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TIME-SHARING 
 

 Section 1. Pursuant to section 3-32-030(A) of the Chicago Municipal Code 
(“Code”), the Chicago Personal Property Lease Transaction Tax (the “lease tax” or “tax”) 
is imposed upon (1) the lease or rental in the City of personal property, or (2) the 
privilege of using in the City personal property that is leased or rented outside the City.  
Leased time on a computer is subject to the tax.  Section 3-32-020(H).  This includes the 
time-sharing of a computer with other users.   For time-sharing purposes (where the 
possession of the computer is not transferred), the user of the computer shall be deemed 
using the computer at the location of the user's access terminal to the computer.  
Therefore, if the user's terminal is within the City of Chicago, the lease tax will apply to 
all charges for the use of the computer and its software, which is accessed by the user at 
such terminal.  However, charges for the storage of information on the computer by the 
user, which will be used at a later date by the user, and not in the immediate processing of 
information, shall be deemed a usage of the computer at the computer location and not at 
the access terminal; because this is not an actual use of the computer by means of an 
access terminal but instead is a charge for storage at the computer location.  If at a later 
date, a charge is made for accessing the stored information from a terminal located in 
Chicago, such access charge would be taxable. 
 

PRINTING 
 

 Section 2. Charges for printing services or other services, provided that such 
charges are not for the use of any personal property and are separately stated and 
optional, are not  subject to the lease tax.  See Chicago Personal Property Lease 
Transaction Tax Ruling #2004-3, which explains in general that a separately stated and 
optional charge for services is excluded from tax. 
 

COMPUTERS 
 

 Section 3.  Where the actual possession, but not title or ownership, of a 
computer is transferred to a user for use in the City of Chicago, for consideration, such a 
transaction is a lease subject to the  lease tax.  The tax will be due for all lease or rental 
charges associated with the usage of the computer and its software in the City of Chicago.  



Separately stated optional charges not for the use of the computer, its software or other 
personal property used in the City shall not be subject to the lease tax.  An example 
would be separately stated maintenance charges, if the charges are optional. 
 

COMPUTER SOFTWARE 
 

 Section 4.  The lease or rental of computer software in the City of Chicago is 
subject to the lease tax.  The sale of computer software is not subject to the lease tax.  To 
determine whether a lease or rental of software occurs, the test is whether the use or 
possession of such software is transferred for a consideration.  This would include all 
agreements for the use or possession of such software including license agreements.  If 
copyright licenses, waivers or releases are given along with the use of such software, this 
will not affect the taxability of the transfer because such copyright licenses, waivers or 
releases are a necessary part of the software being leased or rented.  Software under 
copyright cannot be used without such licenses, waivers or releases.  Therefore, the fact 
that a copyright license, waiver or release is given in a transaction will not affect its 
taxability.  However, if title or ownership of the software passes in an agreement then a 
sale occurs and no  lease tax would be due.  (Note: (1) If optional charges for update 
services or other services are involved in the rental, and if these charges are not charges 
for the use of any personal property, these charges may be separately stated and excluded 
from the tax; (2) For time-sharing of software when no possession is transferred see 
Sections 1 and 2 above.) 
 
Examples of the application of Section 4: 
 
  (a) A computer software owner (or licensor) and a Chicago user sign 
an agreement called a copyright license agreement which transfers the possession and use 
of certain software to the user, and allows such user to use such software on a month to 
month basis for a payment of a specific monthly fee.  No other fees are charged the user.  
At the end of the contract term or upon cancellation by the parties, the software is either 
returned to the owner (or licensor) or erased.  Only incidental training and a question 
answering service is provided and is a part of the monthly fee.  In this case, the total 
monthly fee is taxable as a lease charge for the use of the software. 
 
  (b) Same facts as (a.) above, except that the agreement provides for an 
indefinite use of the software for a flat fee of $2,000.00.  The user does not have to return 
the software but can use the software for as long as he or she desires.  In this case, an 
ownership interest in the software is transferred, so no tax is due. 
 
  (c) Same facts as (a.) above, except that update services such as 
monthly reports and the use of the owner's (or licensor's) personnel for training and 
possible modification of the software are provided.  In such cases, if charges for such 
services are separately stated and optional and are not charges for the use of any 
additional personal property, such service charges are not taxable. 
 



  (d) Same facts as (a) above, except that in addition to the software 
being leased, the owner (or licensor) agrees to customize the software for a specific fee.  
The fee is a separately stated flat fee for the service of customizing the software, and the 
fee is paid either in lump sum payment or in installments.  Accordingly, the monthly fee 
for the use of the software is not increased for the customizing charge.  In such a case, the 
monthly fee for the use of the software is taxable, but the charge for the customizing is 
not.  If the customizing charge were incorporated into the monthly fee or otherwise 
treated as part of the property being leased, in that the charge varies with the period of 
use of the property, then the entire customizing charge would be taxable. 
 


