
POLITICAL ACTIVITY AND 
ELECTION WORK: A PLAIN ENGLISH 

GUIDE FOR CITY OF CHICAGO 
EMPLOYEES AND OFFICIALS, WITH 

FAQs 
 
With elections around the corner, in November 2014 
and February 2015, we’re publishing this revised, 
expanded reminder of ethics restrictions on political 
activities of City employees and officials. Being 
politically active—working on campaigns, making 
political contributions, etc.—is our right.  For City of 
Chicago employees, it’s protected by state law (the 
Local Governmental Employees Political Rights Act, 50 
ILCS 135, et seq.).  But, the City has laws that restrict us, 
as public servants, from doing certain things. Both City 
and state ethics laws prohibit public servants from 
improperly using taxpayer funds and public resources 
by engaging in such activity with government property, 
at work or on government time. 
 
The important sections of the City’s Governmental 
Ethics Ordinance are §§2-156-060, -135, and -140.  
 
This guide highlights key do’s and don’ts. It’s not a 
substitute for legal advice from the Board of Ethics. 

We include here 10 questions that we at the Board of 
Ethics are frequently asked about engaging in political 
or campaign activity.  If your question isn’t included, 
please call or email us for confidential advice before you 
take action. Remember: there’s no such thing as a 
stupid ethics question.  

 

Q:  What’s meant by “political activity?”   
 
A:  The term includes most of what you would think:  
 
→  managing or working on any federal, state or 
 local political campaign 
 
→ circulating candidate petitions  

 
→ organizing or participating in political rallies, 
 demonstrations, or fundraisers 
 
→ making or soliciting political contributions 
 (including tickets for political fundraisers) 
 
 → preparing reports of political contributions  
 
→ assisting at the polls on behalf of political 
 organizations or candidates  
 
→ soliciting votes on behalf of candidates or 
 referenda 
 
→ helping to get voters to the polls 
 
→ distributing campaign literature, signs or other 
 campaign material 
 
→ campaigning or running for any elective office 
 

 
 

Q.  I’m a City employee.  Can I work for the local 
committee to elect someone to the U.S. Senate or the 
Governor’s office by making phone calls or handing out 
leaflets to residents? Can I do that for a candidate 
running for Mayor? Alderman? City Clerk? City 
Treasurer? 
 
A: Yes, you can, but know the following 3 restrictions: 
 
1.  You cannot perform any political activity during any 
“City compensated time.”   
 
What is compensated time?  It’s any time you’re at 
your City job, or any time for which you’re credited for 
any minimum City work time requirement.  It does not 
include City holidays (like Pulaski, Presidents’, or 
Columbus Days) or time on which you’re on an 
approved leave, such as your furlough, vacation, lunch 
time, or your personal day. 
 
2.  You cannot ever use (or be on) City property or 
resources while engaging in or performing any political 
activity, even during your vacation, furlough, or lunch. 
 
City property or resources include buildings that the 
City owns or leases, City-owned or -issued computers, 
tablets, laptops, smart phones or business cards—and 
your City title. But it does not include the Daley Plaza, 
the sidewalks, or the public way (though it does include 



the parkway!). Relevant restrictions concerning 
property of the Chicago Park District, Chicago Transit 
Authority, and Chicago Public Schools are covered by 
those agencies’ own ethics policies. 
 
3.   If you exercise “contract management authority” in 
your City job, then you cannot serve on a “political 
fundraising committee.” But, you can still be politically 
active, as long as you follow the other rules described.  
 
“Political fundraising committee” includes any PAC, 
“Super PAC,” or candidate’s official committee, and also 
any committee that handles money for the purpose of 
influencing any election.   
 
 “Contract management authority” means being 
involved in or directly supervising the formation or 
performance of a City contract (including drafting specs 
or scopes of services, reviewing RFP or RFQ responses, 
negotiating contracts, supervising vendors’ 
performance, or signing off on vouchers by which 
vendors are paid).  Please call the Board of Ethics if 
you’re not sure whether you exercise this authority. 
 

 
 
Q:  Can I, a City employee, host a “meet-and-greet” 
gathering for a candidate for elected office at my 
home or a restaurant? 
 
A.  It depends.  Hosting such an event involves dealing 
with caterers and others, which involves handling 
money for the purposes of influencing the outcome of 
an election.  Thus, it constitutes “serving on a political 
fundraising committee.”  You cannot host this kind of 
event if you exercise contract management authority in 
your City job. 

 
 

Q:  Can I speak with my City co-workers about having 
them work for a campaign?  
 
A:   It’s best not to.  Why? You cannot require other City 
employees or officials to perform political activity as 
part of their job duties or during their time off, or 
compel or coerce them to make, not make or solicit 
political contributions, or knowingly solicit political 
contributions from any employee or official over whom 
you have supervisory authority.  It’s often said, oddly, 
but correctly: “all political activity must be voluntary.” 
 

