Re: W roundation, Case No. B90187A 7
vea: PURAEREH

A former employee - ~. of the Department X
asked the Board
of Ethics to render an advisory opinion concerning
his participation in contracts between the
Department X SlllNNENENEENENENY and the
R peany Foundation.
Specifically, (NN asked the Board whether
it would be permissible under the Governmental
Ethics Ordinance for him to sign City contracts
between Dept:%* and the @) Foundation. By virtue
of his job GENEEGSENEENN he also served as a
member of (ommn. Yy  and as a Member of the SN
Foundation.

Since the issue raised by
request is now relevant to your activities gl
the Board addresses its
opinion on this matter to you. This opinion
affects other persons serving on Comm'ny' as well,
and we therefore ask that you make copies
available to this Board.

FACTS: It is our understanding that the

Foundation
8 a not-for-profit corporation. The Board of
Directors of the Foundation is identical to the
membership of the GEEEENNENNNENN Conmission
R s R e O e e eee;.  The
stated purpose of the @l Foundation is to effect
the programs of Comm'n. X has stated
that the fllf Foundation was established by Comm'n:y

as a means for the City to receive grants from
private foundations, —
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SRy The principal activities of tomm's
z— are twofold. First, it raises money to fund -‘Z projects,
receiving approximately GUNESMEEN per year from the City through
contracts; approximately /NN in grant money from the state,
and an amount of money equal to the aggregate of these two
sources from private donations. Secondly, the @l Foundation
participates in the actual implementation of % projects by
retaining private consultants for the research

related to these projects.

As a private not-for-profit corporation,. the il Foundation
is not subject to the Open Meetings Act or the Freedom of
Information Act. 1In its business with private consultants, the

Foundation is presumably not required to meet the same
contracting requirements placed on City agencies.

The @@ Foundation by-laws enable the Board of Directors to
enter into contracts and allow board members to receive a fixed
sum and expenses for each regular or special meeting of the
board. However, it is our understanding that currently, neo
member of the Board of Directors of the @@ Foundation receives
compensation for serving in this capacity.

Based on the information we have received from

and from the Department of/{ N, the @ Foundation has
entered into contracts with the Department of X/ NN

Since the frrmer employee also served as a member of Cowm'n

Y- and upon the @ Foundation Board of Directors, his name
appears on such contracts both as a representative of the City
(through the @lll) and as a representative of the contractor (the
@l Foundation). He usually signs on behalf of the City, but
hypothetically could be asked to also sign such a contract as a
representative of the Ml Foundation, as could other directors of
the il Foundation.

l‘lfasketz’x
the Board of Ethics whether it would be permissible for him to
"co-sign for the City contracts between the City of Chicago and
the il Foundation".
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SUMMARY STATEMENT: Based on the facts as presented, the Board
reached two conclusions: First, under Section 26.2-9(a) of the
Ethics Ordinance, no member or employee of Dept. X~
VNSl may act on behalf of the @l Foundation in any
business agreement between the @l Foundation and the DepartmentX.

Second, under Sections 26.2-7 and 26.2~
9(c) no member of the lemmymay disclose confidential information
to a non-City entity, including the @B Foundation, or in any
manner represent a non-City agency, including the @l Foundation,
before Com--y;, Dept X5 .»= or any other City agency where the matter
involved is related. SENNNENENINANENENY On the basis of this
second conclusion, the current arrangement whereby &sm. y  , a
City agency, and the @ Foundation, a private not-for-profit
corporation, are identical in membership may be impracticable
without resulting in violations of Sections 26.2-7 and 26.2-9 of
the Governmental Ethics Ordinance.

Our opinion and discussion of these conclusions is presented
below in two parts. Part I addresses the issue of whether 4.
“member = of Degpt- X - may act on behalf of the @l Foundation
in transactions or proceedings involving the City. = Part 1II
discusses the implications of the Governmental Ethics Ordinance
for Com.Y "7 and its relationship to the WM Foundation, and, in
specific, addresses the issue of whether it is possible for
members of (om. Y= to effectively serve on the Board of Directors
of the @M Foundation without violating provisions of the
Governmental Ethics Ordinance.

Part I: Re: GESasissssssiassnatseasy Contracts Between the Dept X
@ and the Bl Foundation

Section 26.2-9 states:

(a) No elected official or employee may represent, or
have an economic interest in the representation of, any
person other than the city in any formal or informal
proceeding or transaction before any City agency in which
the agency’s action or non-action is of a non-ministerial
nature; provided that nothing in this subsection shall
preclude any employee from performing the duties of his
employment, or any elected official from appearing without
compensation before any City agency on behalf of his
constituents in the course of his duties as an elected
official.
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(b) No elected official or employee may have an
economic interest in the representation of, any person, in
any judicial or quasi-judicial proceeding before any
administrative agency or court in which the City is a party
and that person's interest is adverse to that of the City.

(c) No appointed official may represent any person
in the circumstances described in subsection (a) or (b)
unless the matter is wholly unrelated to the official's City
duties and responsibilities.

