
Advisory Opinion 

Case No. 07019.A, Post-Employment

To: John Smith

Date:   August 15, 2007  

You formerly served as Commissioner of the City’s Department of S (“DS”).

Currently, you are an employee of Inc. (“Inc.”).  On April 18, 2007, you contacted

the Board, seeking guidance under the post-employment provisions of the City’s

Governmental Ethics Ordinance. Specifically, you asked whether you may assist Inc.

on the Task Order relating to DS Project *-*-*, if the Task Order is awarded to Inc.

Because more than a year has elapsed since you resigned from City service, the

Ordinance’s one-year post-employment prohibition is not at issue in this case.

Instead, the issue is whether, during your City tenure, you exercised “contract

management authority” over the Task Order, thus subjecting you to the Ordinance’s

permanent post-employment prohibition.

After carefully considering the facts presented and the relevant law, the Board has

determined that you are permanently prohibited, under Section 2-156-100(b) of the

Governmental Ethics Ordinance, from assisting or representing Inc., or any other

person other than the City, on any contract over which you exercised “contract

management authority” as a City employee, including, but not limited to, the Task

Order relating to DS Project *-*-*, as well as any other Task Order/ Task Order

Solicitation issued pursuant to the authority of Contract [*].    

  

A recitation of the pertinent facts, the relevant law, and the Board’s analysis,

conclusions and determinations in this matter are set forth below.   

Statement of the Facts.  Through consultations with you and current DS staff,

Board of Ethics staff developed the following pertinent facts:

•On/about October 30, 20__, the City’s Department of S (“DS”) entered into a

professional services agreement, “Contract [*],” with Inc. to provide “architectural

and engineering services and construction management services.” As then-

Commissioner of the Department of S, you signed Contract [*] on behalf of DS.

The agreement was a Depends Upon Requirements (“DUR”) agreement with a

dollar value not to exceed $***,000, and a term of January 1, 20__ through

December 31, 20__. 

•Attachment 1-B to Contract [*] described the task order process to be followed

under the agreement:

“The Commissioner will identify a project for which Services are to be

provided. The Consultant [in other words, Inc. and/or other pre-qualified

vendors] will  be  notified of  the project,  including the general

scope of the project and the project completion date by the Commissioner.

Upon receipt of project notice [in other words, a “Solicitation”] issued by

the Commissioner, Consultant will submit a Task order form which

identifies the estimated budget for the project (based upon the number of
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1

Contract [*], Exhibit 2 sets forth a rate schedule, including payment methodology and negotiated mark-up
cap.  

2

Section 4.3 of Contract [*] provided: “The Chief Procurement Officer may at any time before this agreement
expires elect to extend this Agreement for up to two additional one-year periods under the same terms and
conditions as this original Agreement....”

hours necessary to complete the project and subject to all of the compensation terms of this

agreement, including the hourly and overhead rates1), the schedule for performance of the

project (which must meet the project completion date established by the Commissioner) and

any other additional information required by the Commissioner.    

Following Consultant’s submission of the Task Order, the Commissioner and the Chief

Procurement Officer will review the task order and may elect to approve it, reject it or use

it as a basis for further negotiations with the Consultant regarding the scope of the project

and the project completion date. If the City and the Consultant negotiate the scope of the

project and the project completion date, the Consultant must submit a revised Task Order

(based upon such negotiations) to the City for approval.     

All Task Orders are subject to the approval of the Chief Procurement Officer and no Task

Order will become binding upon the City until it is approved, in writing, by the Chief

Procurement Officer. Absent approval of a Task Order by the CPO, the City will not be

obligated to pay or have any liability...to the Consultant for any Services provided by the

Consultant pursuant to a Task Order....” 

•On/about January 31, 20__, you transferred from DS to the City’s Department of V.

•On/about January 31, 20__, you resigned from City service. 

       

•On/about October 7, 20__, the City extended Contract [*] for two years, effective January 1, 20__

through January 1, 20__.  In correspondence to Inc. (dated July 20, 20__), the City’s Department of

Procurement Services noted that the City had elected to extend Contract [*] “...in accordance with

Section 4.3, ‘Agreement Extension Option’ of the Professional Services Agreement.” 2 

•On/about March 19, 20__, you joined Inc. as a Senior Project Director.

