
 
 

EETTHHIICCSS  RREESSTTRRIICCTTIIOONNSS::  AA  PPLLAAIINN  EENNGGLLIISSHH  GGUUIIDDEE  FFOORR  

AAPPPPOOIINNTTEEDD  CCIITTYY  OOFF  CCHHIICCAAGGOO  OOFFFFIICCIIAALLSS  
___________________________________________________________ 

 
Chicago’s Governmental Ethics Ordinance (Chapter 2-156 of the Municipal Code) imposes restrictions on the 
conduct of appointed City officials. “Appointed officials” are appointed (typically by the Mayor, often with City 
Council confirmation) members of City boards or commissions.  
 
In recent years there have been changes to the Ethics Ordinance. It is important to understand the 
ethics restrictions generally, in order to spot “ethics issues” and seek advice where appropriate.  
 
This Guide is a summary of these restrictions, but it is merely a summary. To the extent it differs from the 
language of the Ordinance, the Ordinance controls. This Guide is not intended to substitute for confidential, 
personal, legal advice from the Board of Ethics.  
 
The Board of Ethics is here to help those subject to the City’s Governmental Ethics Ordinance comply with it 
and help them identify and manage potential conflicts of interest promptly, confidentially and professionally.  
 
We strongly encourage appointed officials (or their representatives) with specific questions to contact 
us for confidential advice. 
 
 

ADVISORY OPINIONS 
 

All Board advisory opinions are confidential by law. The Board can render binding opinions on which the 
requester can rely, but only as to future conduct. If an individual seeking an opinion discloses a past violation 
that, the Board concludes, is not minor, the matter must be referred to the City’s Inspector General.  
 

Note: only persons subject to the Ordinance, or those involved in the particular situation about which the 
opinion is being sought, have “standing” to receive an advisory opinion from the Board.  
 
 

FIDUCIARY DUTY AND ASPIRATIONAL CODE OF CONDUCT 
 
● Appointed officials owe a fiduciary duty to the City -- that means a duty of loyalty. When acting in their 
official City capacity, they must put the City’s interests first, ahead of other loyalties or duties they may owe to 
other organizations, entities, employers or persons.  
 

● Appointed officials must sign a pledge to abide by the City’s aspirational code of conduct. This code requires 
them, among other things, to put the public’s interests ahead of their own personal interests, act impartially in 
their City duties, and not engage in any business that is inconsistent with their public duties. 
 
 

 
 
 



CONFLICTS OF INTERESTS: VOTING OR PARTICIPATING IN MATTERS 
 

● Appointed officials may not make, participate in making, or attempt to use their City position to influence City 
decisions or actions with respect to any matter in which they have a "financial interest" distinguishable from 
that of the general public, or from any matter from which they have received or expect to receive any income 
or compensation in the previous or following twelve months.  
 
"Financial interest" means an ownership interest held by a City official or employee with a value of more than 
$1,000 per calendar year but does not include compensation from employment or certain stock holdings in 
public companies. See § 2-156-010(l) of the Ordinance. 
 

For example, an appointed official who is employed by a private firm and receives and/or expects to 
receive compensation (salary, for example) from that firm must “recuse” herself from (may not participate 
in, or use her City position to in any way influence), any City decisions or actions that affect the firm or that 
may enhance her employment with it. 
 

Recusal – City Policy for Appointed Officials 
 

The Ordinance’s conflicts of interest prohibitions may require City board or commission members to recuse 
themselves from matters under consideration by their board or commission. If so, the City’s policy is that: 

 

(i) The officials may not vote on the matter; and 
   

(ii) The officials must publicly disclose the potential conflict on the record of the public body orally or in 
writing, and remove themselves from the room in which deliberations are taking place, and while the vote 
on the matter is being taken; and  
 

(iii) An oral or written disclosure of the existence of a potential conflict of interest should be entered into the 
public body’s minutes for the meeting in which the deliberations were made. 
 

