
 

 

 

 

 

740 NORTH SEDGWICK STREET,  SU ITE 500,  CHICAG O,  ILL INOIS   60654  

 

CONFIDENTIAL 

ADVISORY OPINION 

April 18, 2023 

 

Via Certified Mail, Regular Mail, and Email 

[John Doe] 

 

  

Chicago, IL 606 

 

Re: Case No. 23034.A, Interest in City business 

 

Dear [Mr. Doe]: 

 

You are a [City]                                  employee, currently serving as a [title]                             . On 

March 16, 2023, you emailed the Board of Ethics (the “Board”), stating that you are interested in 

purchasing property owned by the City, at [two addresses]                                     . You would 

purchase this property through a corporate entity, [ABC]          , LLC (“ABC          ”), for which 

you serve as a manager and registered agent. You have a three (3%) percent ownership interest in 

[ABC]          . [ABC]           and the City would execute a Redevelopment Agreement. You have 

asked whether, under the City’s Governmental Ethics Ordinance (the “Ordinance”), completing 

this purchase would give you a prohibited financial interest in the purchase of City property. In 

this opinion we address (i) whether the proposed purchase would be prohibited by §2-156-110 

(“§110”) of the Ordinance, entitled Interest in city business; but, if so (ii) whether there is an 

applicable exception in §110 that would allow the Redevelopment Agreement to be executed and 

the purchase to go forward. 

. 

 

EXECUTIVE SUMMARY 

 

At our April 17, 2023 meeting, the Board considered the facts and relevant law, and has determined 

that [ABC]           is not prohibited from entering into the Redevelopment Agreement with the City 

and may complete the purchase of the property, as it will be sold pursuant to public notice followed 

by competitive bidding, and thus would not give you a prohibited financial interest in the purchase 

of City property. Our analysis follows. 

 

FACTS 

On August 26, 2019, the City’s Department of Planning and Development (“DPD”) received a 

negotiated sale application to purchase the subject property from [NFP                 , Inc. (“NFP”), a 

nonprofit corporation, for which you are the named agent and, per its website, the president. The 

application proposed a redevelopment project that included the property identified above. [ABC]           

was then formed to purchase the property and carry out the project; you serve as a manager and 

agent for [ABC]          .  Publicly available documents from the Illinois Secretary of State’s office 

disclose that you are the agent for and a manager of [ABC]         ; there are several other managers 

listed in those documents. You and most other managers have the same last name and address. In 

addition, in the public records for [NFP]       that same address is used for you as its named agent. 
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On      [DATE]      2022, you filed Economic Disclosure Statements with DPD that disclosed the 

following with respect to ownership or beneficial interest in the purchase of the property: (i) [ABC]              

the applicant to DPD to accomplish the purchase; (ii) 85% of [ABC]          is owned by [D]                  

Trust; and (iii) over 7.5% of the beneficial interests in the trust are held by [NFP     , [and three 

other individuals]. 

 

You wrote us that, on          [DATE]    2022, [ABC]           “applied to the City for the purchase of 

the land [and you] fully disclosed [your] employment with the City…” and you advised the City 

that you were “prepared to move forward [with the purchase] without receiving any financial 

assistance from the City after receiving [an] ethics determination that [you] could not receive more 

than $1,000 in a calendar year” from a City grant for which [ABC]            had previously applied. 

You have solely represented [ABC]           in all communications with the City.   

 

On [DATE]      , 2022, DPD began the purchase process. On [DATE]      , 2022, the Property was 

appraised for $    000. Soon thereafter, [ABC]           submitted its bid of [the appraised value]         

for the property. After that bid, DPD  advertised in a public notice the market-rate sale of the 

property, as published on [3 dates in]                     2022 in the Chicago Tribune. DPD did not 

receive any alternative offers.  

 

 The notice contained the following components: (i) an invitation for proposals, identifying the 

specific addresses of the City-owned properties [ABC]           intended to purchase; (ii) a statement 

of the City’s receipt of the [appraised value]          offer from [ABC]           ; (iii) a statement that 

the offer was to purchase the property; (iv) a statement about the [NAMED]                              

Redevelopment Area; (iv) the purpose of the purchase; (v) DPD’s desire to consider other 

proposals; (vi) a statement that the City may require Phase I or II Environmental Site Assessments; 

(vii) a City address for proposals; (viii) a date for proposal submissions; (ix) a statement about the 

City’s consideration of proposals; and (x) that DPD is an Equal Employment/Affirmative Action 

Employer. 

 

On [DATE]             2023, the City’s Community Development Commission approved the purchase. 

