
June 19, 2001 

CONFIDENTIAL 

[John ] 
[Department 1 ] 
P.O. Box [0000] 
Chicago, IL [ ] 

Re: Case No. 01025.Q 
Financial Interest Statement Disclosure 

Dear [John ], 

This letter is in response to your letter of May 29, 2001, in which you asked 
whether you are required to disclose your wife's position as a [contract 
employee ] for the City of Chicago [Department 2 ] on your 
Statement of Financial Interests. 1 In your letter, you stated that your wife's 
position in relation to the City "can best be described as an independent 
contractor, since she is not a City employee and receives no benefits." In a 
conversation with staff on June 4, you stated that your wife is an 
unincorporated sole practitioner with no employees who practices solely in 
her own name. You also stated that all compensation from the Department 
are issued to your wife in her name. 

Sec. 2-156-160 (b) (Content of Statements) of the Ethics Ordinance 
requires that Statements of Financial Interests shall include the following 
information: 

The nature of any professional, business or other 
services rendered by the reporting individual or by his 
or her spouse, or by any entity in which the reporting 
individual or his or her spouse has a financial interest, 
and the name and nature of the person or entity (other 
than the City) to whom or to which such services were 
rendered if, during the preceding calendar year. . . the 
person or entity was doing business with the City, or 
with the Chicago Transit Authority, Board of Education, 
including the Chicago School Reform Board of Trustees, 
Chicago Park District, Chicago City Colleges, or the 
Metropolitan Pier and Exposition Authority. 

1 As a City employee compensated at a rate of over $60,800 in 
200l,you are required by the Ordinance to file a 
Statement of Financial Interests with the Board. 



Questions 4 and 5 of the 2001 Statement of Financial Interests seek 
to 

elicit the information required by Sec. 2-156-160 (b) of the Ordinance. 

Question 4 asks: 

In 2000, did your spouse receive compensation in excess of $5,000 for professional,* 
business or other services rendered to a person* doing business* with the City of 
Chicago, the Chicago Transit Authority, Board of Education (including the Chicago 
School Reform Board of Trustees), Chicago Park District, Chicago City Colleges, or 
Metropolitan Pier and Exposition Authority? 

Question 5 on the Statement asks: 

In 2000, did any entity in which you or your spouse have a financial interest* 
receive compensation in excess of $5,000 for professional,* business or other services 
rendered to a person* doing business* with the City of Chicago, the Chicago Transit 
Authority, Board of Education (including the Chicago School Reform Board of 
Trustees), Chicago Park District, Chicago City Colleges, or Metropolitan Pier and 
Exposition Authority? 

The first question which must be resolved is whether, by virtue of her position with the 
[Department 2 ], your wife is rendering services to a person, 
other than the City. In Case No. 99010.A, the Board addressed a similar issue, when it 
considered the question of whether the post-employment provisions of the Ordinance would 
prohibit a consulting contract between a former employee who had formed a corporation and her 
former Department. The Board determined that the Ordinance prohibited her corporation-for 
one year from the date of her retirement- from entering into a consulting agreement with her 
former department, noting that if the employee were to consult with the City in her capacity as an 
employee of her own professional services corporation, she would be assisting or representing a 
third party-the corporation. However, the Board also found that the Ordinance would not 
prohibit a direct services contract between the former employee and her former Department, 
because " ... when no third party exists-that is, when the contract is directly between the former 
employee and the City ... the employee "assists or represents" no one but himself and the City." 
Case No. 99010.A. Under the facts you have presented, there is no third party: you have stated 
that your wife is an unincorporated sole practitioner who renders professional services directly to 
the City of Chicago, not through a law firm, professional corporation, or other entity. 2 

Therefore, it is staffs opinion that in your wife's position as a (contract employee], she does not 
provide services to any "person" doing business with the City or its sister agencies, and that you 
are not required to disclose her position on Question 4 of the PIS form. 

We next turn our attention to Question 5. Even if your wife were to receive compensation in 
excess of $5,000 from the City for her services as [a contract employee ], 

2Sec. 2-156-160(b) explicitly excludes the City as a "person" doing business with the sister 
agencies. 
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it is staffs 
opinion that you would not be required to disclose such compensation because, according to the 
facts you have presented, she is an unincorporated sole practitioner, and all payments are issued 
directly to her in her name; that is, there exists no entity in which she has a financial interest to 
which the City issues payment. 

Staffs opinion is not necessarily dispositive of all issues relevant to this situation, but is based 
solely on the application of the City's Governmental Ethics Ordinance to the facts stated in this 
opinion. If the facts stated are incorrect or incomplete, please notify us immediately, as any 
change may alter our opinion. Other laws or rules also may apply to this situation. Be advised 
that City departments have the authority to adopt and enforce rules of conduct that may be more 
restrictive than the limitations imposed by the Ethics Ordinance. 

We appreciate your inquiry and your concern to abide by the standards embodied in the Ethics 
Ordinance. Further information, including the full text of the Ordinance, is available on our web 
site at http://www.ci.chi.il.us/Ethics/. If you have any further questions, please do not hesitate to 
contact us. 

Very truly yours, 

[Signature 

John H. Mathews 
Attorney/Investigator 

Approved by: 

[Signature 
Dorothy J. Eng 
Executive Director 
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