
POLITICAL ACTIVITY AND 
ELECTION WORK: A PLAIN 
ENGLISH GUIDE FOR CITY 

EMPLOYEES AND OFFICIALS 
 
Being politically active—working on political campaigns, 
making political contributions, etc.—is our right.  For City 
of Chicago employees, it’s protected by state law (the 
Illinois Local Governmental Employees Political Rights 
Act, 50 ILCS 135, et seq.). But City laws restrict us, as 
public servants, from improperly using taxpayer funds or 
public resources by engaging in political activity with or 
on City property, at work, or on City time. 
 
The critical sections of the City’s Governmental Ethics 
Ordinance are §§2-156-060, -135, and -140.  
 
This guide highlights key dos and don’ts. It’s not a 
substitute for confidential advice from the Board of 
Ethics. We include here FAQs about political activity we 
receive at the Board of Ethics. If your question isn’t 
answered, please call or email us for confidential advice 
before you take action. Remember: there’s no such thing 
as a trivial ethics question.  

 

Q:  What’s meant by “political activity?”   
 
A:  The term includes what you’d think:  
 

→  managing or working on any federal, state or 
local political campaign (including for President, 
Member of Congress, State’s Attorney, Mayor, 
etc.) or any referendum question;   

 

→ circulating or filing candidate petitions;  
 
→ organizing or participating in political meetings, 
 rallies, or demonstrations;  
 

→ making or soliciting political contributions 
 (including tickets for political fundraisers);  
 

 → preparing reports of campaign contributions;  
 

→ assisting at the polls on behalf of any political 
organization or candidate or helping in an effort 
to get voters to the polls;  

 

→ soliciting votes or contributions on behalf of 
 candidates or in connection with referenda;  
 

→ distributing campaign literature, signs or other 
 campaign material;  
 

→ campaigning for any elective office. 
 

 
 

Q.  I’m a City employee.  Can I work for the Democratic 
Party in Michigan to support the Harris-Walz ticket, say, 
by making phone calls or door-to-door canvassing?  
 
A: Yes, you can, but know the following restrictions: 
 
1.  You cannot perform any political activity—like the 
activities above--during any “City compensated time.”  
What is compensated time?  It’s any time you’re at or 
doing your City job, or any time for which you’re credited 
for any minimum City work time requirement. It does not 
include City holidays (like Pulaski, Memorial, or Labor 
Day) or time on which you’re on an approved leave, such 
as furlough, vacation, or lunch, or personal day. 
 
2.  You cannot ever use (or be on or in) City property or 
resources while engaging in or performing any political 
activity, even during your vacation, furlough, or lunch. 
City property or resources include buildings the City 
owns or leases, City-owned or -issued vehicles, 
computers, tablets, laptops, smart phone, business 
cards, or email addresses. But it does not include the 
Daley Plaza, sidewalks, or the public way (though it does 
include the parkway!). Relevant restrictions concerning 
property of the Chicago Park District, Chicago Transit 
Authority or Chicago Public Schools are addressed by 
those agencies’ own ethics policies. 
 
3.   If you exercise “contract management authority” in 
your City job, then you cannot serve on a “political 
fundraising committee.” But, you can still be politically 
active, as long as you follow the other rules described.  
 
“Political fundraising committee” includes any PAC, 
“Super PAC,” or candidate’s official committee--really 
any committee that handles money for the purpose of 
influencing any election. 
 



 “Contract management authority” means being 
involved in or directly supervising the formation or 
performance of a City contract (including drafting specs 
or scopes of services, reviewing RFP or RFQ responses, 
negotiating contracts, supervising vendors’ 
performance, or signing off on vouchers by which 
vendors are paid).  Please call the Board of Ethics if you’re 
not sure whether you exercise this authority. 
 

 
 

Q:  Can I, a City employee, host a “meet-and-greet” 
gathering for a candidate for elected office at my home 
or at a restaurant? 
A.  It depends. Hosting such an event involves dealing 
with caterers and others, which involves handling money 
for the purposes of influencing the outcome of an 
election. Thus, it constitutes “serving on a political 
fundraising committee.”  You cannot host this kind of 
event if you exercise “contract management authority” 
in your City job, but you may attend one and contribute. 
 

 
 

Q:  Can I speak with my City co-workers about having 
them work for a campaign?  
A:   It’s best not to.  Why? You cannot require or compel 
other City employees or officials to perform political 
activity as part of their job duties or during their time off, 
and you cannot compel or coerce any City employee or 
official over whom you have supervisory authority to 
make, not make, or solicit political contributions. It’s 
often said, oddly, but correctly: “all political activity must 
be voluntary.” 

 
 

Q:  Can I express my support for a candidate on my 
social media page, or elsewhere?  
A:   Yes, but not while you are on City compensated time 
or while using City property, which also means that you 
can’t post it on any official City page or official City social 
media account, since those are considered City property.  
You should take care not to post images of City property, 
like the City seal or City logos, on your personal social 
media pages for political purposes. These same rules 
apply if you currently work for an incumbent running for 
re-election.  
 