•On/about _____ 10, 20__, DS sent to Inc. a “Task Order Solicitation” relating to DS Project *-*-*,

the renovation of a 45,000 square foot building located at ____ West *** Avenue for the benefit of

the City’s Departments of C and H. The Solicitation recited a Response Date of ___ 11, 20__; a
Work Start Date of ___ 31, 20__; and a Project Completion Date of December 1, 20__.  According

to Part F. of the Solicitation:

“This Task Order Solicitation is being made by the City of Chicago Department of  S
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pursuant to [Contract No. [*]] between the City and certain pre-qualified vendors and is

subject to all terms and conditions thereof...All Vendors solicited are required to respond,

those who choose not to make a proposal for this Task Order Solicitation must submit a

letter...informing the City...why a response will not be submitted.”  

•On April 18, 20__, you contacted the Board, seeking guidance. In your discussions with Board staff,

you  urged the Board to find that you would not be prohibited from assisting Inc. on the Task Order

because, you argued, “Contract [*]" was not a contract but, in essence, “merely an agreement to

agree at a future date.” 

•On/about ____ 11, 20__, Inc. responded to the Task Order Solicitation. 

Statement of the Law.  Section 2-156-100(b) of the City’s Governmental Ethics Ordinance, entitled

“Post-Employment Restrictions,” provides, in relevant part: 

No former...employee shall, for a period of one year after the termination of

the...employee's term of...employment, assist or represent any person in any business

transaction involving the City or any of its agencies, if the...employee participated

personally and substantially in the subject matter of the transaction during his term

of...employment; provided, that if the...employee exercised contract management

authority with respect to a contract this prohibition shall be permanent as to that

contract.

The term “contract management authority” is defined at Section 2-156-010(g) of the Ordinance as:

“personal involvement in or direct supervisory responsibility for the formulation or

execution of a City contract, including without limitation the preparation of

specifications, evaluation of bids or proposals, negotiation of contract terms or

supervision of performance.”

Because more than a year has elapsed since you resigned from City service on/about January 31,

20__, the one-year prohibition contained in sub-section 2-156-100(b) is not at issue in this case.

Instead, the issue is whether, during your City tenure, you exercised “contract management

authority” over the Task Order relating to DS Project *-*-*, thus subjecting you to the permanent

prohibition.  

Board Analysis and Conclusions.  i)“Contract [*].” The Board first addresses the question of

whether “Contract [*]”— the professional services agreement entered into between DS and Inc.

on/about October 30, 20__—constituted a “contract” within the meaning of the Ordinance’s post-

employment provisions, or was, as you have argued,“merely an agreement to agree at a future date.”

The Board finds that: 1) Contract [*]'s subject matter—the provision of architectural,  engineering

and construction management services—is both lawful and not contrary to public policy; 2) there

is no indication that either party to the agreement—the City/Inc.—lacked legal capacity to contract;

3) Contract [*] sets forth terms of consideration, i.e., a rate schedule including  payment

methodology/negotiated mark-up cap; and 4) Contract [*] provides for a method of performance, i.e.,
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Contract [*] contemplates, and Attachment 1-B to Contract [*] describes in considerable detail, the task order
process to be followed by the parties to the Contract. In summary, according to Attachment 1-B, the
Commissioner of S will identify a project; the Consultant will be notified of the general scope and completion
date; upon receipt of project notice (i.e., a “Solicitation”), the Consultant must submit a response/proposal;
the proposal must include a budget based upon the number of hours necessary to complete the project and
subject to all of the compensation terms of the Agreement, including the hourly and overhead rates; the City
will review the proposal; the City may elect to approve the proposal, reject it or use it as a basis for further
negotiations regarding the scope of the project and the project completion date.

a task order solicitation process. For those reasons, the Board concludes that, for purposes of the

Ordinance’s post-employment provisions, Contract [*] constituted a contract between DS and Inc.

ii) “Contract Management Authority.” The Board next addresses the question of whether you

exercised “contract management authority”  over Contract [*]. As noted above, the term “contract

management authority” is defined in the Ordinance as “personal involvement in or direct supervisory

responsibility for the formulation or execution of a City contract.”  In this case, on/about  October

30, 20__, you signed Contract [*] on behalf of the Department of S in your capacity as department

head.  For that reason, the Board finds that you had “personal involvement in the execution of [that]

City contract" and concludes that you exercised “contract management authority” over Contract [*]

within the meaning of Ordinance Section 2-156-100(b). Cf. Case No. 93032.A, page 5. 

iii) Contract Modification. The Board next addresses the question of whether the contract

modification of October 7, 20__—extending Contract [*] for two years, effective January 1, 20__

through January 1, 20__—yielded a  distinct contract from Contract [*]. The Board  concludes that,

for purposes of the Ordinance’s post-employment provisions,  the contract modification of October

