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Advisory Opinion
Case No. 93032.A Employment of Relatives
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You serve the City as the (P memrmamnami ror the
Department ¢ X B = Y
You have requested an advisory opinion from the
Board of Ethlcs about an cffer of employment that
your w1fe, ' i received from (o p
_ z ¢,4 B, @ construction
firm, has a contract with the City to manage the
design and implementation of renovations at
i You have asked whether the Governmental

Ethics Ordinance prohibits the employment of your
wife by Co. A B.

Because the Board finds that you exercised
contract management authority over the City’s
contract with { ¢., # B, your wife’s acceptance of
the offer of employment would raise several
problems for you under the Ordinance. These are:

1) You may be placed in a position of either
having to exercise your contract management
authority over any modification to the existing
contract or any new contract with { Ce. 4 @ and
thus violating section 2~156-130 (b) of the
Ordinance, or of not belng able to fulfill your
obligations j as the City’s

2} Under section 2-156-130 (c) of the Ordinance,
the Board would be compelled to accept your wife’s
enployment as evidence that the Ordinance was
violated.

Our analysis follows.

FACTS: The (e — -
@ is a contract that c’.’a A B
venture with § T Co. B 2 e
with the Department §vv EER o This large
project entails the management of de31gn,
architecture, and construction at @ G

in a 301nt

for the Departmentg\{h 23, the Departmenttyl
considered these firms to be uniquely
gualified to handle this project. For this

.
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reason, the Department treated the contract as a "single source
contract": the Department requested the contract with @ Co~ B
and £, B¥, and no other companies bid on the contract. The
contract was negotiated by representatlves from both the City's
Departments of (v EEE and @ XIS, as well as the two
private companies involved. Mr.l M § 23, your Assistant

: ' represented your Department in these
negotiations. In his position as the City's @& i
, he works under your direct supervision.

@ that

Mr. N BB heads a section of the Department § X B :
works only on Department § VY (S E@ contracts. In this
instance, he was the Department el X §'s  sole
representative in the negotiation of the contract For the &5
project. Mr. M explained that the Sole Source Review
Board must approve the use of a single source contract, and
said that he informed you that the ¥ contract was going
before the Review Board. He stated that he subsequently kept
you advised of the progress of the negotiations, and that this
entailed discussion of the fact that the contract was being
negotiated and why it was a single source contract. He also
said that, although he did report to you concerning the
negotiations, you were not advised of the specific details
involved in the negotiation of the contract.

In a letter to our office, you stated that you did not
participate in the decision to enter into any contracts with

Co.4 By and were not involved in any management decisions,
compliance determinations, or substantive reviews of the
contracts that i €2 4 @ has with the City. You also stated that
you have at no time been involved with or spoken to anyone at
i Co it ¥ about your wife's employment by themn.

{ Mr. M B also confirmed that you had no direct involvement
in the negotlatlon of the & contract, and that there was no
mention of gour «w\e @ or of her future employment, at any
point in the negotiation of the contract. He explalned that
the Commissioner of the Department (v EEEEEE - L
dxrectly oversees the @ project and that you have no role in
superv151ng or implementing the project. Mr.{ pf!l'sald that
it is very unlikely that there would be any changes in the
contract, but if there were, they, like the contract, would be
negotiated by him and the Department Vv GEEEEE Any
contractual changes would require both Commissioner (RIS
authorization and your signature.

¢ jp your posihen,

Jou are required fo sign dhis Cidy Contract.
5 ' B, Your sxgnature,
along with those of the Mayor and other officials, is requlred

You stated that you sign
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contracts at the recommendation of the negotiating
the contract. You would withhold your signature only if
specifications that were negotiated were not accurately
included in the contract, or if new information materially
affecting the contract were to arise after that contract's
negotiation. You said that you rarely withhold your signature.

The contract between . (b, 4 B, & .8, and the City was entered
into on >

S ), your wife, : 2, received an
offer of employment as af ¥ Administrator for ( de.4J.
She said that, as far as she nows, she would be worklng only
on the @ Cify contiucp | Progect _ B . Her main duties
would involve.preparing narrafive status reports attending and
summarlzlng the minutes of meetings related to theiﬂllpro;ect,
and various other editorial and writing tasks. Ms. {9 said
that she has considerable writing, editing, and administrative
experlence and that she believes that it is because of this
experience that Mr. & BB of (o, A_ NS 2 becanme
interested in hiring her. The two met months ago at a social
event and, when he discovered her editorial and writing
background Mr.f8 4 BEEJ said that he might have a job for her
in the future and asked for her resume. Ms. S stated that
Mr. | #_ did not mention the @& project at that time, nor
dld he indicate what her job might entail. She said she knew

(.. A} was involved with City contracts and that they had
other projects besides the &&9

LAW: The Ordinance contains provisions that affect the
employment of a City employee's relative by persons or entities
doing business with the City. The provisions of the Ordinance
most relevant to your situation are sections 2-156-130 (b) and
{c), which state in relevant part:

{(b) No official or employee shall exercise contract
management authority where any relative of the official or
employee is employed by or has contracts with persons
doing City work over which the City official or employee
has or exercises contract management authority.