For more information on recusal procedures, please see: 
https://www.chicago.gov/content/dam/city/depts/ethics/general/Publications/Ethics_booklet-moboco.pdf 
 
 

 

 
REPRESENTATION OR “LOBBYING” ON BEHALF OF CLIENTS OR OTHERS 

 

The Ordinance does not per se prohibit City appointed officials from “lobbying” or representing people before 
the City. However, appointed officials: 
 

● may not represent persons other than the City in any formal or informal transaction or proceeding before a 
City agency, unless the transaction or proceeding is “wholly unrelated” to their City duties and responsibilities. 
 

For example, a City appointee who also serves as an officer of a nonprofit group may not speak or write (or 
sign documents) on behalf of that group before or to be submitted to any agency of the City in a matter, 
unless that matter is wholly unrelated to the member’s/official's duties as a City board member. 

 

● may not “lobby” City personnel on behalf of private clients or a private employer, unless the matters on which 
they lobby are “wholly unrelated” to their City duties and responsibilities. 
 

For example, a member of a City board that deals with police misconduct may represent or lobby on behalf 
of private clients on real estate matters pending before the City’s Department of Planning and Development 
or Plan Commission.  

https://www.chicago.gov/content/dam/city/depts/ethics/general/Publications/Ethics_booklet-moboco.pdf


● who lobby City government on behalf of others, or as part of their duties as others’ employees, must, like all 
registered lobbyists, register with the Board of Ethics and file quarterly activity reports. 
 
● may not represent any person in a judicial or quasi-judicial proceeding in which the City is a party or that may 
result in an adverse effect on City revenue, City finances, or the health, safety, welfare or relative tax burden of 
any City residents, unless the matter is wholly unrelated to their City duties and responsibilities. 
 

Note: this prohibition extends to actually representing someone, but not to having a monetary interest in the 
representation. For example, an appointed official who is a partner in a law firm that represents clients in 
litigation against the City (even if the litigation is related to the work of the official’s City board) may still 
receive compensation derived from fees associated with that lawsuit, but must establish an ethical screen 
to ensure they do not personally work on the suit.  

 
OWNERSHIP INTEREST IN COMPANIES OR PERSONS WITH CITY CONTRACTS OR SUBCONTRACTS 

 

● Appointed officials may not have a "financial interest" in any contract, work or business of the City, or in the 
sale of any article, if the expense or price is paid with funds belonging to or administered by the City or 
authorized by City Ordinance, unless the contract, work or business is “wholly unrelated” to their City duties 
and responsibilities. 
 

For example, an appointed member of a City board who owns a business that is awarded a contract 
administered by the City will violate the Ordinance unless: (a) the contract is “wholly unrelated” to the 
official's City duties and responsibilities, or (b) alternatively, the official’s ownership percentage in the 
company or person with the contract, when multiplied by the gross amount of the contract, yields a figure of 
less than $1,000. 
 
Note: this prohibition does not per se apply to contracts, work or business of the City’s sister agencies, like 
the Chicago Transit Authority, Chicago Park District, or Chicago Public Schools/Board of Education. 
However, the Board of Ethics has determined that it does apply to contracts of the Public Building 
Commission (PBC) to construct City facilities, because these contracts are paid with funds belonging to the 
City and are authorized by City Ordinance. Thus, any contract between a company owned by an appointed 
official and the PBC must be wholly unrelated to the work of the official’s City board or commission. 

 

● Appointed officials with a "financial interest" in a matter pending before any City agency must disclose that 
interest to the Board of Ethics, and, if it is pending before their own agency, to the head of the agency. 

 

●  In contrast to appointed officials, City employees and elected officials may not have a “financial interest” in 
any contract, work or business of the City, period (regardless of whether it’s related or wholly unrelated to their 
City work). Appointed officials who serve on commissions that enter into contracts for goods or services should 
know that if those contracts are made with businesses owned in whole or in part by City employees, those 
contracts could be subject to being voided by the City, and those employees may be found in violation of the 
Ordinance and be subject to fines and/or employment sanctions. 
 