 

We assume that you have received all required approvals from [YOUR DEPARTMENT]        

regarding your ownership, operation or management of [ABC]           (or any other entity in which 

you are named in public records, or conduct business, whether or not for profit, or participate as 

an agent or engage in ownership, operation or management) pursuant to City Personnel Rules XX 

and XXIX, and/or any applicable City or CPD rules.1  

 
1 Further, we take notice that City Redevelopment Agreements contain the following provision (as you noted in your 

request to the Board for an advisory opinion):  

 

SECTION 20.   CONFLICT OF INTEREST; CITY'S REPRESENTATIVES NOT INDIVIDUALLY 

LIABLE. 

 

The Developer represents and warrants that no agent, official or employee of the City shall have any personal 

interest, direct or indirect, in the Developer, this Agreement, the City Property or the Project, nor shall any such 

agent, official or employee participate in any decision relating to this Agreement which affects his or her personal 

interests or the interests of any corporation, partnership, association or other entity in which he or she is directly or 

indirectly interested.  No agent, official, director, officer, trustee or employee of the City or the Developer shall be 

personally liable in the event of any default under or breach of this Agreement or for any amount which may become 

due with respect to any commitment or obligation under the terms of this Agreement. [emphasis added]  
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RELEVANT LAW  

The following provisions of the Ordinance are relevant. 

 

2-156-110. Interest in city business 

(a) Except with respect to the participation of Eligible Persons in Eligible Programs, no elected 

official or employee shall have a financial interest in his own name or in the name of any other 

person in any contract, work or business of the city, or in the sale of any article, whenever the 

expense, price or consideration of the contract, work, business or sale is paid with funds 

belonging to or administered by the city, or is authorized by ordinance … 

 

(c) Unless sold pursuant to a process of competitive bidding following public notice, no elected 

official or employee shall have a financial interest in the purchase of any property that: (i) 

belongs to the city; or (ii) is sold for taxes or assessments; or (iii) is sold by virtue of legal 

process at the suit of the city. 

 

2-156-010. Definitions 

 

(l) "Financial interest" means an interest held by an official or employee that is valued or 

capable of valuation in monetary terms with a current value of more than $1,000.00 in any 

consecutive twelve-month period …  

 

ANALYSIS 

(i)  Financial Interest in City Business 

The general rule under the Ordinance is that City employees, like you, are prohibited from having 

a “financial interest” in any work, contract, or business of the City, or in the purchase of any City-

owned property, either in their own name, or in the name of another, such as a corporate entity in 

which they have an ownership interest. This prohibition applies to City-administered loan or grant 

programs, or to the purchase of City-owned property. A “financial interest” means any ownership 

interest that is valued at more than $1,000 in any City contract, work, or business of the City.  

 

However, the Ordinance contains a critical exception: it does allow City employees and officials 

to purchase City-owned property, such as real estate, if it is sold pursuant to public notice followed 

by competitive bidding. Accordingly, the question here is whether you are eligible for that 

exception. If you are, then nothing in the Ordinance would prohibit you or [ABC]            from 

completing this purchase and redevelopment agreement. 

 

(ii) Public Notice and Competitive Bidding Exception 

The factual record before us shows that DPD publicly advertised the purchase on [3 DATES in]                         

2022 in the Chicago Tribune, and stated in that notice that [ABC]            had offered to purchase 

the property, named [ABC’S]            price, and requested alternative proposals from the public. 

DPD received none.  

 

 

The Board cannot address whether and how it applies in this situation; we urge you to consult with DPD and/or the 

City’s Department of Law as to how and whether this applies. 
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The Board has developed jurisprudence on this exception and it applies here. In Case No. 

90043.A2, a City employee wished to purchase City property. The property was to be sold pursuant 

to a “closed bid” process, that is, after the City advertised the proposed sale in the newspaper for 

three weeks, it would accept alternative bids, which would be opened before a court reporter. The 

City would accept the highest bid. The Board found, based on those facts, that “the process by 

which this land will be sold is one of competitive bidding with notice to the public.” Id. at 2. The 

Board determined that the City employee would “not be in violation of the Ethics Ordinance if 

[they] purchase[d] this property by the process of competitive bidding with notice to the public.” 

Id. 