(c) No official or employee shall use or permit the use
of his position to assist any relative in securing
employment or contracts with persons over whom the
employee or official exercises contract management
authority. The employment of or contracting with a
relative of such a city official or employee by such a
person within six months prior to, during the term of, or
six months subsequent to the period of a City contract
shall be evidence that said employment or contract was
obtained in violation of this chapter.
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The Ordinance defines "contract manggement --authority" in
section 2-156-010(g) as:

personal involvement in or direct supervisory
responsibility for the formulation or execution of a
City contract, including without limitation the
preparation of specifications, evaluation of bids or
proposals, negotiation of contract terms or
supervision of performance.

The term "“relative," as defined in section 2-156-010(w),
includes a spouse.

Thus, under section 2-156-130(b}, City officials and employees
are prohibited from exercising contract management authority
over contracts with persons who employ their relatives.
Section 2-156-130(c) prohibits officials and employees from
using their position with the City to help relatives gain
employment or contracts with persons over whom these officials
and employees exercise contract management authority. More
importantly for your situation, this provision compels the
Board to accept the fact of the employment of a relative during
or within six months of the period of the{_cL,ﬁ]. contract as
evidence that the Ordinance has been violated.

ANALYSIS: In addressing your situation, the Board first
considered whether you had contract management authority over
the City's contract with &%.A §. The Ordinance directs the
Board, in making this determination, to consider whether you
had direct supervisory responsibility for the formulation,
negotiation, or evaluation of the iiiE@contract, and to £ind
that you had the requisite management authority if you d4id.

The facts presented to the Board show that, although you did
not formulate terms or suggest particular strategies for the
contract or business deal underlylng it, you exercised your
professional and official judgment in reviewing it, and in
deciding whether to sign or reject it. 1In addition, although
you did not personally negotiate the contract, you have direct
supervisor respon51b111ty over wMrl\ M BB, vyour A551stant
e e : e represented the Departmentl)( el
B in the contract negotlatlons, and
together with a representative from the Department | i
negotiated the contract. 1In his position as your Asszstant he

reported to you, and informed you of the progress of the
contract negotiations.

hs defined in the Ordinance, the term "contract management
authority" means either personal involvement in the contract,
or direct supervisory responsibility for the formulation of the
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contract. The Board therefore concludes, from the totality of
the circumstances, that, although you did not personally
negotxate or prepare the contract’s terms, you had direct
supervisory responsibility for the contract’s formulation, and
therefore exerc1sed contract management authority over the
City’s & 5

Assuming that

”-ontl ues to requlre you, & .

G B, to 51gn {ﬁesel
City contracts g , and assuming that
City contracts continue to be processed and approved by your
department as they are now, then you would have to exercise
contract management authority were there any modifications to
the existing contract or any new contracts with (% 4B¥. But
section 2-156-130 (b) of the Ordinance provides that you may
not exercise your contract management authority over a contract
with any person who employs any relative of yours. Thus,
@ <, A4)s employment of your wife may put you in a p051tlon of
either having to exercise your contract management authority in
violation of the Ordinance, or of not belng able to fulflll your
OfflClal respon51b111t1es- “ : e - ' P

Addltlonally, because you exercised contract management
authority over the contract with &. 4 B, if{ . A4 @ were to
hire your wife during or within six months of the period of its
contract with the City, the Board would be directed by section
2-156-130 (c¢) of the Ordinance to consider this as evidence
that a violation of the Ordinance has occurred. You did state
that at no time did you speak to (r. 4 SRy about any
offer of employment to your wife. Mr. A~ B also confirmed
that there was no mention of the employment of your wife during
the process of negotiating or preparing the contract. However,
were your wife to accept the position, the Board would be
compelled by the Ordinance to treat her employment as evidence
of a violation of section 2-156-130 (c). As the Ordinance
directs, the Board would then need to conduct a full, fact-
finding investigation to consider and determine the statutory
significance of your wife’s employment together with your and
Mr. 8 M) s statements.

CONCLUSION: From all of the facts presented, the Board has
determined that you exercised contract management authority
over the City’s contract with & A B Therefore,
were your wife to accept employment with & A B BN at
this tlme, you may be placed in a position of eith r hav1ng to
exercise your contract management authority in violation of
section 2-156-130 (b) of the Ordinance, or of not being able to
fulflll your obligations @ = B ac the City'’s
i =+ Moreover, he Board would be compelled by
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section 2-156-130 (c) of the Ordinance to consider her
employment as evidence that a violation of the Ordinance has
occurred. A full, fact-finding investigation by the Board
would then be necessary to weigh all the evidence presented.

Our determination in this case is based on the application of
the City's Governmental Ethics Ordinance to the facts stated in
this opinion, If the facts presented are incorrect or
incomplete, please notify the Board immediately, as any change
in the facts may alter our opinion. Other laws or rules also
may apply to this situation. We note that a City department
may adopt restrictions that are more stringent than those
imposed by the Ethics Ordinance.

RELIANCE: This opinion may be relied upon by (1) any person
involved in the specific transaction or activity with respect
to which this opinion is rendered and (2) any person involved
in any specific transaction or activity that is
indistinguishable in all its material aspects £from the
transaction or activity with respect to which the opinion is
rendered.
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Catherine M. Rydn
Chair
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