●  These prohibitions do not apply to contracts with businesses owned by family members of City officials or 
employees, as long as the City officials or employees do not participate in the operation or management of 
their family members’ businesses.  
  

 
 



FINANCIAL DISCLOSURE 
 

● Appointed officials must file Statements of Financial Interests annually with the Board of Ethics, unless they 
serve on boards that are solely advisory in nature and have no authority to make binding decisions, enter into 
contracts or make expenditures. Filings can be done electronically. The Board notifies filers around March 1. 
 

For a list of which City boards whose members must file, and of those whose members need not file, see: 
http://www.cityofchicago.org/content/dam/city/depts/ethics/general/FIS/2013-FIS/Bd-Comm-MustFile.pdf 
 

and  
 

http://www.cityofchicago.org/content/dam/city/depts/ethics/general/FIS/2013-FIS/Bd-Comm-NotReq2File.pdf 
 
All filed statements are posted for public inspection on the website of the Board of Ethics for seven (7) years 
after they are filed. 
 
Filers must disclose, among other things: sources of income and investments; real estate in the City in which 
the filer has a financial interest; certain debts over $5,000 if the creditor or debtor does business with or work 
for the City; any person or entity conducting business in the City in which the official had a financial interest; 
and board memberships (aside from the City board membership). 

 
Appointed officials required to file must file their initial statement when their names are submitted to City 
Council for consideration, and then before May 1 of each year of their service. 

 
GIFTS 

 

● Appointed officials may accept gifts offered or given to them in the normal course of their non-City business, 
occupation, or profession. 
 

● However, as to gifts offered to City appointed officials as City appointed officials, they, their spouses, 
domestic partners, and minor children or immediate family members residing with them may not accept: 
 

→ anonymous gifts; 
 

→ cash or its equivalent, or gifts cards, regardless of value, except from relatives or  personal friends; 
 

→ other gifts, items of services from anyone other than relatives or personal friends, unless the gifts are 
 worth $50 or less in a calendar year,  
 

→ any gifts based on a mutual understanding that the gifts would influence their decisions, judgments or 
 actions concerning City business; 
  

→ anything of value in return for advice or assistance on matters concerning City business; provided, 
 however, they may accept compensation for services wholly unrelated to their City duties and rendered 
 as part of their non-City employment, occupation or profession. 
  

● Appointed officials and their families may accept gifts on behalf of the City, provided they report the gifts 
promptly to the Board of Ethics and City Comptroller. 

 

● Appointed officials may accept reimbursement for reasonable travel and entertainment expenses incurred in 
connection with educational or other meetings or public events related to City business, but this must be pre-
approved by and then reported to the Board of Ethics within 10 days of the meeting or event. 

 
EMPLOYMENT OF RELATIVES OR DOMESTIC PARTNERS 

 

● Appointed officials may not hire, supervise, or advocate for the employment of their relatives or domestic 
partners for jobs in City agencies or boards in or on which they serve. 
 
● Appointed officials may not hire or advocate for the hiring of any person in a City board on which they serve 
in exchange for having a relative or domestic partner hired by any other City official or employee. 

http://www.cityofchicago.org/content/dam/city/depts/ethics/general/FIS/2013-FIS/Bd-Comm-MustFile.pdf
http://www.cityofchicago.org/content/dam/city/depts/ethics/general/FIS/2013-FIS/Bd-Comm-NotReq2File.pdf


● Appointed officials may not participate in the making of any City decision involving any person who employs 
or has contracts with their relatives or domestic partner, or exercise contract management authority over 
contracts with persons doing City work who employ or contract with their relatives or domestic partners. 
Contract management authority means personal involvement in or direct supervisory responsibility for the 
formulation or execution of a City contract. 
 

 
 

POLITICAL ACTIVITY 
 

● Appointed officials are prohibited by Executive Order 2011-3 from making any political contributions 
to the Mayor or the Mayor’s political fundraising committees.  
 
