XC] must refrain from exercising contract management authority
with respect to any other publicly-traded company whose stock [XC] purchased or otherwise acquired on
or after November 1, 2012 that is worth more than $15,000. See Case 15033.Q.

3. The “Reverse Revolving Door,” 82-156-111(d). This section prohibits a City employee
from “personally participating in a decision-making capacity” for two years from the date he begins  City
employment, in a matter that “benefits his immediate former employer or immediate former client who ...
he represented or on whose behalf he acted as a consultant or lobbyist prior to ... becoming a City
official.” [XC] will be prohibited for his first two years as a City employee from participating in any
matters before any City department or agency that “benefit” [C]
Given [XC's] position , We again advise that [XC] refrain from participating in any
matters that would benefit [C] that may also be pending before any of the City’s “sister agencies,” like the

5. This phrase refers to compensation that a City employee or official receives from his or [XC’s] non-City position—meaning
that employment alone in any or with any entity does not give one a financial interest in the entity. The phrase could, of course,
refer to one’s compensation from the City, but that would meaningless, because it would be of no consequence if one had a
financial interest in the City, because nothing in the Ordinance would prohibit it—even if one could own part of a municipal
corporation.

6. As discussed below, the conclusion that [XC] does not have a financial interest in [C] by virtue of owning stock in it is also
critical to the analysis under the City’s Personnel Rules.
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Chicago Transit Authority, Chicago Public Schools, Chicago Park District, or Public Building

Commission. In the event that personnel from [XC'’s department] would need to get involved
in such matters, [XC] should recuse fully from participating in such work, advising or
consulting with  colleagues , etc., on it, and enable  colleagues to handle

such work without  involvement.

These are the key provisions of the Ordinance that govern [XC’s] transition period to [City employment]
. Of course, there are others to which [XC] will be subject, but [XC] will receive training on them.

Il. Personnel Rule XXIX. | now discuss the relevant City Personnel Rule.” As a jurisdictional matter,
please note that neither | nor the Board of Ethics itself has the authority to issue binding or authoritative
guidance or interpretations as to the City’s Personnel Rules. However, as we discussed, the relevant
Rule here (Rule XXIX, entitled “Conflict of Interest”) is based on an earlier version of the Governmental
Ethics Ordinance, and thus | believe that my discussion and conclusions are persuasive, even if not
legally binding or reliable in the event of a subsequent investigation, as would be the case with an
advisory opinion interpreting and advising someone under the Ethics Ordinance.

The relevant Personnel Rule is XXIX, Section 2(a) ...

Put plainly, this Rule, first enacted in 1997, prohibits [covered personnel] from having
any outside “financial interests.” Although the Rule’s text above refers to the definition of “financial
interest” in the Ordinance, the Rule itself contains its own definition (which, | point out here, is based on a
version of the Ordinance that expired on November 1, 2012).® Among the exclusions to “financial
interest” as defined in this Rule XXIX are: (i) any ownership through purchase at fair market value or
inheritance of less than one percent of the shares of a corporation, or any corporate subsidiary, parent or
affiliate thereof, regardless of the value of or dividends on such shares, if such shares are registered on a
securities exchange pursuant to the Securities Exchange Act of 1934, as amended; and (ii) the
authorized compensation paid to an official or employee for his office or employment.

However, for the same reasons that [XC] does not have a financial interest in [C] under the Ordinance
by virtue of  ownership of [C] common stock, [XC] does not have a financial interest in
[C] under this Rule, as the entire allotment of [C] shares is and will be part of [XC’'s] authorized
compensation from [C].

Do note, though, that, during  City employment [XC] will be prohibited under this Personnel
Rule from acquiring a “financial interest” in any person . In particular, this will
mean ownership in an entity (other than a publicly traded company of whose outstanding stock [XC]
owns less than 1%) that is worth $5,000 or more (please note that, under the Ordinance, that threshold
has been lowered to $1,000), or that entitles [XC] to receive more than $2,500 per year in income or
dividends or other distributions (under the Ordinance, that threshold also has been lowered to $1,000).

lll. Conclusions. As discussed above, [XC] must refrain from participating in any City decisions or
matters involving [C] for his first two years of City employment. [XC] is also advised: (i) to refrain from
participating in any such matters that involve any corporate subsidiary, parent, or affiliate of [C] for as
long as [XC] owns [C] stock; and (ii) to refrain from becoming involved in any such matters that may be
pending before the City’s sister agencies for as long as [XC] owns [BEP] stock; and (iii) to establish a
written protocol under which personnel in the [D] would handle such matters, if [XC] would

8. These Rules are posted on the City’s intranet:
http://my.cityofchicago.org/dam/intranet/documents/depts/dhr/POLICIES/2014PERSONNELRULESFINAL 2014 v3.pdf

9. As we discussed, it may be timely to revise this Rule to conform to the most current version of the Ordinance. | and my staff
will be happy to help with that effort.
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otherwise get involved (my office can help set this up). Finally, [XC] is advised that
that Personnel Rule XXIX prohibits [XC] from acquiring or having a financial interest in any person (as
defined in the Rule).

These conclusions do not necessarily dispose of all the issues relevant to this case, but are based solely
on the application of the City’s Governmental Ethics Ordinance to the facts stated in this letter, and,
where indicated, to a reading of the City’s Personnel Rules that is based on the Ordinance. If those facts
are inaccurate, please notify me, as a change in facts may change these conclusions.

| appreciate your conscientiousness.

Please contact me with any questions or follow-up requests for guidance.

Yours very truly,

Steven |. Berlin
Executive Director



