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#Chicago Real Property Transfer Tax

Owners of    
real estate          

             cooperatives:
The purpose of this informational
bulletin is to discuss specific issues
identified by the Department of Revenue
(the “Department) relating to the
Chicago Real Property Transfer Tax (the
“Transfer Tax”), chapter 3-33 of the
Municipal Code of Chicago (the
“Code”), as it relates to transfers of
interests in real estate cooperatives
(“cooperatives”).

What is a real estate cooperative?

Generally, a cooperative is a corporation,
the stockholders of which are entitled to
occupy an apartment in a building owned
or leased by such corporation.  Often the
owner of such stock receives from the
corporation a lease of a particular
apartment or unit in the building. 

Is the transfer of a cooperative
interest taxable under the Chicago
Real Property Transfer Tax
Ordinance?

Yes, the transfer of an interest in a
cooperative is subject to the  Transfer
Tax.  Under the Code, the Transfer Tax
is imposed upon the privilege of
transferring title to, or beneficial interest
in, real property located in the City. 
Code Section 3-33-020.

An interest in a cooperative is
considered a beneficial interest in real
property.  See Chicago Department of
Revenue Real Property Transfer Tax
Ruling #1 (April 28, 1994; republished
June 1, 2004).  Accordingly, the transfer
of such interest is subject to the Transfer
Tax.  

Does the form of transfer taking
place have an impact on
taxability?

No, regardless of the form that the
transfer takes – be it sale of stock in the
cooperative with a lease, a transfer of a
beneficial interest in a land trust that
owns the cooperative interest, or
otherwise - the transfer is considered a
taxable transaction and subject to the
Transfer Tax.

Does it matter that a controlling
interest in the cooperative is not
transferred?

No, taxability does not require that a
controlling interest in a cooperative
(e.g., 50 percent of the shares of a
cooperative)  be transferred.  The
transfer of a single share of stock in a
cooperative is considered a taxable
transaction and subject to the Transfer
Tax.

Does it matter that the instrument
of transfer of the cooperative
interest was not recorded?

No, the Transfer Tax is due upon the
earlier of the transfer of the interest in
the cooperative or the recording of the
instrument of transfer of the interest in
the cooperative (e.g., the lease, stock
transfer, or assignment).  See Code
Section 3-33-030(B)(1).  The
unintentional or purposeful omission to
record such document does not affect
the applicability of the Transfer Tax.

How much tax is due on a
transfer?

As of the date of this bulletin, the tax
rate is $5.25 per $500.00 of the transfer
price, or fraction thereof, for the
transfer of an interest in a cooperative. 
The buyer is responsible for $3.75 

which is the “City portion” and the
seller is responsible for $1.50 which is
the “C.T.A. portion.”

Please refer to the Code and to the
Department’s website for current tax
rate information and other details.  The
Department’s website address is:

www.cityofchicago.org/revenue

Are there any penalties and
interest that apply to unfiled
declarations or unpaid taxes?

Generally, the Transfer Tax is due when
the transfer occurs.  See Code Section
3-33-020.  When the Transfer Tax is not
timely paid, interest accrues on the
unpaid tax, and penalties are often
assessed.  If no Transfer Tax Form
(Form 7551) was filed at the time of the
transfer, a penalty equal to 100% of the
amount of the Transfer Tax is due. 
Code Section 3-33-110.  If the failure to
pay the Transfer Tax is determined to
have been negligent or willful, a penalty
of 25% of the tax is due.  Code Section
3-4-220.

What should I do if I have failed
to pay the  Transfer Tax upon the
transfer of my cooperative?

If you discover that you have unpaid tax
and enter our voluntary disclosure
program, applicable penalties will be
waived.  However, if you fail to
voluntarily disclose tax owed and you
are discovered by the Department, all
applicable penalties noted above will
apply.

For more information on voluntary
disclosure please visit our website at:
www.cityofchicago.org/revenue.