●  Appointed officials may not compel, coerce or intimidate other City officials or employees to make, not make 
or solicit any political contributions, or intentionally misappropriate City property or the services of any other 
City official or employee by requiring them to perform prohibited political activity. 
 
● Appointed officials with contract management authority may not serve on any political fundraising committee. 
 
● Appointed officials may not knowingly solicit or accept political contributions from persons doing business or 
seeking to do business with the City. However, appointed officials who themselves are candidates for public 
office may solicit or accept political contributions on behalf of their own candidacy from persons doing or 
seeking to do business with the City, subject to the same restrictions that apply to elected officials. 
          
●  Appointed officials who: (i) are registered lobbyists; or (ii) are doing business with the City or seeking to do 
business with the City or any of its sister agencies; or (iii) have done business with the City or any of its sister 
agencies in the previous 4 years, may not make contributions in an aggregate amount exceeding $1,500 in a 
calendar year to: (i) any candidate for city office (other than the Mayor, to whom contributions are prohibited), 
or the candidate’s political committee; or (ii) a City elected official (other than the Mayor, to whom contributions 
are prohibited), or the official’s political committee; or (iii) any official or employee of the City who is seeking 
election to any other office, or to the person’s political committee.  Otherwise, appointed officials are subject to 
the limitations on political contributions in in the Illinois Election Code: currently $6,900 in contributions to any 
single local, county or statewide candidate’s political committee in an election cycle, and to applicable federal 
election laws. See https://www.elections.il.gov/ 
 
● Appointed officials may not solicit, accept or make political contributions on City property. 
 
 

PRIVATE USE OF CITY PROPERTY OR CONFIDENTIAL INFORMATION 
 

● Appointed officials may not use or reveal confidential or non-public information gained in City service. 
 
● Appointed officials may not engage in or permit the unauthorized use of City-owned property, including their 
titles or business cards.  
 

For example, an appointed official may not use a City business card or City title in a private business 
transaction, or to gain some kind of advantage in a private interaction. 

 
 
 

https://www.elections.il.gov/


POST-EMPLOYMENT/REVOLVING DOOR RESTRICTIONS 
 

Appointed officials are subject to the following restrictions after completing their City appointments. 
 
● One-year Prohibition. For one year after completing their term of office, former appointed officials may not 
assist or represent anyone in a business transaction involving the City if they participated personally and 
substantially in the subject matter of the transaction during the official's term of office.    
      
● Permanent Prohibition--Contracts. Former appointed officials are permanently barred from assisting or 
representing any person as to a contract involving the City, if they exercised contract management authority as 
to that contract in the course of their term of office. 
 
● Permanent Prohibition--Proceedings. Former appointed officials may not represent any persons other 
than the City in any judicial or administrative proceeding involving the City if they participated personally and 
substantially in the proceeding during their term of office. 
 
● Two-Year Lobbying Prohibition. Appointed officials may not, for two years after leaving City service, lobby 
the City department, agency or commission in which they served, or any City employee or official from that 
department, agency or commission. “Lobbying” means acting on behalf of another person, like an employer or 
client, to influence any City governmental action. Appointed officials must sign an Ethics Pledge obligating 
them to comply with these lobbying restrictions. 
 

MANDATORY ETHICS TRAINING 
 

Appointed and elected officials, City employees, and lobbyists must complete an annual ethics training 
program designed by the Board, including a unit on avoiding and reporting sexual harassment. Those who do 
not complete training as required are subject to a daily $250 fine, and their violations are made public. 
 

PENALTIES 
 

Appointed officials determined to have violated the law are subject to their names and violations being made 
public, removal from office, and fines up to $20,000 and the amount of any ill-gotten gains, for each violation. 
 

QQUUEESSTTIIOONNSS??  
          

There is no such thing as a silly or trivial question when the topic is ethics or conflicts of interests. It is 
better to ask in advance than be investigated later. For confidential guidance, please call or email the 
Board at 312-744-9660 or steve.berlin@cityofchicago.org 
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