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ADVISORY OPINION 
 

To: [Mr. John Smith] 
  
Date: [Date] 2010 
 
Re: 10025.A, Post-employment 
 
 
 
Facts and Issue: You are [an official associated with the City].  On [Date], 2010, you raised a 
question of first impression.  You would like to [have] nominate[d] [Ms. Jones], currently a[n] 
[employee] in the City’s Department of [X], to become a Commissioner of a Special Service 
Area (SSA) upon her retirement, which is scheduled [Date], 2010.  You asked us to assume 
that, if confirmed to that appointment, [she] would work on matters as an SSA Commissioner 
similar to those on which she worked during her City employment, and that, if the Ordinance’s 
post-employment restrictions apply, she may well be subject to one or more one-year and 
possibly permanent prohibitions, were she to take a position with a private company, for 
example.  Your question is whether the Governmental  Ethics Ordinance’s post-employment 
provisions apply to this situation and prohibit her from working on such matters, were she 
appointed to the SSA.  As explained in this advisory opinion, we determined at our [Date] 2010 
meeting that they do not.  Our Executive Director conveyed our conclusion and advice to you 
that evening, and we have prepared this advisory opinion to confirm our advice to you, and so 
that we can provide guidance for applicable future cases.  
 
Law: The relevant language in the Ordinance is in § 2-156-100(b), entitled “Post-Employment 
Restrictions.” It provides, in relevant part:  
 

“no former official or employee shall, for a period of one year after the termination of 
the official’s or employee’s term of office or employment, assist or represent any 
person ...” (emphasis added.) 

 
Analysis: We note at the outset that SSA Commissioners are appointed officials for purposes 
of the Ethics Ordinance. Memorandum, January 6, 1993 (Board approved January 13, 1993: 
“find[ing] that members of Boards  of all subsequently created Special Service Areas are, on 
their appointment, appointed officials under the Ethics Ordinance...” p. 3).  There are no prior 
Board cases addressing whether movement from the status of City employee to the status of 
appointed City official, upon retirement or other departure from City employment, triggers the 
post-employment provisions. However, we have cases informing our reasoning and policy 
considerations. In Case No. 93018.A, the Board found that the post-employment provisions do 
not prevent an employee who leaves City service from becoming a consultant to the City to 
perform the same work she performed at the City, provided certain conditions are met. That 
case recites the purpose of post-employment provisions: “to  
prevent former employees from using ‘inside knowledge’ to benefit third parties, thus impairing 
the integrity of government services and creating the appearance of impropriety.” Id. page 2. So, 
if the conditions set forth in that case are met, then the provisions’ purposes are not frustrated, 
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namely:  
 
“‘inside knowledge’ is used only to benefit the City; no other party would have the benefit of the 
former employee’s knowledge[;] the former employee is not exposed: to dual loyalties; the 
former employee is serving only the City and owes loyalty only  to it. The City’s interests are 
foremost. The major harm contemplated by post-employment provisions is thus avoided.” Id. 
The conditions to which the case refers include that “the City seeks the services of the former 
employee[;] stands to benefit by hiring the former employee as a consultant[;] and the former 
employee does not represent the interests of any other entity in connection with his or her 
consulting responsibilities to the City.”  
 
Id.  The key condition in that case were that the employee individually–not as an employee or 
agent of any third party–execute a contract with the City reciting that “[she is] ... obligate[d] to ‘at 
all times act in the best interests of the City of Chicago, consistent with the trust and confidence’ 
that the City would place in [her].” 
 
In Case No. 94044.A, a 25-year City employee retired and then was retained by his former 
department as an independent contractor for a period of one year. He asked what projects he 
could work on after his independent contract expired, either for the City or a third party. The 
Board determined that: i) for purposes of the Ordinance, independent contractors retained by 
the City are not City employees; ii) the post-employment provisions only apply to matters in 
which a former employee was involved while an employee of the City, not to those on which he 
worked as a contractor to the City; and iii) noting that this former employee was retained as an 
independent contractor to the City upon his retirement and thus during that time was subject to 
the Ordinance as a contractor, the one-year post-employment prohibition begins after an 
employee leaves his/her City employment, and not when he or she terminates the independent 
contractor status. 
 
Discussing a question presented on June 11, 2008, the Board’s consensus was that, for 
purposes of the Ordinance, a former City employee who resigned from City service and was out 
of City service for longer than one year before being rehired by the City as an employee had two 
separate “terms of employment.” Thus, “any one-year post-employment restrictions to which he 
would be subject would stem only from his second “term” of City employment. 
 
