City of Chicage
Richml_M. l_)_a_ley. Mayor

Board of Ethics CONFIDENTIAL ~ 7 case No. 89111.A
Harriga McCullough o . : -
Exemntive Director
Chair This letter is in response to your request

Mary Milano for an opinion concernmg the Ethics Ordinance and

Vice Chair ‘its possible. appl:.catlon to your plans to attend a
Margaret Carter _'_;course _spon d by
Angeles Eames: '

- Russell Hardin
Rev. AL P

.‘_.l_('h:ca ), vlllmo '
' (!!23

e of data processing syste
: p 1 a_ ions n ihe ‘management

officials and department directors -
..public. bodxe who are.current. c'ustomers of. %r!cwa"a;
and " that e omany offered to pay for
accommodations in addition to the costs of the
course, You have stated that the training course
would be of particular benefit, since you and the
Commissioners of other Chicago departments who
have been invited, will be involved in the
‘implementation of the City-wide 5 -5 Feen
' a system which will

atilize thn .("M’;"i'.ﬁ".".&ff} Equpnent.

“Section26.2~4 of the Ethics “Ordinance
contains three Kkey restrictions an the
acceptance. of gifts and benefits.* It prohlblts
' C:.ty employees and OfflClalS from acceptmg.

1) gifts from anonymous donors,

2) gifts based on a mutual understanding
‘between donor and recipient that the
latter's governmental - actlons will be

' mfluencei by the gift' ' L

i




the recipient

influence decisions with tespect to the donor's City.
business. , _

However, -in::addition to: these restrictlons, the Ordinance
explicitly allows City officials and employees to accept hosting
and travel expenses under certain conditions.  Section 26.2-4
(a)(iv) allows that employees may accept hosting expenses
prov:.ded all of the followmg six conditionsg are met

5) these expenses are "furnished by
the sponsor of such public events;"
and

6) these expenses are "reasonable."
Based on the information you have given us and upon the

information we have received from™J.~wwWe believe that your
acceptance of lodging and meals from s,wato attend the course

described would: meet the  conditions : enumerated- above and would -

therefore be permissible under the Ethics Ordinance. However we

~wish ¢to emphasue that cur(opxnlo is _based upon the
understanding that this course in ada

integral to your work as a City employee “z~and that these

* The Ordinance defines the term gxft" broadly to mean

anything of value, Therefore these ‘provisions would generally -
apply to the acceptance of lodgmg, meals- and'entertamment.-_ s

rocessing would be




benefits are not being""’dff‘e"réd “to you in exchange for your
_V'Ci.‘l:y 8. dec:.smns ‘concerning current

B Sl

This opinion may be relxed upon by the Commissioners of the.

Sthey  qopartrients of e Gty az{fand'bgk 4> Cov/Se provided

that thé ¢ircumstances.  underi which they would attend are
identical to those surroundmg your own attendance.

We appreciate your mquuy and hope that this 1letter has
sufficiently addressed your.question. If you have addltlonal
questlons please do not hesitate to contact our office. ﬁ
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