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Dear

At its August 29, 1989 meeting, the Board of
Ethics considered your gquestions concerning
nepotism and the Governmental Ethics Ordinance.

In a letter received March 30, 1989 you asked the
following questions:

1) “Does the ethics policy preclude a husband
and wife from working in the same work place, i.e.
section, division, department, with:

a. same supervisor?

b. different supervisor?

c. husband supervising wife?
d. wife supervising husband?"

2) "Does the city ethics policy preclude a
brother or sister from working in the same place,
i.e. section, division, bureau, department with:

a same supervisor?

b. different supervisor?

¢. brother supervising sister?
d. sister supervising brother?"

The Board issued the following advisory opinion:
Section 26.2-13(a) of the Ordinance states:

No official or employee shall employ or
advocate for employment, in any City agency
in which said official or employee serves or
over which he exercises authority,
supervision, or control, any person (i} who
is a relative of said official or employee,
or {ii) in exchange for or in consideration
of the employment of any of said official's
or employee's relatives by another official
or employee; provided that the prohibition in
(i) applies to City Council Committee staff
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but not to personal staff of an alderman.

Section 26.2-1(x) 1is also relevant in that it defines "relative"
more broadly than the parties mentioned in your inquiry:

"Relative" means a person who is related to an official
or employee as spouse or as any of the following,
whether by blood or by adoption: parent, child, brother
or sister, aunt or uncle, niece or nephew, grandparent,
grandchild, father-in-law, mother-in-law, son-in-law,
daughter~in-law, stepfather or stepmother, stepson or

stepdaughter, stepbrother or stepsister, half-brother
or half-sister.

First, please be advised that this determination by the Board of
Ethics applies not only to husband/wife and brother/sister
relationships included in your query, but also to all relations
covered under the definition of "relatives" stated above.

Second, the order of supervision based upon sex in conditions c)
and d) of your 1letter is irrelevant, Whether a husband is
supervising a wife or the wife is supervising her husband does
not c¢hange the material aspects of the situation from the

standpoint of the Ethics Ordinance. The same holds true for
brothers and sisters. Hence, your inquiry can be restated as
follows:

Does the Governmental Ethics Ordinance prohibit two
relatives from working in the same work place

a. under the same supervisor?
b. under different supervisors?
c. one under the supervision of the other?

The Ordinance prohibits officials and employees from "employing
or advocating for employment" relatives in any City agency in
which the said official or employee serves. The Board has
determined that this language proscribes an employee or official
from a) the act of hiring a relative or attempting to influence

an employment decision in which a relative is a job candidate™,

1a nepotism policy must be carefully formulated to avoid
violation of laws prohibiting discrimination based on marital

status. For example, the policy should not prohibit a
department's hiring a spouse of another employee in that
department. Rather, the policy should prohibit the employee

whose spouse is a job candidate from participating in or
exercising discretion in the hiring decision.




Page Three

Casé”ééo94;A
¥

and b) the on—going supervision of an employee by a relative.
Thus, favoritism is discouraged with respect to obtaining
employment with the Clty as well as with respect to a broader

range of employment issues (e.g. evaluation, promotion, salary
decisions).

Applying the above interpretation to your specific guestions, the
Board concludes that the Ethics Ordinance permits situations in
which relatives work under the same or different supervisors. In
these instances one relative is not employing another since both
are employed by a third party. However, the Ethics Ordinance
prohibits situations in which one relative is under the
supervision or employ of another relative.

Please be advised that this judgment applies to the specific
guestions of your inguiry and. that further information or
alterations of circumstances could warrant a different analysis
and conclusion. This advisory opinion may be relied upon by any
person involved in any specific transaction or activity which is
indistinguishable in all its material aspects from the

transaction or activity with respect to which the opinion is
rendered.

FPurthermore, this advisory opinion concerns only the Governmental
Ethics Ordinance's provision regarding nepotism. Your department
may choose to adopt more restrictive policies tailored to your
needs, provided they do not violate other 1laws. The Board
recommends that any nepotism policy restricting hiring and
supervision of relatives be submitted to the Corporation Counsel
to check compliance with other applicable laws.

Should you have any further questions, please contact the Board
of Ethics at 744-9660.

Sincerely,

ARV e~

Mary Ml ano
Vice Chair
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