
 
 
 
 
 
 
 

REDACTED 
CONFIDENTIAL 
 
August 15, 2012 
 
[REDACTED] 
 

Re: ADVISORY OPINION, Post-Employment  
Case No. 12043.A 

_____________________________________________________________________________ 
 
I. BACKGROUND  
 
On April 17, 2012, you advised the Board staff that you would be retiring [REDACTED] from 
your position as an Assistant [REDACTED] for [the Department].  You told us then that you 
were contemplating positions as either a program manager or consultant to companies with 
[REDACTED], in anticipation of the City issuing a request for proposals (“RFP”) for those 
systems.  [REDACTED] has now offered you a position as a Project Leader for its 
[REDACTED] project.  [REDACTED] is bidding for the City’s [REDACTED] contract and all 
[REDACTED] are due by [REDACTED].  You asked us what Governmental Ethics Ordinance 
(“Ordinance”) restrictions would apply to your post-employment activities.   
 
After careful consideration of the facts presented and the information available, the Board has 
determined that: (1) you are prohibited by §2-156-105 for two years after leaving your City 
position, or until [REDACTED], from lobbying [the Department]; (2) neither the permanent nor 
one-year restriction in §2-156-100(b) of the Ordinance prohibits you from pursuing the position 
of Project Leader with [REDACTED], or other positions with companies that operate 
[REDACTED]; and (3) although you performed [REDACTED] work throughout your City 
service, the “tradesman exception” applies and you would not be restricted from working as an 
[REDACTED] for a company with a City contract.  The Board’s reasoning is as follows: 
 
II. FACTS 
 
 A. Your City Duties 
 
From [REDACTED], you worked as an [REDACTED] in the City’s [REDACTED].  From 
[REDACTED] until you retired [REDACTED], you worked as an Assistant [REDACTED] for 
[the Department], [REDACTED].1  You have not worked in any other City department.  [An] 
                                                 
1 In [REDACTED], [the Department] absorbed the [REDACTED] from the [REDACTED] and renamed it the 
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Assistant [REDACTED] is a Shakman-exempt position.     
  
You also told Board staff that you did not participate, assist, or represent anyone in any judicial 
or administrative proceedings involving the City.  You explained that, during your tenure as an 
Assistant [REDACTED], you did not draft, review, negotiate contract terms or supervise 
contract performance as part of your regular job duties.  However, you said that approximately 
two years ago, you were part of a committee to select a consultant from several bids for a 
contract to upgrade the City’s [REDACTED], and that [REDACTED] was awarded the contract.  
As the City’s consultant, [REDACTED] managed the project but once a [REDACTED] was 
upgraded, maintenance of the [REDACTED] reverted to [the Department].  That project was 
funded through the federal Recovery Act.    
 
You explained that, as an Assistant [REDACTED], you oversaw and managed the day-to-day 
operation and general maintenance of the City’s [REDACTED].  You managed a crew of 
approximately 250 persons, including [REDACTED] and administrative staff, and dispatched 
repair crews when problems regarding [REDACTED] were reported.  Those repair crews were 
[REDACTED] that handled the actual maintenance of [REDACTED].  If an [REDACTED] 
experienced any problem in repairing [REDACTED], he contacted his foreman and then 
proceeded up the chain of command for assistance.  You said that you did not work on 
[REDACTED] repair problems directly because there were several tiers in the chain of command 
before it reached you.   
 
As an [REDACTED], you said you worked on [REDACTED] matters, meaning that you worked 
on the [REDACTED] systems within the City’s facilities, which included [REDACTED].  You 
stated that knowledge of the City’s [REDACTED] system, internal or public-way, was 
information known to all of the City’s [REDACTED] and not information that was unique to you 
in your position either as an [REDACTED], or later as an Assistant [REDACTED]. 
 
