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In a November 5, 1998 letter to the Board, you presented an issue concerning

the unpaid president of a trade association who, on behalf of the association and

its members, wishes to make unsolicited, public comment before the Finance

Committee of City Council on a pending ordinance.  You requested an advisory

opinion on whether this president, or the trade association itself, must register

as a lobbyist.  Under the facts presented, the Board has determined that the

president of the trade association, but not the association itself, is acting as a

lobbyist.  If the president’s lobbying-related compensation or expenditures total

$1,000 or more in the preceding or current calender year, he must register as a

lobbyist and file semi-annual reports of lobbying activities with the Board.  A

summary of the facts and relevant law follow, along with the Board’s analysis.

FACTS, RELEVANT LAW AND ANALYSIS:  Your client is a trade

association that wishes to have its president appear before the Finance

Committee of City Council and make unsolicited, public comment on a

proposed ordinance.  Section 2-156-010(p) of the Governmental Ethics

Ordinance defines a lobbyist as: 

.  .  . any person (i) who for compensation or on behalf of

any person other than himself undertakes to influence any

legislative or administrative action; or (ii) any part of whose

duties as an employee of another includes undertaking to

influence any legislative or administrative action. 

Section 2-156-010(o) of the Ordinance defines “legislative action” as:

. . . the introduction, sponsorship, consideration, debate,

amendment, passage, defeat, approval, veto or other official

action or non-action on any ordinance, resolution, motion,

order, appointment, application or other matter pending or

proposed in the City Council or any committee or

subcommittee thereof.

You have said that the president of the association is “unpaid” and “is not an

employee” of the association.  However, in making the proposed comments, he
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would clearly be undertaking to influence legislative action on behalf of a person other than himself,

i.e., the association. Section 2-156-010(o) explicitly includes debate on an ordinance in the definition

of “legislative action.”  Thus, under the facts presented, the president of the trade association is

acting as a lobbyist.

Next, the Board considers the issue of whether the president of the trade association must register

with the Board as a lobbyist.  Section 2-156-210 of the Ordinance provides:

each lobbyist whose lobbying-related compensation or expenditures total

$1,000.00 or more in the preceding or current calendar year shall register and

file reports with the Board of Ethics. 

Section 2-156-010(f) defines “compensation” as:

money, thing of value or other pecuniary benefit received or to be received in

return for, or as reimbursement for, services rendered or to be rendered.

Section 2-156-010(k) defines “expenditure” as: 

a payment, distribution, loan, advance, deposit, or gift of money or anything of

value.

The fact that the president of the association is “unpaid” is not dispositive of whether he must

register.  Under the Ordinance, compensation is not limited to money; rather, it includes any thing

of value or other pecuniary benefit received or to be received in return for, or as reimbursement for,

services.  Furthermore, although your letter does not indicate whether you anticipate that the

president of the trade association will incur expenditures, e.g. payment of transportation and lodging

costs, in relation to his lobbying activities, that, too, must be considered.  In conclusion, if either the

compensation received or the expenditures made by the association's president in the preceding or

current calendar year total $1,000 or more, the president must register as a lobbyist and file semi-

annual reports of lobbying activities with the Board.

Finally, the Board concludes that the trade association itself is not acting as a lobbyist under the facts

presented.  In situations where a company hires a lobbyist in an effort to influence legislative or

administrative action, it has not been the Board’s practice to require the company itself to register

as a lobbyist, even though the company could be said to be acting on behalf of its shareholders; the

disclosure intended by the Ordinance is made when the lobbyist identifies the company as a client

in the lobbyist’s own registration.  In the present situation as well, the Board does not believe that

any purpose would be served by requiring the trade association to register as a lobbyist, or that the

association is in fact acting as a lobbyist on behalf of its members, under the intent of the Ordinance.

DETERMINATIONS: The Board determines that the unpaid president of a trade association is

acting as a lobbyist when, on behalf of the association, he appears before City Council and makes
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unsolicited, public comment on a pending ordinance.  The Board also determines that the trade

association itself, under the facts presented, is not acting as a lobbyist.  If the president’s lobbying-

related compensation or expenditures total $1,000 or more in the preceding or current calender year,

he must register as a lobbyist and file semi-annual reports of lobbying activities with the Board.

Our determinations are based solely on the application of the City’s Governmental Ethics Ordinance

to the facts stated in this opinion.  If the facts stated are incorrect or incomplete, please notify the

Board immediately, as any change may alter our determination. 

RELIANCE: This opinion may be relied upon by (1) any person involved in the specific transaction

or activity with respect to which this opinion is rendered and (2) any person involved in any specific

transaction or activity indistinguishable in all its material aspects from the transaction or activity with

respect to which the opinion is rendered.

__________________

Darryl L. DePriest

Chair
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