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Re: Case No. 22026.A / City-owned Property 

 

Dear [NAME]: 

 

On [DATE], 2022, you requested a formal advisory opinion from the Board of Ethics addressing whether the 

following hypothetical set of facts presents any potential violations of the City’s Governmental Ethics 

Ordinance (the “Ordinance”): 

 

The Mayor, the Treasurer, the Clerk, or an Alderperson of the City of Chicago (“elected official”), 

participates in or attends a campaign or otherwise political event – including, for example, but not 

limited to, a campaign fundraiser or the production of a campaign video, whether their own or that of 

another elected official or candidate. In doing so, the elected official: 

• is transported to/from the event in a City vehicle; and/or 

• is accompanied by one or more City employees – e.g., assistants or aides – during on duty work 

hours for purposes of that employee’s City employment; and/or 

• is accompanied by their official City security detail; and/or 

• otherwise uses City property to facilitate the endeavor. 

 

I. Executive Summary. 

The Board has never addressed this issue.1 The Board limits its opinion to the elected position of Mayor and 

does not at this time address potential violations of the Ordinance as to the City’s other elected officials. Our 

legal analysis is fact-dependent, and we cannot address, in one opinion, the multitude of fact scenarios that 

might arise from all elected officials’ use of City property in the manner you set forth. Accordingly, the Board 

will address other specific fact scenarios if and when they might arise. 

 
1 We note here that, in 2010, the Board conducted an investigation of a signed and sworn complaint alleging that a City Council 

member was using City property (including a City-owned vehicle) improperly and in an unauthorized manner. The facts adduced in 

the Board’s investigation showed, however, that the member was in fact using the property in a way that was judicially authorized, so 

the Board dismissed the matter as unsubstantiated. See Case No. 10023.I, in this document: 

 https://www.chicago.gov/content/dam/city/depts/ethics/general/EnforcementMatters/Invest-Index.pdf 

 

https://www.chicago.gov/content/dam/city/depts/ethics/general/EnforcementMatters/Invest-Index.pdf


 

For the reasons explained in this opinion, the Board has determined that the Ordinance does not prohibit a 

Mayor from making use of the City vehicle assigned to them, or of a Mayoral Assistant and the Mayoral 

security detail at all times, including when attending local campaign/political events. 

This opinion summarizes the relevant facts and explains our determination. 

 

II. Facts. 

When being transported to official City business events, the Mayor is typically transported in an assigned City 

vehicle and is accompanied by an Assistant to the Mayor and a security detail, including a driver—all of whom 

are City employees. The Board has been asked whether the Mayor can also be transported to local 

political/campaign related events in a City vehicle, while accompanied by their assigned security detail and an 

Assistant.  

 

III. Relevant Governmental Ethics Ordinance Provisions. 

In this opinion, we discuss and interpret the following Ordinance sections:   

 

§2-156-060. Unauthorized Use of Real or Personal City-owned property. No official or employee shall 

engage in or permit the unauthorized use of any real or personal property owned or leased by the 

City for City business. 

 

§2-156-135.  Prohibited Political Activities. (b) No official or employee shall intentionally 

misappropriate any city property or resources of the city in connection with any prohibited political 

activity; provided, however, any official or employee may reserve and rent a city-owned facility at a 

fair market value before any such activity or event connected therewith.  

 

IV. Legal Analysis. 

In applying the law to these facts, the Board takes notice of the fact that a Mayor’s performance of official 

duties and responsibilities is required around the clock, and that a Mayor also requires security 24/7.   

 

Our colleagues at the at the New York City Conflicts of Interest Board (“COIB”) addressed the same question 

in Advisory Opinion No. 2009-1.2 The COIB determined that certain elected officials may use City vehicles and 

security personnel, without the need to reimburse the City,3 “when they attend political events, such as 

campaign fundraisers.” The COIB recognized that, with respect to an elected official who is assigned a 

government vehicle and security personnel, “the official’s need for protection and security remains the same… 

whether attend[ing] a private social function [or] a public one.” The COIB further explained that certain elected 

 
2 https://www1.nyc.gov/assets/coib/downloads/pdf5/aos/2004-2013/AO2009_1.pdf 

 
3 Similarly, the Board also adopts the reasoning of the New York City Conflicts of Interests Board that reimbursement by [one of that 

City’s high ranking elected officials or their] authorized political committees for such use is not required. Our New York City 

colleagues concluded that: 

 

“The Board considered whether these … Elected Officials must nevertheless reimburse the City for use not deemed ‘official’ and 

concluded that such reimbursement is not required. Since officials in this category are subject to security determinations by the 

NYPD requiring them to use City vehicles to the maximum extent possible for all local transportation, official or otherwise, it 

would be unfair to require them to pay for any use deemed unofficial. Moreover, given these officials’ constant use of the 

required vehicles, an effort to determine what use must be reimbursed would require an almost limitless parsing and costing to 

determine how much of that use is ‘official,’ or incidental to official business, and how much is no way related to official 

business. Any such attempt, particular if applied to officials who, as recognized in Los Angeles, are on call essentially every hour 

of the day and night, seems both an impossible and unfair accounting burden on all involved… Of course … Elected Officials are 

free to reimburse the City for non-City use of their vehicles for example, to reimburse with campaign funds for political use.” Id. 

at 10-11.  