 B. [REDACTED] 

[REDACTED] are generally described as an upgrade to [REDACTED].  The [REDACTED] are 
[REDACTED] and produce [REDACTED].  In [REDACTED], the City amended 
[REDACTED] to include [REDACTED] within [REDACTED] in Chicago.  [REDACTED] at 
[the Department], advised Board staff that the City issued the [REDACTED] RFP, and that bids 
are due by [REDACTED].   
 
According to the RFP, the City is seeking a contractor to provide, implement, operate, maintain, 
and repair a [REDACTED], “which includes furnishing any and all hardware, equipment, 
software, construction and other services necessary or appropriate for the functioning of the 
[REDACTED].”  The contract term will be for five years with up to three two-year periods of 
extensions.  The City wants up to [REDACTED] within [REDACTED].  You stated that prior to 
your retirement you were not involved in any aspect of the formulation of the RFP for the 
solicitation of bids for a Citywide [REDACTED].   
 
You explained that [REDACTED] typically are installed as “stand alone” structures, but also 
                                                                                                                                                             
Division of [REDACTED] were reassigned to the [REDACTED] (now called the [REDACTED]).  
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could be mounted onto existing City infrastructure or equipment.  For example, you explained 
that a third party contractor could use the City’s infrastructure, such as a light pole, to mount its 
equipment but that the third party, and not the City, would be responsible maintaining its own 
equipment.  The RFP calls for bids on both types of installation methods.  However, you said 
that [the Department’s] [REDACTED] department, and not the division where you worked, is 
responsible for determining the viability for a third party’s use of the pole.  Your former 
division’s role would be limited to [REDACTED].     
 
 C.   [REDACTED] 
 
The [REDACTED] would operate similarly to the current [REDACTED], which [REDACTED]2 
installed, operates and maintains.  You said that the[REDACTED] is its own structure, 
constructed separately from the [REDACTED], although it could use the City’s infrastructure for 
mounting, and that your department and bureau’s role was limited to [REDACTED] where 
[REDACTED].  There are currently [REDACTED] in the City.  You said that similarly, a private 
contractor would install, operate, and maintain the [REDACTED] independent of the 
[REDACTED], although it would also rely on the City’s [REDACTED].  
 
 D. Project Leader with [REDACTED]  
 
You told Board Staff that [REDACTED] intends to bid on the [REDACTED] contract, and that 
it has offered you a position as Project Leader.  As a Project Leader, you would manage the day-
to-day operations of the [REDACTED], if [REDACTED] were awarded that contract.  You 
described “project management” as including oversight of all programs, work groups, and 
ensuring that [REDACTED] meets the contract timelines [REDACTED] per year. 
 
 E. Other Potential Post-Employment Positions 
 
In considering future employment opportunities, you said you were interested in seeking a 
position as a program manager or consultant for upcoming City projects with a company that 
operates [REDACTED].  As you generally described it, a program manager position would 
oversee the implementation of Citywide [REDACTED] within [REDACTED].  As a consultant, 
you would advise the company you work for on what City projects to bid on.  For both positions, 
you stated that you would rely on your expert and extensive knowledge of the City’s 
[REDACTED], which you said is common knowledge to all your department’s [REDACTED].   
 
III. LAW AND ANALYSIS 
 
 1. Lobbying Restriction 
 
As an Assistant [REDACTED] at [the Department’s] [REDACTED] (and before that in the 
[REDACTED]) for the last sixteen years, you were in a Shakman-exempt position.  The 
applicable Ordinance section regarding the lobbying restriction is §2-156-105(b), which states, in 

                                                 
2 There have been three [REDACTED] contracts between the City and [REDACTED] with various 
modifications/amendments:  [REDACTED].  Each contract specifies that [REDACTED] will maintain, support, and 
repair the [REDACTED], and includes an extensive description of [REDACTED] work responsibilities.    
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relevant part:  
 

Any employee who holds an exempt position in a City department, board or other 
city agency on or after May 16, 2011… shall be prohibited from lobbying the 
department, board or agency in which he or she was employed for a period of two 
years after that employment ends. 

 
Accordingly, you are restricted for two years after leaving that City position, or until 
[REDACTED], from lobbying [the Department], the City department in which you served.  
 
