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January 22, 1991

CONPIDERTIAL

Dear (NI

The Board of Ethics received your request over the
telephone for an advisory opinicn on two lobbying-
related matters. _ You were recept appointed to
A TAsSK rorRCE oN MATTER A e
e i You asked whether your
nvolvement with these projects constitutes
lobbying. The Board determined that your
activities with regard toO An cRDINANCE COMCERNING MATHER A
prior to your appointment to the task force
constituted lobbying, but that your work with the
i.Ad'v.iu.n:y Commission does not
ng.

| bby

P. : (1) — Ordinance: 1In youzﬂ
& letter to the Board, you stated tha
@ !SDIVIDUAL 4 S had asked ( Assocciamon X,

_ R e SRS o
assist his staff with N ordinance. You
stated in your letter that while the Association
does not have an official position on the
g Task Force, the Association has been
asked to "provide/solicit member participation on
the Task Force, give commentary on various phases
of the Task Force's work and otherwise assist in
the process.” .

In a subsequent telephone conversation, you stated
that prior to the formation of a task force,
members of the Association had expressed concerns

to INDIVIDUAL A _ about the GRS ordinance
introduced by him (EFFEETNEENENIHININNNGT . As a
result, you and others met with, iNDwmvaAL 4 . to

voice these concerns and proposed changes on
behalf of Assoaation X- These concerns dealt with
the costs and obligations the ordinance would




“Page 2

impose on the members as manufacturers of freducis. ] .
He then formed the§ i) Task Force to draft a substitute
ordinance for his consideration. nwwipva. g ! of the CommirEE @
g stated that the Task Force was composed of

of government, environmental groups, and affected

industries @

You explained to us that'INDIVIDUAL A 1 asked you to assist the

magk Force, but did not give you a formal position on the Force.
Your role provide infoin of various sorts to the Task

arfected by the legislation, but which were not otherwise

represented on the Task Force. (Mwivap ) confirmed this.

(2) CEERESUEEY Advisory Ccmaission: 1In addition,{ NowmuaL ¢ 3
nas asked you to serve on the SEENIENENEIEEES: Advisory ssion
(the "Commission®”) and sit on its Executive Committee, In
conversations with the staff. you stated that the Commission was
established by ¢ iupvpvaLe. S A

@ rovover | B of § DEFARTMENT &
Commission was formed by, inpwviuALC.,

%) ave any contratt management authority or final d
making power.  Other Commission members include N

ISSUE: Whether your involvement with these projects constitutes
lobbying under the Governmental Ethics Ordinance?

ETHICS ORDINANCE: §2-156-210 (prior code §26.2-21) of the Ethics
Ordinance requires all ~lobbyists whose lobbying-related
compensation or expenditures aggregates $5,000 or more in the

preceding or current calendar year to register annually and file
disclosure reports semi-annually with the Board of Ethics.

As defined in §2-156~010(p) (prior code §26.2-1(p)) of the
Ordinance, a "lobbyist®™ is any person:

(i) who for compensation or on behalf of any person
other than himself undertakes to influence any
legislative or administrative action; or (il) any part
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f of whose duties as an employee of another includes
undertaking toe 4influence any legislative or
administrative action.

»Legislative action" and “administrative action® are defined in
§§2-156-010(0) and (a) (prior code §§26.2-1(o) and (a)).,
respectively:

“Legislative action®" means the introduction,
spongsorship, consideration, debate, amendment, passage,
defeat, approval, veto or other official action or non-
action on any ordinance, resolution, motion, order,
appointment, application or other matter pending or
proposed in the City Council or any committee or
subcommittee thereof.

*aAdministrative action® means a decision on, or any
proposal, - consideration, enactment or making of any
rule, regulation, or any other official non-ministerial
action or non-action by any executive department, or by
any official or employee of an executive department, or
any matter which is within the official jurisdiction of
the executive branch.

Certain persons and entities are specifically exempt from
lobbyist registration and reporting by §2-156-220 (prior code
§26.2-22) of the Ordinance. Among thoge exempt are:

(b) Officials and employees of the City of Chicage, or
of any other unit of government, who appear in their
official capacities before any City agency for the
purpose of explaining the effect of any legislative or
administrative matter pending before such a body.

(c) Persons who, by reason of their special skills or
knowledge of any matter pending before any City agency
are requested in writing by (i) a member of the City
Council to appear before the City Council, or a
committee or other subdivision thereof, to discuss such
matter; or (ii) the Commissioner, Director, or Chairman
of another City agency to appear before that agency to
discuss such matter; regardless of whether such persons
receive compensation for so appearing. This exemption
shall apply only to the extent that such persons appear
in the foregoing capacity. If such persons also engage
in activities for which this Article otherwise requires
them to register, they shall so register for those
activities,
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ANALYSIS: (1) £ ] Ordinance: By going to {INDIVIDVAL A [F
and representing the concerns of the members of yo x Association,
you were involved in seeking to influenceg = 5
legislatioen. Under the Ordinance, such conduc const tutes
lobbying.

Therefore, since you are presently a re istered lobbyist, your
activities with regard to the WEEEEEEP ordinance must be
reported on your semi-annual lobbyist report (Form 25). Because
ou are required to report these activities with regard to the

ordinance, the Board did not consider your service as
an appointee to the Task Porce in coming to its decision.

(2) ST : o ou , WONIDUAL D,

purpose of the &S 7 Ad , Commission s topromote &
A C,ERTA\N ma,:e-cr. The targets of this
promot on will be ConceRNED PARTES, NOT INCLUBING 6Ty Counei.. R

G According to |NDWNIDUAL D the members of
*omm ssion will not be involved in influencing administrative or
legislative action on behalf of the City of Chicago. Given these
facts, the Board determined that the members of the Commission
will not be lobbying.

The Board determined that your activities on the@ ¥
Advisory Commission do not constitute lobbying.

CONCLUSION: While you will need to sulement our Registration
form by including your lobbying on the GEEENETEE, ordinance, there
is no need to include your efforts on the GERNEE B9 Advisory

Commission, as your service did not constitute 1obbying”under the
Ordinance.

If you have any questions, please feel free to contact us. We
inciude a form which sets forth procedural guidelines for all
Board opinions. Thank you for bringing these two matters to our
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