 
 

https://www1.nyc.gov/assets/coib/downloads/pdf5/aos/2004-2013/AO2009_1.pdf


 

officials “are effectively on call at all times, so that unrestricted local use of City vehicles [enables] them to 

respond most effectively to emergencies and otherwise discharge their 24/7 responsibilities.” 

 

The New York City COIB also concluded that “persons… who might appropriately accompany an elected 

official to official events [are] also permitted to ride as passengers” regardless of the purpose for which the 

vehicle is being used.4 In the question before us, an Assistant to the Mayor is an aide who accompanies the 

Mayor to all official events and on whom the Mayor would rely if they suddenly had to attend to official City 

business, no matter what type of event they were attending. 

 

Similarly, in a case5 involving a claim that Minnesota’s Lt. Governor had violated state law by using a state 

provided vehicle to attend campaign related events, that State’s Campaign Finance and Public Disclosure Board 

found no probable cause to conclude that Minnesota’s law regarding the use of State vehicles had been violated, 

because an exception to that law provides that a state vehicle shall be provided to the Lt. Governor (and 

Governor) for transportation “regardless of the nature of the event the Lieutenant Governor may wish to 

attend.”6 

 

This Board similarly recognizes the need for a Mayor’s prompt availability and security at all times. A Mayor’s 

full and varied schedule requires that they be readily available to attend the many meetings, functions, events 

and emergencies of all kinds that require attention and handling.  As the highest ranking official in the City, a 

Mayor  is on call every hour of the day and night. Accordingly, in response to the question before it, the Board 

determines that a Mayor may use their assigned City vehicle and their security detail, and be accompanied by an 

Assistant, regardless of whether their use is for official purposes, private purposes or political/campaign 

purposes in the local area.7 

 

 

 

 
4 The New York COIB permitted this practice with the proviso that the elected official would have to be a passenger in the City issued 

vehicle at the same time. 

 
5 https://cfb.mn.gov/pdf/bdactions/archive/findings/32205_GovPawlenty.pdf?t=1638489600 

 
6 The Los Angeles Municipal Code also contains a provision that permits certain elected officials, including the Mayor, to use 

municipal vehicles for both official and personal purposes within Los Angeles County. See 

 https://codelibrary.amlegal.com/codes/los_angeles/latest/lamc/0-0-0-160076 

 

At the federal level, officials are generally prohibited from using government issued vehicles for any personal purposes. There are 

exceptions, however, for the President and Vice President, the Supreme Court Justices and other high-ranking members of the 

Executive Branch. See 31 U.S.C. Sections 1344(b)(c). But see, Marrero v. Municipality of Morovis, 115 D.P.R 643 (1984), where the 

Supreme Court of Puerto Rico nullified a law that authorized the unrestricted use of government vehicles for “politico-partisan” 

reasons. The Court stated, though, that its holding did “not extend to the use of this property for security reasons.” 

 
7 Notably, our treatment of the use of City vehicles and security personnel under these circumstances does not extend to the use of 

other City resources for purposes of engaging in political activity, such as attending campaign events or rallies. Accordingly, and for 

example, the use of City personnel (with the exception of [the Assistant at issue here], under the circumstances addressed in this 

opinion), or a City computer or smartphone to engage in “political activity” or “prohibited political activity, as defined respectively in 

§§ 2-156-010(s) and (v-1), is not permissible, pursuant to §2-156-135(b) of the Ethics Ordinance, entitled Prohibited Political 

Activities: 

 

(a) No employee shall intentionally perform any prohibited political activity during any compensated time. 

(b) No official or employee shall intentionally misappropriate any City property or resources of the City in connection with any 

prohibited political activity; provided, however, that any official or employee may reserve and rent a City-owned facility at a fair 

market value before any such activity or event connected therewith. 

 

https://cfb.mn.gov/pdf/bdactions/archive/findings/32205_GovPawlenty.pdf?t=1638489600
https://codelibrary.amlegal.com/codes/los_angeles/latest/lamc/0-0-0-160076


 

V. Reliance. 

Our determinations and advice are based solely on the application of the Governmental Ethics Ordinance to the 

facts summarized in this opinion. If these facts are incorrect or incomplete – or if they change in the future – 

please notify our office immediately, as any change may alter those determinations or advice. This opinion may 

be relied upon only by any person involved in the specific transaction or activity with respect to which this 

opinion is rendered. Please note that, as required by Board Rule 3-7, a copy of this formal advisory opinion is 

being sent to the subject of this opinion, that is, the Mayor. 

 

The Board cannot anticipate all possible scenarios involving the use of City vehicles and security personnel for 

non-City purposes.  Accordingly, we urge that the Board be contacted with any questions regarding the use of 

City vehicles by any other elected official(s), and the use of City property in general, so that it may issue advice 

that is tailored to the circumstances. 

 

The Board appreciates your request and the opportunity to interpret the Ordinance to address your question. 

 

 

Sincerely, 

 

 

______________________ 

William F. Conlon, Chair 

 

cc: The Honorable Lori E. Lightfoot 

 

 