Section §2-156-010(p) defines “lobbyist,” in relevant part, as follows:  
 

“Lobbyist” means any person who, on behalf of any person other than himself, or as any 
part of his duties as an employee of another, undertakes to influence any legislative or 
administrative action,” … “however a person [will] not be deemed to have undertaken to 
influence any legislative or administrative action solely by … responding to a City 
request for proposals or qualifications. 

 
This Ordinance provision prohibits you from meeting with [the Department] regarding those 
issues in which you would seek to influence [the Department] action relative to your new 
employer, such as seeking a new contracts, contract renewals or extensions.  The Ordinance does 
not prohibit you from lobbying other City departments. 
 
 2. Permanent Restriction 
 
The relevant Ordinance section that contains a “permanent” restriction is §2-156-100(b), which 
states: 
 
 (b) No former official or employee shall, for a period of one year after the 

termination of the official’s or employee’s term of office or employment, assist or 
represent any person in any business transaction involving the City or any of its 
agencies, if the official or employee participated personally and substantially in 
the subject matter of the transaction during his term office or employment; 
provided, that if the official or employee exercised contract management 
authority with respect to a contract this prohibition shall be permanent as to that 
contract.   

 
Section 2-156-010(g) defines “contract management authority” as follows: 
 
 “Contract management authority” means personal involvement in or direct 

supervisory responsibility for the formulation or execution of a City contract, 
including without limitation the preparation of specifications, evaluation of bids 
or proposals, negotiation of contract terms or supervision of performance 
(emphasis added). 

 
You stated that you did not draft, review, negotiate contract terms or supervise contract 
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performance as part of your job duties.  However, you were part of a committee that evaluated 
bids, and ultimately selected [REDACTED] as the consultant, for a contract to upgrade the 
City’s [REDACTED].  The [REDACTED] contract has since been completed and is now 
expired.  
 
Based upon the facts as presented, and in accordance with prior Board decisions, we conclude 
that you exercised contract management authority when you evaluated the bids for the contract to 
upgrade the City’s [REDACTED].  Thus, you would be permanently prohibited by §2-156-
100(b) from assisting or representing any person or business regarding that contract for the life 
of the contract, but we note that its terms have already expired and maintenance of those 
[REDACTED] has already reverted back to [the Department].  This conclusion is consistent with 
the Board’s decisions in Case Nos. 99028.A (evaluation of bids constituted contract management 
authority), and 94011.A (supervising the process by which a vendor’s contract performance was 
reviewed constituted contract management authority). 
 
However, the facts presented here warrant the conclusion that you had no involvement regarding 
the RFP for [REDACTED], and the permanent prohibition in §100(b) would not restrict you 
from pursuing the position of Project Leader with [REDACTED], or other positions you are 
considering as a program director or consultant for upcoming City projects with a company that 
operates [REDACTED].   
  
 3.   One-Year Restriction 
 
The Ordinance section regarding the one-year restriction is §2-156-100(b), and it states:  
 
   No former … employee shall, for a period of one year after the 

termination of the … employee’s …employment, assist or represent any 
person in any business transaction involving the City or any of its 
agencies, if the … employee participated personally and substantially in 
the subject matter of the transaction during his … employment. 

 
  A. [REDACTED] 
 
The “subject matter” of the “transaction involving the City” in which you have been asked to 
work for [REDACTED] is the installation and maintenance of the City’s [REDACTED].  The 
question here is whether you “participated personally and substantially” in this “subject matter” 
during your City employment.   
 