In this case, [the employee] would become an appointed official, a term that is included in the 
definition of the term “official” in the § 2-156-010(q). As we have recognized, appointed officials 
are subject to the entire Ordinance, including its post-employment provisions. See Case No. 
94001.A.  
 
The issue here is how to characterize a former employee for purposes of the post-employment 
restrictions when the former employee, upon retirement, becomes an appointed official and 
otherwise would be subject to these restrictions. Put another way, the question is whether the 
post-employment provisions are “triggered” by this “move,” and whether [her] termination of her 
City employment, followed immediately by her assumption of a position as an appointed official, 
is to be considered a “termination of her employment or term of office,” thus triggering the post-
employment restrictions, or whether she should be considered, as of when she terminates her 
employment, a “former” employee if she then assumes a position as an appointed official.   
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Clearly, an appointed official qua appointed official is neither a contractor nor a City employee. 
Should she be? Setting aside other arguments for or against, were she considered a contractor, 
she would not then be subject to the Ordinance’s post-employment provisions, because they do 
not apply to contractors or former contractors; however, she would by contract be subject to 
fiduciary duty and perhaps other obligations to the City. On the other hand, if she were 
considered an employee, her ability to work at a regular job or have a business might be 
frustrated, and she might thus refuse the appointment, thereby frustrating the City’s ability to 
retain qualified appointed officials (moreover, we have recognized that SSA Commissioners are 
appointed officials anyway).  We believe then, that, consistent with our earlier opinions, she 
becomes simply an appointed official upon her change in status, subject to the Ordinance as an 
appointed official.  Her position change will then be treated and characterized by the Board as if 
she were effectively transferring from one City department to another, though here she is 
transferring from “employee” to “appointed official.” Thus, this “transfer” is not “an exception” to 
the post-employment provisions, but merely a change in jobs, a continuation of her City service.  
The implication of our reasoning is that each capacity or position in which [she], a City 
employee-become-appointed-official, has served, whether as City employee or appointed 
official, would then be included in the subject matters in which she has participated during her 
City service for purposes of the Ordinance’s post-employment provisions, which would then be 
triggered at the time she officially terminates her last concurrent City position. 
 
As a City appointed official, [she] will continue to be subject to the Governmental Ethics 
Ordinance. From the standpoint of the policy behind the post-employment provisions, she is at 
least as benign with respect to the City as is the independent contractor in Case No. 93018.A 
(actually, she is moreso, subject to a statutory obligation rather than a contractual one). The 
main purpose of the post-employment restrictions would be satisfied: her “inside knowledge” 
would still be used only by and for the City, but under a statutory, not a contractual obligation. 
The only difference is that she would be appointed rather than hired in her new City position 
(doing old City work). For purposes of the post-employment provisions, we believe that this is a 
“distinction without a difference,” and protects the City even more.  An appointed official is not 
an employee or contractor: he or she is a Mayoral appointee. Thus we conclude that the best in 
these scenarios is to treat the former employee as a “continuing” City servant, i.e., he or she 
simply walked out of one City office as an employee one day and entered another City office the 
next day, doing the same work, but as an “appointed official.”  Each capacity in which [she], an 
employee-become-appointed-official, has served would then be included in the subject matters 
in which she has participated for purposes of the Ordinance’s post-employment provisions, 
which would then be triggered at the time she eventually, inevitably, and officially terminates her 
last City position.  We advise you, though, to take steps to ensure that [she] does not have a 
“break” in her City service, that is, that she “transfer” from employee to appointed official as 
soon as practicable after her last effective date as a City employee. 
 
Determination:  We determine that the Ordinance’s post-employment restrictions are not 
triggered by [the employee’s] move from City employee to City appointed official, which is, for 
purposes of the Ordinance, a transfer, effectively a change in City positions within City service.  
Each position or capacity in which she, as an employee-become-appointed-official will have 
served, will then be included in the subject matters in which she has participated, and the 
contracts over which she will have exercised management authority, for purposes of the 
Ordinance’s post-employment provisions. These provisions will then be triggered at the time she 
officially ends the term of office of her last City appointed position, whether this one or another 
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concurrent appointment. 
 
Our opinion does not necessarily dispose of all the issues relevant to this case, but is based 
solely on the application of the City’s Governmental Ethics Ordinance to the facts stated in the 
opinion.  If those facts are inaccurate, please notify us, as a change in facts may change our 
advice or recommendations.  We also note that other rules, regulations or laws may apply to 
this case. 
 
Reliance: This opinion may be relied upon by any person involved in the specific transaction or 
activity with respect to which this opinion is rendered. 
 
 
____________________________ 
Miguel A. Ruiz, Chair 
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