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INFORMATIONAL BULLETIN

#Chicago Amusement Tax

All Bar and Night
Club Owners:

The purpose of this informational bulletin
is to clarify  the Chicago Amusement Tax,
chapter 4-156 of the Chicago Municipal
Code (“Code”), as it pertains to disc
jockeys (DJs) who service various bars and
night clubs within the City of Chicago.

General Information

An amusement tax is imposed upon the
patrons of every amusement within the
city.  Section 4-156-020 provides for an
exemption or for a reduced rate of tax for
live cultural performances.  The Chicago
Department of Revenue (“Department”)
has released a tax ruling that specifies
situations in which the Department will
consider the activities of a DJ to qualify  as
a "live cultural performance" at a dance
club or other venue, and therefore qualify
for the exemption or reduced rate set forth
in Subsections 4-156-020(D)(1) and (E) of
the Code.  This ruling, Amusement Tax
Ruling #4, is attached to this bulletin.

What is the tax rate?

The rate of the tax shall be equal to eight
percent of the admission fees or other
charges paid for the privilege to enter, to
witness, to view or to participate in such
amusement, unless (1) the event is
considered to be a live cultural
performance at a venue with a maximum
seating capacity of more than 750, in
which case the tax rate is four percent (see
subsection 4-156-020(E), or (2) the event
is considered to be a live cultural
performance at a venue with a maximum
seating capacity of 750 or less, in which
case the event is exempt (see subsection 4-
156-020(D)(1))

Can all bars and night clubs claim
the live cultural exemption for any
night a DJ is playing?

No.  The ruling sets very specific guidelines
that dictate under which circumstances a DJ
qualifies as live entertainment.  The ruling
states that the DJ’s activities must
substantially add to or otherwise modify the
pre-recorded material used by the DJ, in the
form of a significant degree of technical
manipulation, singing, speaking, dancing or
other activity.  Please refer to Amusement
Tax Ruling #4 for further clarification on how
to determine if the Department will deem a
DJ to be live entertainment.

What if, after reading the Tax
Ruling, I still cannot determine if
the DJ can be considered a live
cultural performance for Chicago
amusement tax purposes?

If desired, at least 14 days in advance of an
event involving a DJ, a venue may submit to
the Department books and records showing
the name of each DJ who will perform at the
venue, the dates and times of each DJ
performance, and the admission fees or other
charges paid by patrons to witness the DJ at
each of the dates and times at which each DJ
performs, along with the DJ’s contract, and
such other documents and information as the
Department may reasonably require. The
Department will endeavor to provide the
venue with an advance written determination
of whether or not the event qualifies for
treatment as a live cultural performance.

How often is the Amusement
Tax  remitted and when are
returns due?

The tax is to be remitted monthly with
taxes collected in one month payable by
the last day of the subsequent month.  The
tax return for periods commencing on July
1st of each year and ending on June 30th
of the subsequent year, is filed annually
and is due by August 15th of each year.

Questions?

Please visit our website at:
www.cityofchicago.org/revenue for more
information on this tax or any of our other
taxes.  If you wish to speak with someone
in person, please call our customer service
unit at 312-747-IRIS (4747) between the
hours of 8am and 4pm.  You may also
write us at the address below:

City of Chicago
Department of Revenue
Tax Policy Division
c/o Raul Medina
333 South State Street, Suite 300
Chicago, Illinois 60604-3977
rmedina@cityofchicago.org