7, 20__ did not yield a  distinct contract from Contract [*]. The Board’s conclusion is based on two

factors: 1) Section 4.3 of  Contract [*] explicitly authorized the Chief Procurement Officer, at his

election, to extend the agreement for up to two additional one-year periods under the same terms and

conditions as the original agreement; and 2) in correspondence to Inc. (dated July 20, 20__), the

City’s Department of  Procurement Services explicitly stated that the City had elected to extend

Contract [*] “...in accordance with Section 4.3, ‘Agreement Extension Option’ of the Professional

Services Agreement.”

iv) Project *-*-* Task Order. Finally, the Board addresses the question of whether, for purposes of

the Ordinance’s post-employment provisions,  the Task Order  relating to DS Project *-*-*

constitutes a distinct contract from Contract [*].  The Board acknowledges that the completion date

of the Task Order, as recited in the Solicitation (viz. December 1, 20__) extends beyond the term

date of the underlying agreement (viz. January 1, 20__). Notwithstanding this fact, however, the

Board concludes that, absent some showing that the Task Order Solicitation issued other than

pursuant to the authority of Contract [*] and the task order processes described in Attachment 1-B3,

or that the resulting Task Order differs in some substantive respect (e.g., scope of services, rate of

compensation) from the material terms described in Contract [*], for purposes of the Ordinance’s

post-employment provisions, the Task Order is part and parcel of Contract [*].  

In this case, there is no indication that the Task Order Solicitation issued to Inc. other than pursuant
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to the authority of Contract [*] and the task order processes described in Attachment 1-B.  In

addition, the scope of work to be performed under the Task Order—the renovation of a 45,000

square foot building to house operations/staff of two City departments—appears to fall squarely

within the scope of services described in Contract [*], i.e., architectural and engineering and

construction management services. Further, there is no indication that Inc. would be compensated

for its performance of the Task Order at a rate other than the rate set forth in Contract [*].

Accordingly, the Board concludes that, for purposes of the Ordinance’s post-employment provisions,

the Task Order relating to DS Project *-*-* does not constitute a distinct contract from Contract [*].

Board Determinations.  Accordingly, the Board determines that you are permanently prohibited,

under Section 2-156-100(b) of the Governmental Ethics Ordinance, from assisting or representing

Inc., or any other person other than the City, on any contract over which you exercised “contract

management authority” as a City employee, including, but not limited to, the Task Order relating to

DS Project *-*-*, as well as any other Task Order/ Task Order Solicitation issued pursuant to the

authority of Contract [*].    

Other Contracts. At your request, the Board has addressed specifically—and only—Contract [*]/the

Task Order relating to DGS Project *-*-*. We note, however, that, given your considerable

responsibility during the course of your City service,  you likely exercised management authority

over other City contracts.  Therefore, should you, in the future, have a question about how Section

2-156-100(b) applies to you in the context of other City contracts, we advise you to contact the Board

for specific guidance.

Other Constraints.  The Board also calls  your attention to Section 2-156-100(a) of the

Governmental Ethics Ordinance which provides: 

No former...employee shall assist or represent any person other than the City in any judicial

or administrative proceeding involving the City or any of its agencies, if the...employee was

counsel of record or participated personally and substantially in the proceeding during his

term of office or employment.

The facts presented do not implicate this provision; however, should you, in the future, have a

question about how this provision applies to you in the context of any particular judicial or

administrative proceeding involving the City, we advise you to contact the Board for specific

guidance.

In addition, the Board calls your attention to Section 2-156-070 of the Governmental Ethics

Ordinance, “Use or Disclosure of Confidential Information.”  This section prohibits you, as a former

City employee, from using or disclosing  confidential information gained in the course of or by

reason of your employment.  Confidential information, for purposes of this section, is defined as any

information that may not be obtained under the Illinois Freedom of Information Act, as amended.

Note: The Board’s determinations in this matter are based solely on the application of the City’s

Governmental Ethics Ordinance to the facts recited in this opinion and may not dispose of all issues

relevant to your situation; other laws or rules may also apply to your situation.  If the facts recited
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in this opinion are incorrect or incomplete, please notify the Board immediately as any change may

alter our conclusions and determinations.   

Reconsideration.   If there are material facts or circumstances that were not available to the Board

in its deliberations on this opinion, you may request that the Board reconsider its opinion. As

provided in the Board’s Rules and Regulations, a request for reconsideration must: (i) be in writing;

(ii) explain the material facts and circumstances that are the basis for the request; and (iii) be

received by the Board within fifteen days of the date of this opinion. 

Reliance:  This opinion may be relied upon by any person involved in the specific transaction or

activity with respect to which this opinion is rendered.

__________________

Michael F. Quirk

Chair Pro Tem

RJS 07019.A redact 