 

In Case No. 93034.A3, the subject property was in a blighted area, which requires unique 

procedures before the City can sell it: (i) once there is an interested buyer(s) (in that case, some 

City employees), the property is appraised and the parties submit proposals at that fair market 

value; (ii) the City reviews the offerors to determine whether they are qualified as developers; (iii) 

the City publishes its resolutions to enter into negotiations with qualified developers; and (iv) it 

advertises these resolutions for two weeks, giving other interested parties 30 days to submit a 

proposal, including parties whom the City knew were interested. Thereafter, the commission 

handling the sale makes its final decision and recommendation to City Council and the Plan 

Commission, which each must approve the sale. The Board concluded, in that case, that 

“[c]ompetitive bidding refers to a process in which all parties submitting bids are treated equally 

and are bidding on the same terms and conditions.” Id. at 4. The Board then determined that the 

process for publication and bidding did constitute public notice followed by competitive bidding, 

and advised the City employees that they were not prohibited from purchasing of the City real 

estate for which they submitted bids and proposals. Id. at 4-5.4  

 

In Case No. 00010.A5, a City employee wished to purchase City property pursuant to the Adjacent 

Neighbors Land Acquisition Program (“ANLAP”). ANLAP provides that, in certain areas of the 

City, people may purchase property from the City at less than fair market value. To qualify, the 

purchaser must own and occupy the property immediately adjacent to the vacant lot; the lot must 

be zoned residential; appraised value must be less than $10,000; and the prospective buyer must 

not be delinquent in the payment of real estate taxes or any debt to the City. Upon receipt of a bid 

of at least $300, the City sends notice to other property owners adjacent to the vacant lot, informing 

them of the bid, without an amount; and asking if there is interest in making a “sealed” bid within 

thirty days. All bids are then opened before a court reporter. The City Council may accept the 

highest bid or reject all bids. In this case, an employee submitted a proper bid; notice was sent to 

another neighbor; but that neighbor was not qualified to bid. Normally, a City employee would be 

prohibited from purchasing if the appraised value were over – then – $5,000, now, $1,000. In that 

case, the Board determined that the City employee could complete the purchase because: (i) a 

proper notice was sent; and (ii) a qualified neighbor could have proposed an alternative bid for the 

City to consider. Id. at 2.  

 
2 https://www.chicago.gov/dam/city/depts/ethics/general/AO_InterestCityBusiness/90043.A.pdf 

 
3 https://www.chicago.gov/dam/city/depts/ethics/general/AO_InterestCityBusiness/93034.A.pdf 

 
4 Followed by Case Nos. 99033.Q; 06079.A (sale of taxicab medallions); and 08038.A (City’s Preserving 

Communities Together Program). 

 
5 https://www.chicago.gov/dam/city/depts/ethics/general/AO_InterestCityBusiness/00010.A.pdf 

 

https://www.chicago.gov/dam/city/depts/ethics/general/AO_InterestCityBusiness/90043.A.pdf
https://www.chicago.gov/dam/city/depts/ethics/general/AO_InterestCityBusiness/93034.A.pdf
https://www.chicago.gov/dam/city/depts/ethics/general/AO_InterestCityBusiness/00010.A.pdf
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The facts in your situation most closely resemble those in Case No. 93034.A, discussed above: on 

[DATE]         2022 the City-owned real estate [ABC]           proposes to purchase was appraised 

for $    000 and on [DATE]          2022 the real estate was advertised for [THE APPRAISED 

PRICE]          revealing that your company, [ABC]           , had made the bid in that amount to 

DPD, after the appraisal, and before the advertisement. The notice requested other bids. DPD 

received none. Further, the Board’s statement in Case No. 93034.A also applies here: 

“[c]ompetitive bidding refers to a process in which all parties submitting bids are treated equally 

and are bidding on the same terms and conditions.”   

 

Based on these facts, the Board concludes that the process the City has followed for the sale of the 

property to [ABC]            constitutes “a process of competitive bidding following public notice,” 

as specified in the Ordinance. Thus, you would not have a prohibited financial interest in the 

purchase of that property in your own name, or in the name of another, [ABC]          , and nothing 

in the Ordinance would restrict [ABC]            and the City from completing this sale. 

 

DETERMINATIONS; RELIANCE; RECONSIDERATION 

Determination. The Board determines that the proposed sale of the City-owned property located 

at [2 ADDRESSES]                                      involves public notice followed by competitive bidding, 

and therefore the City’s Governmental Ethics Ordinance does not prohibit either you or [ABC]             

from entering into the Redevelopment Agreement with the City, and completing the purchase. 

 

Please note that this opinion addresses only the City’s Governmental Ethics Ordinance. Other City 

or State laws, rules or policies may apply to your situation. In particular, we advise you to seek an 

opinion as to whether and how §20 of the Redevelopment Agreement impacts this proposed 

purchase.  

 

Reliance. This opinion may be relied upon by any person involved in the specific transaction or 

activity with respect to which this opinion is rendered. 

 

Reconsideration. This advisory opinion is based on the facts outlined in this opinion. If there are 

additional material facts or circumstances that were not available to the Board when it considered 

this case, you may request reconsideration of this opinion. A request for reconsideration must: (1) 

be submitted in writing; (2) explain the material facts and circumstances that are the basis of the 

request; and (3) be received by the Board within fifteen (15) days of the date of this opinion. 

 

 

_________________ 

William F. Conlon, Chair 

 

 