 
 

Q:  I’m not the candidate running for elected office, but 
can I solicit political contributions on behalf of another’s 
political campaign? Can I circulate nominating petitions 
for signatures? 

A:  Generally yes—but be careful: Unless you yourself 
are the candidate for elected office, you cannot—in 
addition to restrictions on soliciting contributions from 
other City personnel, as described above—knowingly 
solicit or accept political contributions from any person 
or firm doing business with the City, or from any City 
official or employee over whom you exercise 
supervisory authority. And, of course, you can’t solicit, 
accept or make political contributions, circulate petitions 
or collect signatures on, in, or using City property or 
resources, or during City compensated time.  
   

 
 
Q:  Can I make political contributions and attend 
political events?  
A:  Yes, but not on City compensated time or while in, 
on, or with City property. And, know these five (5) facts 
and limitations about political contributions:  
 
1. All Illinois candidate committees must by law report all 
contributions and contributors--so your contribution will 
become public record; 
 
2. By Mayoral Executive Order, City employees and 
Mayoral appointees may not make any political 
contributions to the Mayor or the Mayor’s political 
committees;  
 

3. No person may make a cash contribution exceeding 
$250 to any candidate for City elected office (or to their 
authorized committees). Personal checks are not cash for 
this purpose (note:  Ward Committeeperson is not a City 
elected office, but contributions to candidates for this 
office are governed by state law); 
 
4. Contributions by individuals to state or local 
candidates or elected officials, such as those running for 
Governor, Secretary of State or General Assembly, are 
limited by Illinois law with respect to contributions to 
single candidates at $6,900 per "election cycle." The 
amount is adjusted by the Illinois State Board of Elections 
(“ISBE”) in every odd calendar year. "Election cycle" 
means the date of the last general (or consolidated) or 



runoff election at which the person occupying the office 
to which you'd like to contribute was elected, until the 
date of the next primary or consolidated election for that 
same office. For more information, see the ISBE’s 
website: 
https://www.elections.il.gov/DocDisplay.aspx?Doc=/Do
wnloads/CampaignDisclosure/PDF/ContributionSumma
ry.pdf&MID=287 [note: certain persons are limited by 
City law to $1,500 in contributions per year/per 
candidate, see 
https://www.chicago.gov/content/dam/city/depts/ethi
cs/general/Publications/Contractors%20May%202019.p
df ]; and 
 

5. For contributions to candidates for federal elected 
office, such as President, Senator or Member of 
Congress, the limits are typically $3,300 per candidate 
committee per election. For more information, see the 
Federal Election Commission’s website:   
https://www.fec.gov/help-candidates-and-
committees/candidate-taking-receipts/contribution-limits/ 

 
Contributions to PACs or “Super PACs” may also be 
subject to other federal or state laws and rules.    

    
 

Q:  Can I wear a political t-shirt or campaign button at 
work, or have political posters on my office wall? 
A: No. City policies provide that employees may not wear 
partisan political buttons or apparel or display political 
literature at the City work site. City employees whose 
worksite has public visibility must be especially mindful 
of this.  This is true of all political races, whether they are 
federal, state, municipal or local. 
 

 
 

Q:  Can I display a political sign in the front yard of my 
home? 
A: Yes.  Your home is not City property.  
 

 
 

Q:  I just received an email at my City computer from a 
candidate’s political committee, asking for 
contributions. What should I do? 
A:  Do not forward the email!  By merely receiving a 
political email while at work or on your City email 
account, you have not violated the Ethics Ordinance.  
But, we advise you to delete it immediately, and contact 
the sender and ask that your City email be removed from 

its list. You may receive such emails on your personal 
device and personal email. 
 

 
 
Q:  Can a City or alderperson’s office have applications 
on hand for election judge, or voter registration 
applications?  Can I, as a City employee or official, serve 
as an election judge?  Can I, a Ward Office employee, 
assist my constituents in completing their voter 
registration applications? 
A:  Yes.  These documents are by themselves politically 
or candidate-neutral. The Ethics Ordinance permits 
distribution of applications for election judge or voter 
registration at alderpersons’ offices, or other City 
buildings.  But: (i) City employees or officials who are 
also party chairs or Ward Committeepersons may not 
sign or approve these applications at an alderpersons’ 
office or on City property, but should take them off-site 
or to a political office to do so; and (ii) when assisting 
constituents in completing applications, NO 
POLITICKING, CANDIDATE OR PARTY ENDORSEMENTS 
OR RECOMMENDATIONS MAY BE DISCUSSED. 
 
Further, City employees and officials may apply to be and 
serve as election judges. But: (i) they may not apply or 
obtain the approval or signature of a party chair or Ward 
Committeeperson while on City compensated time, or at 
an alderperson’s office, or on City property; and (ii) if 
they serve as election judges, they must do so on their 
own non-compensated time, subject to the City's 
Personnel Rules as applied to outside employment. 
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