 
 

Q:  I’m not the candidate running for elected office, but 
can I solicit political contributions on behalf of 
another’s political campaign? Can I circulate 
nominating petitions for signatures? 
 
A:  Generally yes—but you must be careful: Unless you 
yourself are the candidate for elected office, you 
cannot—in addition to restrictions on soliciting 
contributions from other City personnel, as described 
above—knowingly solicit or accept political 
contributions from any person or firm doing business 
with the City, or from any other City official or 
employee over whom you exercise supervisory 
authority. And, of course, you can’t solicit, accept or 
make political contributions, circulate petitions or 
collect signatures on City property or during City 
compensated time.  
   

 
 
Q:  Can I make political contributions?  
 
A:  Yes.  But know these 5 limitations:  
 
1. A candidate’s committee must report all 
contributions and contributors by law (so your 
contribution will become public record); 
 
2. Executive branch employees and Mayoral 
appointees cannot make any political contributions to 
the Mayor, or to his committee;  
 
3. No person can make a cash contribution exceeding 
$250 to any candidate for City elected office (or to his 
or her authorized committee).  Personal checks are not  
cash for this purpose; 
 
4. Contributions by individuals to state or local 
candidates or elected officials, such as those running for 
elected City office, Governor, or Representative or 
Senator in Springfield, are currently limited by Illinois 
law to $5,300 to any single candidate per "election 
cycle." This amount is adjusted by the State Board of 



Elections in every odd calendar year. ("Election cycle" 
means the date of the last general (or consolidated) or 
runoff election at which the person occupying the office 
to which you'd like to contribute was elected, until the 
date of the next primary or consolidated election for 
that same office. Chicago has no primaries, but has 
runoffs if necessary, which are their own election 
cycles.)  So you can contribute up to $5,300 during an 
election cycle to each candidate or official you wish 
(other than the Mayor if you’re an Executive branch 
employee or appointee—see above). For more 
information, see the website of the Illinois State Board 
of Elections: 
http://elections.illinois.gov/ 
 
5. For contributions to candidates for federal elected 
office, such as United States Senator, the limits are 
typically $2,500 per candidate per election (and $100 
for cash contributions).  For more information, see:   
http://www.fec.gov/pages/brochures/contrib.shtml#C
hart 
Contributions to PACs or “Super PACs” may also be 
subject to other federal laws and rules.    

    
 
Q:  Can I wear a political t-shirt or campaign button at 
work? 
 
A: No.  City policies provide that employees may not 
wear partisan political buttons or apparel at their work 
site. Employees who have contact with the general 
public must be especially mindful of this.  But you may 
wear these materials on your way to or from your City 
worksite (but not in a City-owned or leased parking 
lot!). 

 
 
Q:  Can I display a political sign in the front yard of my 
home? 
 
A: Yes.  Your home is not considered City property. 
 

 
 
Q:  I just received an email at my City computer from a 
candidate’s political committee, asking for 
contributions. What should I do? 
 

 A:  Do not forward the email!  Delete it immediately, 
and/or contact the sender and ask that your City email 
be removed from its list.  You can receive such emails 
on your personal device and personal email. 
 

 
 
Q:  May a City office have applications on hand for 
election judge?  Can I, as a City employee or official, 
serve as an election judge?   
 
A:  Yes.  The Ethics Ordinance permits the distribution 
of applications for election judge at aldermanic offices, 
or other City property or buildings.  But, we strongly 
recommend that: (i) City employees or officials not pick 
up these applications at an aldermanic office or on City 
property during their compensated time; and (ii) City 
employees or officials who are also party chairs or Ward 
Committeemen not sign or approve these applications 
at an aldermanic office (paid in whole or in part with 
City-appropriated funds) or on City property. 
 
Further, City employees and officials may apply to be 
and serve as election judges.  But: (i) they may not apply 
or obtain the approval or signature of a party chairman 
or Ward Committeeman while on City compensated 
time, or at an aldermanic office, or on City property; 
and (ii) if they do serve as election judges, they must do 
so on their own non-compensated time, subject to the 
City's Personnel Rules as applied to outside 
employment. 
 

Board of Ethics 
740 N. Sedgwick, Suite 500 

Chicago, IL 60654 
312-744-9660 

www.cityofchicago.org/Ethics 
Rahm Emanuel, Mayor 

Stephen W. Beard, Chair 
Steve Berlin, Executive Director 

sberlin@cityofchicago.org 
twitter: @EthicsSteve 

 

 
 

Rev. 10/14 

http://elections.illinois.gov/
http://www.fec.gov/pages/brochures/contrib.shtml#Chart
http://www.fec.gov/pages/brochures/contrib.shtml#Chart
http://www.cityofchicago.org/Ethics
mailto:sberlin@cityofchicago.org