As the Board has interpreted it, representation of a person
under Section 26.2-9 can take many forms, depending upon the
nature of the proceeding or transaction and its degree of
formality. Acts of representation could include a formal,
personal appearance at a hearing before a City agency; a
telephone call to any agency employee to advocate the person's
position; or discussions or correspondence on behalf of the
person with the City agency. For example, in a transaction
carried out completely on paper, if a City employee allowed his
name to appear on documents submitted to the City on behalf of a
non-City party, that employee would appear to be engaging in
representation of the non-City party.

Under subsection (a) cited above, no City employee may
represent any person other than the City in any proceeding or
transaction before any City agency. Given that the
Foundation is a private corporation or "person other than the
City" and that the sember ~--- of Dept. x> is a City employee,
this section would prohibit mémber GRERMMMENERENY from representing
the @ Foundation in any proceeding or transaction before any
City agency, including .. pept%, Since "representation" includes
actions such as signing documents on behalf of a non-City entity
or allowing one's name to appear as a representative of such an
entity, the prohibition contained in Section 26.2-9(a) prohibits
the member & of Dpet-x-  from performing such actions on
behalf of the @k Foundation in transactions between the City and
the Foundation. Such actions constitute the representation of a
person other than the City in a transaction with a City agency.
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PART II: Re: Interrelationship Between (omm.N~and the Gl
Poundation :

Under Section 26.2-9(c) as cited in the preceding part of
this opinion, no appointed official may represent any person
other than the City if the matter is related to that official's
City duties. Members of cComm.y_ are considered appointed
officials for purposes of the Ethics Ordinance as defined in
Section 26.10(0). Therefore, under 26.2-9(c) members of the
Commission are prohibited from representing or in any manner
acting or speaking on behalf of a person other than the City
before a City agency, if the matter involved is related to their
duties on the Commission. The @ Foundation is a private not-
for-profit corporation, the sole purpose of which is to
facilitate — in Chicago. By serving on both
agencies, members of Usmm 'y~ represent a private corporation (the

Foundation) before a'City agency (Comm.\Z), and the matter
involved is related to their duties as appointed officials.
Therefore, serving on both agencies would appear to unavoidably
result in a conflict of interest prohibited under the
representation restrictions of the Ethics Ordinance.

There are other provisions contained in the Ethics Ordinance
which might preclude dual membership on (amm ' and the Board of
the @ Foundation. o

Section 26.2-7 states:

No current or former official or employee shall use
or disclose, other than in the performance of his
public duties and responsibilities, or as may be
required by law, confidential information gained in the
course of or by reason of his employment....

"Confidential information" as defined in this same section means
"any information that may not be obtained pursuant to the
Illinois Freedom of Information Act as amended." According to
the Freedom of Information Office, such confidential information
includes but is not 1limited to "proposals and bids for any
contract, grant, or agreement, including information which if it
were disclosed would frustrate procurement or give advantage to
any person proposing to enter into a contractor agreement with
the body until an award or final selection is made."
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Under these provisions members of Comm.\| ~ are prohibited
from using or disclosing any information concerning
RN which could give advantage to any person proposing to
enter into a contract with the City. Using and disclosing such
information is an integral aspect of acting both as a member of
Comm.y~ (a city agency) and as a director of the Foundation (a
private not-for-profit corporation) since the very purpose of the
@ Foundation is to make use of Commission advice and
information concerning the City's MENEINENEINEY neceds and
how these are to be met through contractual arrangements.
Therefore, it would appear impossible in practice for members of
tomm.\y_- to serve on the Board of Directors of the @l Foundation
without violating Section 26.2-7 of the Ordinance.

CONCLUSIONS: Based on the information discussed above, the
Board of Ethics has reached two conclusions: (1) Section 26.2-
9(a) of the Ethics Ordinance would prohibit un employee of Dept X
G from allowing his name to be used in connection with the
@ rFoundation in any transaction involving the City; and (2)
Sections 26.2-9(c) and 26.2-7 have the effect of prohibiting
members of Comm:y from also serving effectively on the Board of
Directors of the @l Foundation.

Both of these conclusions indicate that previous contracts
between Dept- X' > and the @l Foundation may have run afoul of the
Governmental Ethics Ordinance. The second of these conclusions
indicates that those sections of the @ Foundation by-laws which
establish the membership of Comm. \i, as identical to that of the
@ Foundation may be incompatible with provisions of Chapter
26.2 of the Chicago Municipal Code. The Board of Ethics will
notify Corporation Counsel of this determination.

This advisory opinion may be relied upon by (1) any person
involved in the specific transaction or activity with respect to
which this opinion is rendered, and (2) any person involved in
any specific transaction or activity which is indistinguishable
in all its material aspects from the transaction or activity with
respect to which this opinion is rendered.

This advisory opinion is based on the facts which are
outlined in this letter. If there are additional material facts
or circumstances that were not available to the Board when it
considered this case, you may request reconsideration of the
opinion. A request for reconsideration must (1) be submitted in
writing, (2) explain the material facts or circumstances which
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are the basis of the request, and (3) be received by the Board of
Ethics within fifteen days of the date of this letter.

We appreciate your time and efforts in sharing this opinion
with members of (omm. V. 1If you h urther questions on this
matter, please do not hesitate contact our office at 744-
9660.
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