Having reviewed the RFP for the [REDACTED], and your City employment history, we 
conclude that you did not.  The work that you would perform with the proposed [REDACTED] 
involves a distinct and separate subject matter from your oversight and management of the 
[REDACTED].  We note first that we have previously recognized that [REDACTED] constitute 
(for purposes of the Ordinance’s one-year post-employment restriction) a separate subject matter 
from [REDACTED], Case No. 12016.CNS.  The City’s [REDACTED] also constitute a different 
subject matter because they are constructed, operated and maintained independent of the other 
two systems.  For example, there are currently [REDACTED] and the City wants [REDACTED].  
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See, [REDACTED].  The two [REDACTED] constitute their own independent structures, even if 
the equipment is mounted onto an existing City infrastructure, such as a light pole.  In addition, 
although the RFP for the [REDACTED] was initiated while you were still a City employee, you 
were not involved in its formulation.  Of course, both the [REDACTED] and the [REDACTED], 
supplied and maintained by the City, but knowledge of the [REDACTED] is common to all 
[REDACTED] working for the City.  See, Case No. 06001.A (former employee not prohibited 
from accepting a position to install fiber optic cable given the tradesman nature of the work done 
in accordance with industry-wide standards both during and after City employment). 
 
Based upon the facts you have presented, we conclude that you were not “personally and 
substantially” involved in the subject matter at issue, which is the [REDACTED].  Therefore, the 
one-year restriction in §2-156-100(b) would not restrict you from pursuing the position of project 
leader with [REDACTED], or other positions you may seek as a project manager or consultant 
with companies operating [REDACTED].  This determination is consistent with the Board’s 
decisions in Case Nos.:  01030.A (employee not subject to one-year restriction because she was 
not personally and substantially involved in the subject matter); 98020.A (employee not 
prohibited from working on projects with which he was not involved as a City employee); 
94006.A (one-year restriction not applicable to employee not personally and substantially 
involved in the subject matter). 
 
However, should the requirements under the RFP differ from those described in this advisory 
opinion, or if you decide to pursue other employment opportunities not addressed herein, please 
contact us for further guidance as any changes may alter our conclusions and advice, and impact 
the application of §2-156-100(b) as it relates to your restrictions.   
 
  B. Tradesman Exception  
 
You also asked the Board staff to provide you with general information relative to any post-
employment activities you may engage in.  You are, by trade, [REDACTED].  The Board has 
consistently found that prohibiting former City employees from working in their trade, in which 
there is an “absence of any specialized knowledge of City-specific … standards or regulations,” 
‘would not further the purpose and intent of the Ordinance’s post-employment provisions.’”    
See, Case Nos.:   89119.L, 91098.A, 94006.A, 98020.A, 04021.A, 06001.A, and 06027.Q.  The 
work you performed as a [Department] [REDACTED], and supervised as an Assistant 
[REDACTED], was based on industry-wide standards that are learned and can be performed by 
any [REDACTED] without prior knowledge of the City system.  Additionally, all the 
[REDACTED] who maintain the [REDACTED] are also familiar with their [REDACTED] 
system and operation, and that system-wide knowledge is not information that was unique to you 
in your position as an [REDACTED] or Assistant [REDACTED].   
  
Based on the information you provided, and through the application of previous Board 
determinations regarding the “tradesman exception,” we conclude that, even though you 
performed [REDACTED] work throughout your City service, you would not be restricted from 
working as [REDACTED] for a company with a City contract.  
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IV. CONFIDENTIAL INFORMATION 
 
Please be advised that pursuant to Ordinance §2-156-070, entitled “Use or Disclosure of 
Confidential Information,” you are permanently prohibited from using or revealing confidential 
information that you acquired through your City employment.  For purposes of this section, 
confidential information means any information that may not be obtained pursuant to the Illinois 
Freedom of Information Act.  5 ILCS 140/1 et seq. 
 
The Board’s conclusions and determinations are not necessarily dispositive of all issues relevant 
to this situation but are based solely on the application of the City’s Governmental Ethics 
Ordinance to the information provided.  If the information is incorrect or incomplete, please 
notify the Board immediately, as any change may alter our determination. 
 
V. RELIANCE 
 
This opinion may be relied on by any person involved in the specific transaction or activity with 
respect to which this opinion is rendered.  
 
 
Sincerely,  
 
 
___________________________ 
Miguel A. Ruiz 
Board of Ethics, Chair  


